Het dilemma van de Tour Down Under

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Volgende dinsdag begint met de Tour Down Under de eerste WorldTourkoers van het wielerseizoen. Een status waarvan de Australische rittenkoers echter weinig profiteert. Een analyse van onze wielerman Jonas Creteur.

Vorig jaar koos Lotto-Soudal er al voor om topsprinter André Greipel en voorjaarskopman Jürgen Roelandts niet richting Down Under te sturen, en ook dit jaar is dat het geval. In 2013 had de Duitser in en rond Adelaide nochtans drie ritten gewonnen, met dank aan lead-outman Roelandts, maar dat wreekte zich de maanden erna. Wie in de TDU WorldTourpunten wil scoren, moet immers midden januari al een conditiepiek bereiken. En dat is (veel) te vroeg voor wie ook later op het (voor)seizoen wil uitblinken.

Geen buitenlandse vedetten

En dus zet de trend zich door die zich in 2015 al aftekende: de meeste Australische toppers – Richie Porte, Caleb Ewan, Simon Gerrans, Rohan Dennis (de winnaar van vorig jaar) – tekenen in hun thuisrace present, maar de spoeling van buitenlandse vedetten is heel dunnetjes – voorbij is de tijd dat Lance Armstrong een pak poen kwam scheppen. Uit de top 50 van de WorldTourranking van 2015 starten, naast Porte en Dennis (nummers 11 en 38), alleen Geraint Thomas (14), Domenico Pozzovivo (18), Sergio Henao (32), Lars Boom (38), Ryder Hesjedal (46) en Diego Ulissi (48). Etixx-Quick.Step stelt zelfs een B/C-team op met ‘bekende’ namen als Vakoc, De La Cruz, Verona en Martinelli.

Opvallend: Chris Froome start zijn seizoen ook in Australië, maar in de Herald Sun Tour, begin februari. En in de Argentijnse Tour de San Luis, die maandag al begint, ligt het sterrengehalte van het deelnemersveld een stuk hoger met Sagan, Nibali, Quintana, Majka, Betancur, Moreno, Talansky, Vuillermoz, Viviani en Gaviria, het nieuwe Colombiaanse sprintwonder van Etixx.

De Zuid-Amerikaanse rittenkoers is nochtans geen WT-race, maar betaalt flink voor de vedettes en terwijl het niveau in de Tour Down Under al heel hoog ligt, gaat het er in de Tour de San Luis veel relaxter aan toe – een ideale opstart dus voor de toppers die later willen pieken. Bovendien is de vliegtuigreis/jetlag richting Argentinië minder vermoeiend dan een verre trip naar Australië.

(Geen) Andere datum

Om meer toppers te lokken zou een latere datum op de wielerkalender (februari) voor de Tour Down Under een oplossing kunnen zijn. Om zo ook de kloof van liefst 42 dagen met de volgende WorldTourkoers, Parijs-Nice, te verkleinen. De UCI heeft de organisatoren daar in het verleden al over gepolst, maar botste op een ferme ‘no’ van koersdirecteur Mike Turtur. Hij wil niet in concurrentie treden met de (nog dikker betalende) Rondes van Dubai, Qatar of Oman, en bovenal: januari is dé vakantiemaand in de Australische zomer. Dat betekent minder problemen met verkeer én meer toeschouwers/gezinnen met kinderen langs de kant in en rond Adelaide. Ook al is op hetzelfde moment de Australian Open in het tennis aan de gang, weliswaar in het 700 kilometer verder gelegen Melbourne.

Opschuiven naar februari lijkt dus weinig waarschijnlijk, maar dan zullen de Australische wielerfans vooral de eigen sterren moeten aanmoedigen. Sowieso zou de UCI een oplossing moeten vinden om het gat van de WorldTourloze februarimaand op te vullen. De Ronde van Dubai lijkt daarvoor de voornaamste kandidaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content