Gentse Zesdaagse: Mark Cavendish en Bradley Wiggins triomferen in Kuipke

© Belga

De Britten Mark Cavendish en Bradley Wiggins hebben zondag in het Kuipke de 76e editie van de Zesdaagse van Gent op hun naam geschreven. Ze haalden het met een ronde voorsprong op Moreno De Pauw en Kenny De Ketele. Iljo Keisse en de Italiaan Elia Viviani vervolledigden, ook op een ronde, het podium.

Drie duo’s begonnen in dezelfde ronde aan de afsluitende ploegkoers. De Pauw en De Ketele leidden dankzij het puntentotaal maar Cavendish en Wiggins trokken het laken naar zich toe door in de slotfase een winstronde te pakken. De wereldkampioenen ploegkoerse totaliseerden 410 punten. De Pauw en De Ketele eindigden met 475 punten, zeven meer dan Keisse en Viviani.

Cavendish en Wiggins volgen op de erelijst zesvoudig winnaar Keisse en de Deen Michael Morkov op.

Wiggins won de Gentse zesdaagse al een keer in 2003, toen met Matthew Gilmore.

Amper een paar minuten ver in de ploegkoers gooiden de Britten meteen de stok in het hoenderhok. Net op het moment dat zij een ronde namen op de rest trokken De Ketele/De Pauw met Keisse/Viviani in de tegenaanval zodat weer alles te herdoen viel. Opnieuw trokken Wiggins/Cavendish in de aanval. Het duurde een hele poos voordat er reactie kwam maar uiteindelijk slaagden ook de twee andere koppels erin om orde op zaken te stellen.

De rest van het deelnemersveld werd gedegradeerd tot decorstuk in een razendspannende finale. Na 45 minuten versnelden de wereldkampioenen andermaal maar ook de rest counterde wederom. De eerste sprint en de bijhorende tien punten ging naar Elia Viviani. Kenny De Ketele nam de tweede spurt voor zijn rekening en wipte daardoor naar de leiding van het klassement.

Op achttien ronden van het einde trok Wiggins fel door. Het duurde dertien toertjes voordat dat Britten hun ronde konden pakken maar ze kwamen daardoor wel opnieuw aan de leiding kwam. Met nog drie ronden te rijden vlamde Wiggins nog eens door en bezorgde ’t Kuipke een waar delirium. De wereldkampioenen maakten uitgebreid het zegegebaar na een verbluffend staaltje baanwielrennen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content