Ongelooflijk! Evenepoel wereldkampioen na ijzersterke solo

© Belga Image

België heeft opnieuw een wereldkampioen en op wat voor een manier. Remco Evenepoel bracht in het Australische Wollongong een solo van meer dan 20 kilometer tot een goed einde.

Na een wedstrijd over 266,9 km kwam hij alleen over de streep. De 22-jarige winnaar van de Ronde van Spanje rondde een knappe solo van 25 km succesvol af. De Fransman Christophe Laporte won op 2:21 de sprint voor zilver voor de Australiër Michael Matthews. Wout van Aert, medekopman bij de Belgen, viel als vierde net naast het podium.

Evenepoel volgt op de erelijst de Franse tweevoudige titelverdediger Julian Alaphilippe op. Hij is de eerste Belgische wereldkampioen op de weg bij de mannen sinds Philippe Gilbert in 2012. 

Al vroeg ging een groep met uiteindelijk twaalf renners op avontuur, zonder grote namen. Onder impuls van de Fransen werd het peloton op de Mount Keira flink uitgedund en vervolgens brak het uiteen in twee delen. Wout van Aert zat in het eerste deel, Remco Evenepoel in het tweede. Wat later volgde evenwel een samensmelting. Pieter Serry, Pavel Sivakov, Luke Plapp, Ben O’Connor en Samuele Battistella ontsnapten hieraan en voegden zich bij de vroege vluchters.

Met nog ruim 70 km te rijden, vertrok een ruime groep met onder anderen Evenepoel, Quinten Hermans en Stan Dewulf uit het peloton. De Vuelta-winnaar sleurde op kop en in geen tijd was de vlucht gegrepen.

Een gretige Evenepoel koos met nog 35 km te gaan voluit voor het initiatief en sprong weg uit de voorste groep. Alleen de Kazach Alexey Lutsenko kon zijn wagonnetje aanvankelijk aanhaken maar ook hij moest Evenepoel op een klimmetje laten gaan. De Aerokogel van Schepdaal kwam zo 25 km voor de finish alleen voorin en reed vervolgens stelselmatig weg van zijn concurrenten. Een opppermachtige Evenepoel snelde zo, twee weken nadat hij geschiedenis schreef met zijn eerste eindwinst in een grote ronde, naar de regenboogtrui. 

Evenepoel was eerder dit WK al goed voor brons in de tijdrit. Dit seizoen won de renner van Quick-Step Alpha Vinyl naast de Vuelta onder meer ook Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian. Als junior werd Evenepoel in 2018 zowel op de weg als in de tijdrit wereldkampioen.

Partner Content