Greg Van Avermaet wint Parijs-Roubaix

© BELGA
Pieter Van Nuffel

Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De olympische kampioen remonteerde Stybar op de piste van Roubaix, na een wel zeer spannende finale.

De stroken in de Hel lager er droog bij vandaag. Het stof vloog dan ook vrolijk in het rond. Nog voor het bos van Wallers vielen enkele slachtoffers. Zo was Terpstra al vroeg uitgeteld na een val. Op honderd kilometer van de streep moest Van Avermaet beginnen aan een achtervolgingsrace, nadat hij op de eerste kasseistroken af te rekenen kreeg met materiaalpech. Intussen trok Tom Boonen al eens stevig door.

Nadat Van Avermaet weer vooraan was komen aansluiten, reed Sagan weg samen met zijn ploegmaat Bodnar. Ook Jasper Stuyven en Daniel Oss waren meegesprongen en bleven na een lekke band van Sagan nog even alleen voorop rijden. Toen zij gegrepen werden door een elitegroepje, bleven op veertig kilometer van de streep nog een vijftiental kanshebbers over. Sagan ging in achtervolging op Stybar, maar door een nieuwe lekke band werd de wereldkampioen voor de tweede keer uit het voorfront weggeslagen. Ook de sterk rijdende Oliver Naesen had een pechdag: hij viel en reed drie keer lek.

Intussen was een groepje weggereden met Oss, Stybar, Langeveld en Roelandts. Iets later kon Greg Van Avermaet de aansluiting maken. Hij liet zijn ploegmaat Daniel Oss op kop rijden en kon op die manier met een halve minuut voorsprong op Boonen beginnen aan Carrefour de l’Arbre. Roelandts moest al snel passen. Later moesten ook Stuyven en Moscon afhaken. Op tien kilometer van de streep had het trio Stybar, Langeveld en Van Avermaet al een minuut te pakken op de groep-Boonen. Het werd duidelijk dat Tom Boonen geen vijfde kassei mee naar huis zou nemen. De drie zouden samen naar de streep rijden.

Of zo leek het toch. Na een aanval van Stybar, die gepareerd werd door Van Avermaet, begon men vooraan wat te talmen. De drie schrokken zich een hoedje, toen op de piste in Roubaix plots nog Stuyven en Moscon kwamen aansluiten. Stybar ging dan maar van ver aan, maar Van Avermaet kon er met een ultieme krachtinspanning nog overgaan. Het is de eerste overwinning in Roubaix voor de olympische kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content