Fabian Cancellara: de beste hardrijder aller tijden?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Fabian Cancellara zette de Ronde van Vlaanderen naar zijn hand op een manier zoals alleen hij dat kan.

Fabian Cancellara zette de Ronde van Vlaanderen naar zijn hand op een manier zoals alleen hij dat kan: met een solo van 12 kilometer, waarin hij 1 minuut en 27 seconden uitliep op Peter Sagan en Jürgen Roelandts. Of liefst 6,7 seconden pér 1000 meter…

De Zwitser was niet aan zijn proefstuk toe: van zijn 76 officiële UCI-zeges won hij er al 14 na een solo. Vijf keer ging hij er alleen vandoor in de laatste 5 kilometer – herinner u de fenomenale rush in de Tourrit naar Compiègne in 2007 of zijn Milaan-Sanremozege een jaar later -, 2 keer vertrok Spartacus tussen kilometer 5 en 10, 3 maal tussen kilometerpaal 10 en 20 en 3 keer rondde hij een eenzame ontspanning van meer dan 20 kilometer af.

Met als grootste exploten: solo’s van 35 kilometer (dit jaar in de E3 Prijs) en 45 kilometer (Parijs-Roubaix 2010, waar hij ook zijn grootste voorsprong – 2 minuten – bijeensprokkelde). Niemand zal verbaasd opkijken als hij dat zondag nog eens herhaalt…

Daarnaast won Cancellara 7 keer het algemeen klassement van een kleine ronde, won hij 5 maal een sprint met minder dan 5 renners, en was hij welgeteld één keer de beste van een groep met meer dan 5: een rit in de Catalaanse week van 2004, toen hij Erik Zabel en 42 andere coureurs verraste met een lange sprint van 250 meter.

Ter vergelijking: Tom Boonen behaalde in zijn carrière al 108 UCI-zeges, waarvan 82 in een groeps/massasprint van meer dan 10. ‘Slechts’ 3 keer won de Kempenaar solo.

Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain
Wat echter alles zegt over de hardrijderscapaciteiten van Fabian Cancellara is dat hij van zijn 76 overwinningen er liefst 49 in een race tegen de klok won, waarvan 1 olympische, 4 wereldtitels en 4 Tourprologen. Zijn eerste tijdritzege behaalde hij al in 2001 toen hij als 19-jarig broekje in de proloog van de Ronde van Rhodos de toen 20-jarige… Bradley Wiggins te snel af was. Toeval bestaat niet…

In zijn totale carrière won de Zwitser 49 van zijn 119 tijdritten, of een zegepercentage van 41,18 procent. En hoewel zijn kroon de laatste twee jaar wat minder blinkt (door de opgang van Tony Martin en Bradley Wiggins), zit hij sinds 2006 in die discipline zelfs net boven de 50 procent (34 op 67).

Fabian Cancellara uitroepen tot de beste pure hardrijder in de wielergeschiedenis, is tempobeulen als Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain misschien oneer aandoen, maar met dergelijke indrukwekkende cijfers hoort hij – op dat specifieke vlak althans – meer dan thuis in dit prestigieuze rijtje. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content