Maxim Iglinsky wint Luik-Bastenaken-Luik

© Belga

De Kazach Maxim Iglinsky (Astana) heeft de 98e Luik-Bastenaken-Luik. Na een razendspannende finale finishte hij 21 seconden voor Vincenzo Nibali en 36 voor zijn ploegmaat Enrico Gasparotto.

De Fransman Voeckler, de winnaar van de Brabantse Pijl, en de Ier Martin vervolledigen de top vijf. Jelle Vanendert werd de eerste Belg op de tiende plaats.

Philippe Gilbert kon in de finale niet mee strijden en werd zestiende op 1’27” van Iglinsky, één plaats na de winnaar van de Waalse Pijl, Joaquim Rodriguez.

Samenvatting

Een vluchtersgroep van zes mocht de eerste wedstrijdhelft kleuren met een maximumvoorsprong van meer dan 12 minuten. Rolland, Le Lay en Kiriyenka maakten nog de sprong naar de overgebleven leiders, maar met nog 20 kilometer te gaan werd de laatste vroege vluchter gegrepen.

Het was Nibali die op de Valkenrots als eerste favoriet de neus aan het venster stak. Onder meer Gilbert en Vanendert konden de Siciliaan volgen, maar net voorbij de top ging Nibali nogmaals. Nu raakte de kopman van Liquigas wel weg en liep tot 40 seconden uit op een groep met de rest van de favorieten, waar de organisatie helemaal zoek was.

Iglinsky en Rodriguez trokken alleen in de achtervolging maar de winnaar van de Waalse Pijl kon de Kazach niet volgen op de Saint-Nicolas, terwijl in het groepje Vanendert Gilbert moest lossen.

De renner van Astana knabbelde seconde per seconde van zijn achterstand en had Nibali net voor de laatste kilometer te pakken. De Italiaan kraakte en gaf de Kazach zo een vrijgeleide naar de mooiste zege uit zijn carrière.

Herbeleef de laatste 80 kilometer van Luik-Bastenaken-Luik:

17.23 uur – Iglinsky wint Luik-Bastenaken-LuikOntgoochelde Nibali wordt tweede.

17.20 uur – nog 1 kilometer Onwaarschijnlijke ontknoping. Terwijl Nibali op weg naar winst leek, heeft Iglinsky het gat volledig dichtgereden. Op één kilometer van de finish komen de twee samen.

17.19 uur – nog 3 kilometer Iglinski voert een nummertje op en is tot op minder dan 10 seconden van Nibali genaderd. Gilbert moet al 1’10” prijsgeven.

17.16 uur – nog 6 kilometer Vanendert trekt op de Saint-Nicholas aan het groepje achtervolgers. Belgisch kampioen Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, moet lossen. Nibali heeft 45 seconden.

17.13 uur – nog 8 kilometerIn de groep-Gilbert ontbreekt elke organisatie. Nibali profiteert en gaat hard door: zijn voorsprong loopt op tot meer dan 40 seconden. Is de buit binnen?

17.10 uur – nog 10 kilometerNog 10 kilometer scheiden Nibali van winst in deze laatste voorjaarsklassieker. De Italiaan heeft zo’n halve minuut op de groep-Gilbert. Daartussen rijden nog Moreno en Gasparotto, op zo’n 20 seconden van Nibali.

17.02 uur – nog 15 kilometerNibali heeft een vijftiental seconden voorsprong op een groepje met onder anderen Gilbert, Hesjedal, Gasparotto, Rodriguez, Sanchez, Mollema, Rolland, Iglinski en Kiserlovski. Jurgen Van den Broeck achtervolgt op dit groepje.

16.57 uur – nog 18 kilometerOp de Côte Roche aux Faucons heeft Vincenzo Nibali de debatten geopend. Gilbert weet dat hij de Italiaan niet mag laten rijden en reageert onmiddellijk, ook Vanendert volgt. Het verhaal van Rolland is ten einde.

16.52 uur – nog 21 kilometer Met de beklimming van de Côte Roche aux Faucons is de echte finale van deze Luik-Bastenaken-Luik begonnen. Kan Philippe Gilbert alsnog een voorjaarsklassieker winnen? Vooraan laat Rolland Kiryenka en Cataldo achter. De Fransman gaat solo zijn kans.

16.50 uur – nog 23 kilometerStevig tempowerk van Teejay Van Garderen heeft zijn sporen nagelaten in het peloton. O.a. Fränk Schleck en Alejandro Valverde volgen op zo’n halve minuut van het peloton met Gilbert en Vanendert. De drie koplopers hebben nog circa vijftien seconden.

16.40 uur – nog 29 kilometerEnkel Cataldo heeft kunnen aanklampen bij Rolland en Kiryenka. Rolland is overigen niet de eerste de beste, de Fransman eindigde in de Tour van 2011 op de 11e plaats. De voorsprong van de drie op het peloton bedraagt circa 45 seconden.

16.32 uur – nog 35 kilometerOok Bazzano is eraan voor de moeite, hij kan op La Redoute het tempo van Rolland en Kiryenka niet volgen. Ook Cataldo en Le Lay krijgen het zoals verwacht moeilijk. In het peloton krijgen Valverde en Voeckler af te rekenen met pech tijdens de klim.

16.27 uur – nog 38 kilometerTerwijl het peloton de Amblève oversteekt, maken de koplopers zich op om te beginnen aan de beklimming van La Redoute. De vijf leiders – Cataldo, Bazzana, Rolland, Le Lay en Kiryenka – hebben nog 1’20” voorsprong op het peloton.

16.11 uur – nog 47 kilometerNu komt ook Habeaux de man met de hamer tegen. Hij staat op het punt om door het peloton opgeslokt te worden. Ook zijn ploegmaat Ista moet vooraan de rol lossen. De zes overgebleven koplopers hebben nog een bonus van 1’15” op het peloton.

16.05 uur – nog 50 kilometerHonig is gegrepen door het peloton, hij stond bij wijze van spreke stil. Habeaux slaagt er nog steeds in om aan te klampen bij de koplopers. De zeven naderen de achtste helling van de dag, de Mont-Theux.

15.56 uur – nog 58 kilometerVoor Honig en Habeaux gaat het te snel vooraan. Ze moeten lossen, al probeert Habeaux nog aan te klampen. Het peloton houdt de voorsprong stabiel op anderhalve minuut.

15.45 uur – nog 65 kilometerDe voorsprong van de acht – Kiryenka, Rolland, Le Lay, Cataldo, Ista, Honig, Habeaux en Bazzano – is gezakt tot 1’30”. Het peloton heeft de zaak onder controle. Intussen is het opnieuw beginnen regenen.

15.34 uur – nog 70 kilometerBouet probeert te ontsnappen uit het peloton, maar geraakt niet weg. Vooraan zijn alle vluchters samengekomen – ze zijn nu met acht. Hun voorsprong op het peloton bedraagt zo’n 2 minuten.

15.18 uur – nog 79 kilometerEen kopgroep van vijf renners heeft een voorsprong van circa 2 minuten en 30 seconden op het peloton. Onder hen geen grote namen – Dario Cataldo, Kevin Ista, Reinier Honig, Grégory Habeaux en Alessandro Bazzana. Tussen hen en het peloton rijden drie renners, Vasili Kiryenka, Pierre Rolland en David Le Lay, in de achtervolging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content