Ex-dokter Team Sky doet boekje open

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Richard Freeman, ex-arts van Team Sky, brengt eind juni, net voor de Tour, een boek uit over de ‘medische praktijken’ die geleid hebben tot de successen van de Britse ploeg.

Zeer opmerkelijk, het nieuws over het boek van Richard Freeman. Die had eerder dit jaar voor een parlementaire onderzoekscommissie moeten verschijnen, maar bleek daarvoor ’te ziek’.

De Government Select Committee onderzocht mogelijke mistoestanden bij British Cycling en bij Team Sky. Onder meer het verhaal van de fameuze jiffy bag, een verdacht pakketje dat tijdens de Dauphiné van 2011 werd geleverd aan toenmalig Skykopman Bradley Wiggins en Richard Freeman.

De inhoud van de jiffy bag kon de commissie echter niet achterhalen omdat de dokter zogezegd de medische gegevens van de renners kwijtgeraakt was. Zijn laptop was volgens hem gestolen.

Freeman, die tussen 2009 en 2015 werkte voor British Cycling en Team Sky, blijkt nu plots gezond genoeg en over een goed geheugen te beschikken om een boek te schrijven, over zijn periode als wielerarts en om de vragen van de onderzoekscommissie te beantwoorden.

Het boek, getiteld The Line: Where Medicine and Sport Collide, zal op 28 juni verschijnen, ruim een week voor de Tourstart op 7 juli.

Volgens de uitgeverij Wildfire onthult Freeman ‘de medische principes en praktijken die de wielrenners op weg zetten naar hun succes. Ideeën die nu gemeengoed zijn, maar waarvan vele innovaties van de dokter waren. In een sport waar er een ethische lijn en een finishlijn bestaat, geeft dokter Freeman open en vrij uitleg over de beschuldigingen omtrent het misbruiken van een medische behandeling om prestaties te bevorderen.’

Damian Collins, voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie, liet al weten ontgoocheld te zijn dat Freeman alleen in zijn boek zijn verhaal wil vertellen. ‘We zullen niettemin aandachtig bekijken wat hij zegt, met oog op ons onderzoek.’

Of Freeman effectief wereldschokkende dingen over Team Sky zal onthullen is af te wachten. Indien wel, dan zou dat, versterkt door de timing (net voor de Tour), zeer beschadigend zijn voor het zo al aangetaste imago van de ploeg.

En de vijandigheid ten opzichte van Chris Froome en co alleen maar vergroten. Evengoed is dit echter een publiciteitsstunt zonder veel inhoudelijke meerwaarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content