Nibali: ‘Luik-Bastenaken-Luik is bijna een obsessie geworden’

© Belga Image

Sport/Voetbalmagazine ging speciaal voor zijn kerstnummer op bezoek bij Tourwinnaar Vincenzo Nibali en tekende met hem de contouren af voor jaargang 2015.

Met groot overmacht won Nibali voorbije zomer de Ronde van Frankrijk. Mede door het uitvallen van Christopher Froome en Alberto Contador. Eerder in zijn carrière schreef de Italiaan ook al de Giro en de Vuelta op zijn naam. Welke doelen blijven er nog nu hij de drie grote ronden heeft gewonnen?

Nibali: “Zeker nog eens een zege in de Giro. Ik wil ook proberen om nog eens de Tour te winnen. Eventueel een overwinning in een klassieker, in het verleden ook al een ambitie. Als ik één mag kiezen, zeg ik Luik-Bastenaken-Luik: een wedstrijd met een grote aantrekkingskracht én met de Saint-Nicolas, de helling van de Italianen. In la Liegi stond ik er ook al altijd. Qua ereplaatsen maakte ik stelselmatig vooruitgang. Luik is bijna een obsessie sinds ik twee jaar geleden net naast de overwinning greep.”

“Komend seizoen doe ik alleen de Ardennenklassiekers – de Amstel, de Waalse Pijl en Luik – en ik denk ook Milaan-Sanremo. Roubaix zeker niet, maar wie weet in de toekomst. Ook de Ronde van Vlaanderen vind ik trouwens een prachtige wedstrijd.”

Denk hij Parijs-Roubaix ooit te kunnen winnen? Nibali: “Ik weet het niet. Ik zeg niet ja en niet nee. Maar een kasseienrit in de Tour is heel anders dan Parijs-Roubaix. In de Tour was het een etappe van 150 kilometer, Roubaix wordt aangepakt als een klassieker. Er zijn meer specialisten, wat het al moeilijker maakt. En er zijn meer kasseistroken. Zo’n koers vraagt een specifieke voorbereiding.”

En kijkt hij al uit naar de Tour editie 2015? Er wacht hem een kans om te bewijzen dat hij het ook kan door Contador en Froome te verslagen. “Ik heb dat al bewezen. In Tirreno-Adriatico en bij andere gelegenheden. Soms was Alberto de betere, soms Froome, soms ik. Op papier lijkt het me een mooie Tour, opnieuw met een nerveus parcours, gelijkaardig aan dat van dit jaar.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content