Kleinste tijdsverschillen in 41 jaar in Ronde van Vlaanderen

© Belga

Sinds de Ronde van 1971 eindigden er zelfs nooit meer renners (48) binnen de minuut dan afgelopen zondag.

De Ronde van Vlaanderen 2012 werd de editie met de op een na kleinste tijdsverschillen sinds 1950, zo leerde Sport/Voetbalmagazine na een duik in de statistieken. Sinds de Ronde van 1971 eindigden er zelfs nooit meer renners (48) binnen de minuut dan afgelopen zondag. Met drie keer de Oude Kwaremont en de Paterberg werd het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen vooraf als ‘veel zwaarder’ bestempeld. Het zou een afvallingsrace en een episch man-tegen-mangevecht worden. Nooit zou er een groep van veertig, vijftig renners aan de laatste beklimming van Kwaremont beginnen, voorspelden velen.

Anderen waarschuwden dan weer voor een flauwe koers, gezien de factor onzekerheid en het gebrek aan referentiepunten. De favorieten zouden lang wachten om aan te vallen uit schrik om op het enorm lastige parcours te vroeg hun motor op te blazen.

Sommigen voorspelden ongeveer hetzelfde scenario als in de Amstel Gold Race, waar de grote kannonen ondanks de 31 hellingen steevast wachten tot de Keutenberg, op 11 kilometer van de aankomst, om te ontploffen.

Nu blijkt dat de tweede categorie van ‘kenners’ gelijk gekregen heeft, al werd de afwachtende houding van het peloton ook in de hand gewerkt door het goede weer en vooral de crash van topfavoriet Fabian Cancellara, dé man die de Ronde hard had kunnen maken, net als een Philippe-Gilbert-ín-vorm.

Pas toen de valpartij van Johan Vansummeren aan de voet van de tweede beklimming van de Paterberg een groot aantal renners ophield, viel het peloton in twee groepen uiteen. Maar toen die in de aanloop naar de laatste beklimming van de Oude Kwaremont na achtervolgingswerk van Team Sky weer samensmolten, leek Vlaanderens Mooiste zelfs even af te stevenen op een halve massasprint.

Uiteindelijk konden Tom Boonen, Filippo Pozzato en Alessandro Ballan nog wegrijden, om de doodeenvoudige reden dat zij de meest frisse benen hadden. Maar nadat Boonen in Oudenaarde de handen in de lucht stak, sprintte een groep van liefst 43 renners op 38 seconden voor de vierde plaats.

In totaal eindigen er 48 renners binnen de minuut, het hoogste aantal sinds de Ronde-editie van 1971, toen 74 deelnemers op minder dan 60 seconden van de verrassende winnaar Evert Dolman finishten. Alleen 1990 komt in de buurt, met 51 renners die op 1 minuut en 7 seconden van winnaar Moreno Argentin arriveerden.

Ook in de jaren 60 en 50 eindigden in elke editie minder dan 48 renners op minder dan een minuut van de winnaar – als er al zoveel renners aankwamen. Vanaf de jaren 40 beschikken we niet over exacte tijdsverschillen.

Dat de voorbije Ronde van Vlaanderen lang op slot zat, blijkt ook uit de achterstand van de 50e in de uitslag. Zondag was dat de Fransman Sébastien Minard, die 1 minuut en 18 seconden na Tom Boonen over de finish bolde.

Sinds 1971 (Jean-Pierre Danguillaume op 44 seconden) eindigde alleen de 50e renner van de editie in 1990 – Alex Kjel Pedersen – op een kleinere afstand (1 minuut en 7 seconden) van de winnaar (Argentin) dan in de voorbije editie.

Ook in de Rondes van de jaren 60 en 50 reed de 50e uit de uitslag telkens met meer dan 1 minuut en 18 seconden achterstand op de winnaar over de aankomstlijn.

Conclusie: de 96e Ronde van Vlaanderen werd de editie met de op een na kleinste tijdsverschillen sinds 1950, op een gedeelde ’tweede plaats’ met 1990, na ‘winnaar’ 1971.

Voor de liefhebbers: in de officiële uitslag van de 96e Ronde van Vlaanderen staan 106 renners en dat is niet uitzonderlijk. Sinds 1990 finishten al in acht edities meer deelnemers dan afgelopen zondag. Het meeste zelfs vorig jaar, in 2011, toen er 135 starters binnen tijd over de aankomststreep bolden.

Jonas CreteurBron: www.sportuitslagen.org en www.dewielersite.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content