Joaquim Rodriguez wint Waalse Pijl

© Belga

Spanjaard van Katusha ontsnapte op Muur van Hoei uit dun peloton.

De Spanjaard Joaquim Rodriguez (Katusha) heeft de 76e Waalse Pijl gewonnen. Op de Muur van Hoei ging hij de Zwitser Michael Albasini en de winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert, vooraf.
Jelle Vanendert en Robert Kyzerlovsky vervolledigden de top vijf. Jurgen Van den Broeck werd op de tiende plaats de derde Belg in de top tien.

Drie keer Muur van Hoei

Zoals gewoonlijk zorgde de derde en laatste beklimming van de loodzware Muur van Hoei voor de beslissing. Rodriguez ontsnapte al snel uit een compact peloton en kon uiteindelijk makkelijk de zege pakken. Aan de aankomst had hij een handvol seconden voorsprong op Albasini en Gilbert.

Voor de 32-jarige Rodriguez is het zijn vierde seizoenszege, na een rit in Tirreno-Adriactico en twee etappes in de Ronde van het Baskenland. Op de erelijst van de Waalse Pijl volgt hij Gilbert op. (Belga/KVDA)
Herbeleef de Waalse Pijl vanaf 75 km van de finish:

16.27 uur – Rodriguez wint! Rodriguez pakt de zege voor Albasini, Gilbert en Vanendert.

16.26 uur – nog minder dan 1 kilometer: Rodriguez gaat

Joaquin Rodriguez gaat zijn kans en neemt enkele meters

16.24 uur – nog 1,5 kilometer: koplopers beginnen aan Muur De renners zijn begonnen aan de slotklim op de Muur van Hoei. De voorsprong van Hesjedal en Nordhaug slinkt als sneeuw voor de zon. Gilbert en Van den Broeck zitten goed vooraan in het peloton.

16.22 uur – nog 3 kilometer: op weg naar de Muur van Hoei

Katusha houdt aan de leiding van het peloton de twee koplopers in het vizier. Hesjedal en Nordhaug zijn begonnen aan de laatste 3 kilometer.

16.19 uur – nog 5 kilometer

Met een voorsprong van 11 seconden op het peloton beginnen de twee koplopers Hesjedal en Nordhaug aan de laatste 5 kilometer. De zon breekt intussen weer door het wolkendek.

16.15 uur – nog 8,5 kilometer: Hesjedal gaat Het peloton trekt naar het centrum van Hoei. Hesjedal en Nordhaug wagen nog eens hun kans. De Canadees en de Noor nemen enkele seconden. In het peloton rijdt Jurgen Van den Broeck vooraan.

16.12 uur – laatste 10 kilometer

Kirijenka begint als eerste aan de beklimming van de Côte de Villers-le-Bouillet, hij rijdt even voor het peloton uit.

16.02 uur – nog 16 kilometer: vluchters samen

Op 16 kilometer van de finish komen Visconti en Slagter bij de koplopers Roux en Bellemakers. Het peloton volgt nog steeds op 15 seconden.

15.58 uur – nog 20 kilometer: kleine voorsprong nog Roux en Bellemakers beginnen aan de laatste 20 kilometer met een voorsprong van 12″ op Visconti en Slagter en 24″ op het peloton.

15.54 uur – nog 23 kilometer: nat wegdek

Op een nat wegdek geraken ook Costa, Feilly en Fofonov niet weg. Nu gaan Visconti en Slagter op zoek naar de koplopers Roux en Bellemakers, die nog een bonus van 17 seconden hebben. De volgende beklimming is de Côte d’Amay.

15.49 uur – nog 28 kilometer: aanvallen In het peloton proberen verschillende renners om beurt weg te glippen, maar onder anderen Ten Dam en Iglinski hebben geen succes. De voorsprong van Roux en Bellemakers slinkt tot een halve minuut.

15.41 uur – nog 31 kilometer: Schleck ingelopen De koplopers Roux en Bellemakers zijn begonnen aan de beklimming van de Muur van Hoei. Op een minuutje achter hen zijn Schleck, Fofonov en Trofimov weer gegrepen door het peloton.

15.37 uur – nog 34 kilometer: Roux en Bellemakers naar Muur Schleck, Trofimov en Fofonov krijgen amper 20″ voorsprong van het peloton. Het drietal volgt op 1’42” van Bellemakers en Roux, die onderweg zijn naar de tweede beklimming van de Muur van Hoei.

15.30 uur – nog 39 kilometer: Fofonov sluit aan

Schleck en Trofimov hebben het gezelschap gekregen van Fofonov. Ze volgen op 2’02” van de koplopers Roux en Bellemakers, het peloton op 2’30”. In het peloton gaat de Spanjaard Izagirre tegen de vlakte.

15.27 uur – nog 43 kilometer: Schleck valt aan

Andy Schleck (Leopard Trek), een van de favorieten, en Trofimov (Katusha) ontsnappen uit het peloton en gaan op zoek naar Roux en Bellemakers.

15.24 uur – nog 44 kilometer: Armée gegrepen

Het peloton slokt Armée op. De groep volgt op 2’26” van Bellemakers en Roux. Aan de aankomst in Hoei begint het te regenen.

15.19 uur – nog 46 kilometer: Armée ziet peloton naderen Armée staat op het punt gegrepen te worden door het peloton, tijdens de beklimming van de Côte de Bohisseau. Achteraan in het peloton vallen ‘slachtoffers’, onder anderen Jens Voigt moet lossen.

15.12 uur – nog 51 kilometer: Armée komt boven Sander Armée van Topsport Vlaanderen komt boven op de Côte de Groynne op 2’40” van Roux en Bellemakers. Het peloton heeft een hap genomen uit zijn achterstand: 3’15”

15.06 uur – nog 55 kilometer: de klimmetjes komen Bellemakers en Roux beginnen aan de beklimming van de Côte de Groynne. Daarna volgen nog zes beklimmingen. Hun voorsprong op het peloton blijft rond de vier minuten circuleren.

15.03 uur – Vos wint níet bij de vrouwen

Verrassing bij de vrouwen: Marianne Vos kon de Waalse Pijl voor de vijfde keer winnen, maar wordt tweede, na de Amerikaanse Evelyn Stevens.

14.57 uur – nog 62 kilometer: Katusha leidt Onder leiding van Katusha, het team van topfavoriet Joaquin Rodriguez, sluipt het peloton toch weer iets dichterbij, tot ongeveer vier minuten. Armée volgt op 2’32” van Bellemakers en de jarige Roux.

14.49 uur – nog 68 kilometer: peloton jaagt niet

Het peloton doet zoals verwacht voorlopig geen moeite om de twee koplopers terug te halen. De voorsprong van Bellemakers en Roux op het peloton loopt op tot zo’n 4’20”. Armée sluipt iets dichterbij tot 2’41”

14.40 uur – nog 73 kilometer: twee koplopers

Twee vluchters – Dirk Bellemakers (Ned) en Anthony Roux (Fra) – hebben een voorsprong van zo’n vier minuten op het peloton uitgebouwd. Op een minuutje voor het peloton rijdt onze landgenoot Sander Armée in de achtervolging op de twee koplopers.

11.50 uur – start in Charleroi De renners leggen 194 km af, doorspekt met tien hellingen waaronder drie keer de Muur van Hoei. De aankomst op die Muur wordt verwacht rond 16u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content