Mathieu van der Poel wint zijn derde Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel © Belga

Wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen (WorldTour) gewonnen.

In de 108e editie finishte de 29-jarige Nederlander na 270,8 kilometer van Antwerpen naar Oudenaarde solo. De Italiaan Luca Mozzato hield op 1:02 voor de tweede stek Michael Matthews achter zich. Die Australiër werd nog gedeclasseerd wegens onregelmatig sprinten, zodat de Duitser Nils Politt als derde het podium op mocht.

Oliver Naesen was met een zevende plaats beste Belg, net voor Dylan Teuns. Die leek met de Italiaan Alberto Bettiol, de winnaar van 2019, op weg naar de podiumplaatsen, maar werd in de slotmeters door de sprintende achtervolgers voorbijgegaan.

Vroege vlucht

Meteen op de start volgde een spervuur van aanvallen. Het leverde een vroege vlucht op met Bert Van Lerberghe, Lionel Taminaux, Jelle Vermoote, David Dekker, Stanislaw Ainolkowski, Damien Touzé, Luke Durbridge en Elmar Reinders.  Het achttal werd even opgehouden door een gesloten overweg in Haaltert en begon met een voorgift van 3:50 aan de eerste kasseizone van de dag: de Lippenhovestraat in Zottegem na 104 kilometer. Op de top van de Wolvenberg kwam Matteo Jorgenson al eens piepen op kop van het peloton en wat verderop ging Mads Pedersen het tempo opvoeren. De Deen reed als eerste de Molenberg op, met Jorgenson en Van der Poel in het wiel. De fikse tempoversnelling zorgde ervoor dat de grote groep in verschillende delen uiteen spatte. 

Aan de voet van de Berendries was de vroege vlucht voorbij. Er vormde zich daarop een nieuwe kopgroep met dertien renners. Daarbij onder anderen Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Mads Pedersen, Gianni Vermeersch, Laurenz Rex, Tim Merlier, Oliver Naesen en Brent Van Moer. Van der Poel knalde in zijn eentje naar dat gezelschap, terwijl na de beklimming van de Valkenberg Pedersen ten aanval trok en Vermeersch als waakhond mee kreeg. Achter dit duo vormde zich een selecte groep, zonder Stefan Küng, die ten val was gekomen.

Van der Poel soleert naar de finish

Bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont reed Oier Lazakano naar de leiders toe, waarna Van der Poel al even het commando nam. Ivan Garcia Cortina begon als eerste aan de Koppenberg, maar moest op de glibberige kasseien al snel van de fiets. Van der Poel en Jorgenson konden wel fietsend naar boven en sloegen een kloof. De wereldkampioen zette door, Jorgenson bleef op vijftien seconden hangen en werd opgeslokt door een groepje met Laurenz Rex, Alberto Bettiol, Mads Pedersen, Ivan Garcia Cortina, Tim Wellens en Dylan Teuns.  Bettiol en Teuns trokken op 25 kilometer in de tegenaanval en leken af te stevenen op de dichtste ereplaatsen, maar werden in de slotmeters overruled.

Derde overwinning

Op de erelijst volgt Van der Poel Tadej Pogacar op. De Sloveen kwam dit jaar niet aan de start. Van der Poel won de Ronde ook in 2020 en 2022. In 2021 en vorig jaar werd hij tweede. Een vierde plaats, bij zijn debuut in 2019, is zijn slechtste resultaat in ‘Vlaanderens Mooiste’. Dit jaar reed Van der Poel nog maar vier wedstrijden. Hij won ook de E3 Classic, werd tweede in Gent-Wevelgem en tiende in Milaan-Sanremo, waar hij ploegmaat Jasper Philipsen aan de zege hielp.

Na Achiel Buysse (1940, 1941, 1943), de Italiaan Fiorenzo Magni (1949, 1950, 1951), Eric Leman (1970, 1972, 1973), Johan Museeuw (1993, 1995, 1998), Tom Boonen (2005, 2006, 2012) en de Zwitser Fabian Cancellara (2010, 2013, 2014) is Van der Poel de zevende renner die de Ronde drie keer wint. Magni is tot nu de enige die dat drie keer op rij deed. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content