Johan Museeuw: ‘Nagenoeg elke renner nam doping’

© Belga

Volgens de ex-renner is het tijd voor een collectieve mea culpa.

“Ik ben de eerste die het openlijk toegeeft en misschien zullen veel mensen me kwalijk nemen dat ik de stilte doorbreek, maar het móét: doping nemen hoorde er destijds voor nagenoeg iedereen gewoon bij.” Dat zegt Johan Museeuw in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

De gewezen wereldkampioen kijkt met grote ogen naar de heksenjacht die nu op Lance Armstrong is ingezet. Voor Museeuw is de tijd rijp voor een collectieve schuldbekentenis, de enige manier waarop afgerekend kan worden met een tijd waarin het gebruik van epo, bloedtransfusies en groeihormonen tot de dagelijkse routine van veel renners hoorde.

“Doen we dat niet, dan blijft het gewroet in het verleden alleen maar verder gaan. Alleen een collectief mea culpa houdt de weg vrij naar de toekomst.”

‘Nooit zo clean als nu’

Museeuw ziet wel beterschap. “Nooit eerder werd er zo ‘clean’ gekoerst, daar ben ik zeker van. Maar dat gegeven wordt compleet ondergesneeuwd omdat nogal wat betrokkenen weigeren klare wijn te schenken over de dingen die in het verleden zijn fout gelopen. De omerta van vroeger belet dat de wielersport nu opnieuw met een schone lei kan starten.”

De zwarte bladzijde omdraaien, tabula rasa maken en weer werken aan de toekomst hoeft voor Johan Museeuw niet gepaard te gaan met het herbekijken van de erelijsten van de voorbije decennia. Volgens de Gistelnaar heeft het hertimmeren van het palmares van de grootste wedstrijden geen zin. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content