Jasper Philipsen sprint na vele ereplaatsen naar eerste ritzege in de Tour

© Belga Image

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft zijn felbegeerde ritzege in de Tour beet. De 24-jarige Limburger won zondag de vijftiende etappe, over 202,5 golvende kilometers tussen Rodez en Carcassonne, in een massasprint voor groene trui Wout van Aert (Jumbo-Visma) en de Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo). De Deen Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) behield zijn gele leiderstrui.

Van Aert zat na een chaotisch begin een tijdje in de vroege vlucht, samen met de Deen Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl) en Duits kampioen Nils Politt (BORA-hansgrohe), maar zag al snel het zinloze van de aanval in en liet zich uitzakken. Jumbo-Visma kreeg vervolgens nog met twee valpartijen af te rekenen, waarbij onder meer Van Aert en Vingegaard betrokken waren. Steven Kruijswijk moest na de val opgeven.

Honoré en Politt werden snel ingehaald, waarna de Fransen Alexis Gougeard (B&B Hotels) en Benjamin Thomas (Cofidis) in de aanval gingen. Thomas werd als laatste van de twee op 500 meter van de finish bijgebeend. Het werd een massasprint en daarin was Jasper Philipsen de snelste.

Philipsen werd eerder deze Tour al een keer tweede en een keer derde. Vorig jaar werd hij in de Tour drie maal tweede en drie maal derde. Maandag staat de derde rustdag op het programma voor de renners. Dinsdag trekken ze de Pyreneeën in met een rit van 178,5 km tussen Carcassonne en Foix. Aan het einde van de rit liggen met de Port de Lers en de Mur de Péquère twee hellingen van eerste categorie.

Partner Content