Alleen een officiële aankondiging ontbreekt nog, maar verder lijken alle puzzelstukjes van een transfer van Remco Evenepoel (25) naar Red Bull-BORA-hansgrohe in 2026 in elkaar te passen. Een analyse van een lang aangekondigde (mogelijke) overstap naar de Duitse ploeg.
‘Dat is niet aan de orde. Ik hoor geen transfergeruchten en laat me er ook niet door beïnvloeden’, antwoordde Remco Evenepoel vorige zaterdag in Het Nieuwsblad op de vraag of hij in 2026 nog voor Soudal Quick-Step rijdt. Logisch, want hij kan tijdens de Tour de France elke afleiding over een transfer missen.
De vraag werd niet toevallig gesteld, want in ‘radio peloton’ klinkt het gerucht over een nakende transfer van de Vlaams-Brabander naar Red Bull-BORA-hansgrohe steeds luider. Ook aan Knack bevestigde een zeer goed ingelichte bron dat Evenepoel in 2026 de overstap maakt.
Bevestiging dat er al effectief een contract is getekend, kregen we van die bron of van andere bronnen echter niet. De wielerwebsite Espace Collective en Het Laatste Nieuws halen wel bronnen aan die spreken over (op zijn minst) ‘lopende onderhandelingen’ – zelfs met INEOS-Grenadiers.
Maar details over een overnamesom, salaris en contractduur kunnen zij niet geven – ook wij niet.
Wel kunnen we enkele elementen aanstippen die wijzen op een nakende transfer van Evenepoel naar de Duitse ploeg. Al is ook dat geen zekerheid dat het zover komt.
1. (Red Bull)-BORA-hansgrohe aast al langer op Remco Evenepoel
De interesse van (Red Bull)-BORA-hansgrohe is niet nieuw. Al ruim vier jaar geleden zwaaide manager Ralph Denk met een dik contract naar de Belg, nog voor hij de Ronde van Italië reed, zijn eerste koers van 2021. Dat gebeurde tegen de afspraak in die Denk eerder met Patrick Lefevere (toenmalig ceo van Soudal Quick-Step) had gemaakt.
Die laatste was erg ontstemd en vloog naar Tenerife, waar Evenepoel op hoogtestage was. Het voorstel van BORA-hansgrohe belandde er in de vuilnisbak. ‘Doe mij een voorstel voor een langere periode, dan kunnen we aan tafel zitten’, zei Evenepoel tegen Lefevere.
Lefevere en vader Patrick Evenepoel, de manager van zijn zoon, sloten uiteindelijk een deal voor vijf jaar, tot en met 2026, met een progressief stijgend loon. Het doel: met Remco de Tour winnen.
Vorig jaar klopte Ralph Denk opnieuw aan, en werden de onderhandelingen, onder meer met Zdenek Bakala, eigenaar van Soudal Quick-Step, na afloop van de Tour en de Olympische Spelen veel concreter. Bedragen en afkoopsommen werden zelfs afgesproken. Ook Evenepoel ging akkoord.
Maar toen de finale deal bleef aanslepen – het werd volgens Patrick Lefevere ‘te complex’ – trok Evenepoel zijn staart in. Dat gebeurde twee dagen voor het WK tijdrijden eind september, na een videocall met alle partijen, onder wie Olivier Mintzlaff, ceo van Corporate Projects and New Investments bij Red Bull, en Zdenek Bakala. Die was not amused met de manier waarop alles was verlopen.
Evenepoels contract tot en met 2026 werd niet aangepast, maar daarna kreeg de renner wel de belofte dat Soudal Quick-Step nog een versnelling hoger zou schakelen in de wetenschappelijke omkadering en de versterking van de rondeploeg.
2. De grote ambities van Red Bull
Voor de Tour van 2024 werd Red Bull officieel aangekondigd als de nieuwe hoofdsponsor van de BORA-hansgroheploeg. Tijdens de Ronde van Frankrijk vertelde sportief manager Rolf Aldag in een interview met de website Velo dat zijn team op zoek was naar een renner die de komende jaren de Tour kan winnen.
‘Hiermee (het kapitaal van Red Bull, nvdr) kunnen we misschien een “top top rider” tekenen als die volgend jaar op de markt zou zijn. Een winnaar voor de volgende twee, drie, vier seizoenen zou de stress in de hele ploeg wegnemen.’
Volgens Aldag zou dat de brug slaan tussen Primoz Roglic (die voor 2024 als kopman werd aangetrokken en dan nog de Vuelta van 2024 moest winnen) en de toptalenten die de ploeg vanuit de junioren- en beloftecategorie, met een nieuw team, zelf wil opleiden tot grote rondewinnaars.
Die renner moest dus Evenepoel worden. Voor 2025 mislukte dat, voor 2026 – het laatste jaar van Evenepoels contract bij Soudal Quick-Step – is het wel nog mogelijk. In dat opzicht was de commentaar van Ralph Denk, in een interview vorige week met de Britse journalist Daniel Benson, richtinggevend.
Hij wilde niet bevestigen dat Evenepoel al een akkoord had voor 2026, of dat er een kans was dat het zou gebeuren. ‘Op dit moment niet, maar in het wielrennen veranderen dingen rap. Maar op dit moment niet’, aldus Denk, die de Belg wel complimentjes toezwaaide. ‘Remco is een heel sterke renner, met een schitterend karakter en een hoog potentieel.’
Dat de Duitser over ‘op dit moment’ sprak, is logisch, als de deal inderdaad nog niet helemaal rond is. Sowieso mogen voor 1 augustus volgens de regels van de Internationale Wielerunie (UCI) officieel geen transfers bekendgemaakt worden.
Geld is alleszins geen probleem. Na 2026 loopt het driejarige contract van Primoz Roglic af (ter waarde van 4,5 miljoen euro per jaar) en Red Bull heeft vorig en dit jaar op de transfermarkt veel mindere renners binnengehaald met salarissen die ver boven de marktwaarde liggen.
Met renners als Florian Lipowitz, Giulio Pellizzari, Aleksandr Vlasov, Jai Hindley en Daniel Felipe Martínez beschikt de Duitse ploeg over een stevige rondeploeg, minstens voor 2026. Mattia Cattaneo, de luitenant van Evenepoel, stapt al over naar Red Bull-BORA-hansgrohe. Volgt ook zijn huidige kopman?
Ook niet onbelangrijk: 2026 wordt het laatste jaar van Primoz Roglic als renner en die lijkt stilaan zijn mentale houdbaarheidsdatum te hebben bereikt. Evenepoel zou perfect in het plaatje passen als nieuwe Tour de France-kopman van het Duitse team.
De Belg zou dan wel zijn vaste entourage willen meenemen, zoals verzorger David Geeroms en zijn mecanicien/neef Dario Kloeck.
In de wandelgangen wordt ook de naam gefluisterd van Sven Vanthourenhout, die een heel goede band heeft met Evenepoel na een succesvolle samenwerking de voorbije jaren. De ex-bondscoach zei vorige vrijdag in Vive le Vélo dat hij een ploeg heeft gevonden, maar dat hij nog niets bekend mag maken.
3. De rol van fietsenfabrikant Specialized
Niet onbelangrijk, en zelfs cruciaal: de sleutelrol die Specialized speelt in dit verhaal. De Amerikaanse fietsenfabrikant is een van de belangrijkste sponsors van Soudal Quick-Step en heeft een persoonlijke deal met Remco Evenepoel, onder meer als partner (naast Soudal) van diens R.EV Brussels Cycling Academy. Specialized is echter ook sponsor van Red Bull-BORA-hansgrohe.
Dat maakt een overgang eenvoudiger. In 2023 was het nog een van de belangrijkste obstakels voor de veelbesproken overname van Soudal Quick-Step door Jumbo-Visma, dat met fietsen van Cervélo (onderdeel van PON) rijdt.
In september vorig jaar was Mike Sinyard, de stichter en voorzitter van Specialized, in Het Laatste Nieuws duidelijk over zijn wens om met Evenepoel te blijven samenwerken:
‘We willen Remco zo lang mogelijk met onze fietsen laten rijden. Remco is heel veeleisend voor zijn materiaal en geeft ons regelmatig feedback voor kleine aanpassingen. Zo hebben we dit jaar zijn tijdrithelm en zijn schoenen veranderd. Ons bedrijf mag dit jaar vijftig jaar bestaan, we voelen ons nederig en moeten Remco’s vertrouwen verdienen door hard te blijven werken.’
A brand new gold bike full of details for Remco 🔥
— Velon CC (@VelonCC) July 4, 2025
Remco Evenepoel’s fresh Specialized Tarmac SL8 celebrates his Olympic titles and Soudal Quick-Step’s recent 1000 victory milestone 🙌🏼
📸 Wout Beel | Soudal Quick-Step pic.twitter.com/DqkYdLg2Yh
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat Specialized zo inzet op de Belg is logisch. De andere grote sterren van het wielrennen liggen allemaal vast bij concurrerende fietsenconstructeurs: Tadej Pogacar bij Colnago (UAE Team Emirates), Jonas Vingegaard en Wout van Aert bij Cervélo (Visma-Lease a Bike), en Mathieu van der Poel bij Canyon (Alpecin-Deceuninck).
Voor Specialized – en voor de ontwikkeling van het merk Evenepoel – is het ook belangrijk dat de Belg in de best mogelijke ploeg terechtkomt voor grote rondes. En dat is – op dit moment – niet Soudal Quick-Step.
4. De onzekere langetermijnambities van Soudal Quick-Step
In het wielrennen van vandaag worden aflopende contracten, zeker van toppers, ver voor de vervaldatum verlengd. Dat is bij Remco Evenepoel, wiens verbintenis eind 2026 afloopt, nog niet gebeurd.
Als Soudal Quick-Step daarvoor de financiële middelen had gehad en een langetermijnperspectief tot ver na 2026 zag, was dat zonder twijfel al gebeurd. Maar die heeft ploegmanager Jurgen Foré niet.
Dat vertelde zijn voorganger Patrick Lefevere vorige zaterdag nog in zijn column in Het Nieuwsblad. ‘Onze hoofdsponsors (Soudal, Quick-Step en Specialized, nvdr) liggen op dit moment vast tot eind 2027, maar op de vergadering hebben we natuurlijk gepolst hoe de kaarten liggen op langere termijn. Soudal is duidelijk geïnteresseerd om langer door te gaan.’
‘Quick-Step zegt, ondanks de bezorgdheid over veiligheid, ook niet a priori neen, maar is tegelijk bereid om een minder prominente plaats op de trui in te nemen, mocht zich tussen nu en eind 2027 een nieuwe hoofdsponsor aandienen. Die zoektocht gaat onafgebroken voort, maar in een moeilijke economische context.’
A hectic finish and a solid display from @EvenepoelRemco at the #TDF2025 👍
— Soudal Quick-Step Pro Cycling Team (@soudalquickstep) July 6, 2025
The Wolfpack never gives up 💪 pic.twitter.com/05fnJCBVPL
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Volgens Lefevere loopt het engagement van teameigenaar en meerderheidsaandeelhouder Zdenek Bakala ook tot 2027. Maar over de jaren daarna is er dus nog geen duidelijkheid.
5. De niet gewenste versterkingen van Soudal Quick-Step (en de onvrede van Evenepoel daarover)
Bouwen aan een rondeploeg, en dus de switch maken van een team dat in het verleden vooral focuste op sprinters en klassieke renners. Dat was de voorbije jaren het devies bij Soudal Quick-Step, gezien de droom om met Evenepoel de Tour te winnen.
Daarom haalde men in 2023 ook Mikel Landa binnen – zijn loon werd door Bakala betaald – en voor 2024 kwamen daar onder meer Valentin Paret-Peintre, Ethan Hayter en Max Schachmann bij.
In dat opzicht was het opvallend dat Remco Evenepoel begin september 2024 – nog voor het afspringen van de deal met Red Bull-BORA-hansgrohe – aan VTM vertelde dat het ‘raar was om die namen te zien passeren. Het waren allemaal namen waar ik nog niet van gehoord had. Sommigen denken dat ik alles beslis. Maar dat is helemaal niet waar.’
Ook over de transfers voor 2026 is de renner niet tevreden. Zo klonk het in een interview met Het Laatste Nieuws vorige zaterdag.
‘Moeilijk voor mij om hier diep op in te gaan… Landa tekende wel bij. Maar Mikel is 35 jaar, hij gaat ook niet meer tot zijn zestigste koersen… De ploeg moet natuurlijk rekening houden met de economische realiteit, die ervoor zorgt dat we niet dezelfde financiële slagkracht hebben als pakweg UAE of Visma-Lease a Bike.’
‘Ík bepaal het uiteraard niet, maar… Kijk, ik heb de Vuelta gewonnen, het podium in de Tour behaald en was goed op weg om de Giro te winnen. Op basis van die referenties mogen we ons met recht en reden verder focussen op het groterondewerk. Als we grote rondes willen winnen, zullen er nog een aantal sterke klimmers bij moeten komen, vrees ik.’
Opvallend is dan ook dat Soudal Quick-Step voor 2026 voorlopig slechts één echte ‘sterke klimmer’ heeft binnengehaald, al is dat (wegens de UCI-deadline) nog niet officieel bevestigd: Steff Cras, die vorig jaar zestiende werd in de Tour.
De andere nieuwkomers, die Het Laatste Nieuws aankondigde, stroken helemaal niet met dat profiel: Jasper Stuyven, Edward Planckaert, Cériel Desal, Fabio Van Den Bossche en Alberto Dainese. Laatstgenoemde wordt de dérde sprinter, na Tim Merlier (begin januari contract verlengd tot 2028) en het Franse talent Paul Magnier (begin april contract verlengd tot 2027).
Stuyven moet de klassieke kopman worden, en die komt niet over van Lidl-Trek voor een appel en een ei – insiders schatten zijn loon op 1,5 miljoen euro. De anderen zijn ook versterking voor de klassieke ploeg en de lead-out van de sprinters. Die kosten allemaal geld, net als de contractverlengingen van Merlier en Magnier, en dat budget kan niet naar een rondeploeg rond Evenepoel gaan.
Een zoveelste teken aan de wand?
Hoe kan Red Bull-BORA-hansgrohe Remco Evenepoel binnenhalen?
Is een transfer naar Red Bull-BORA-hansgrohe wel mogelijk, aangezien Evenepoels verbintenis met Soudal Quick-Step nog loopt tot eind 2026? Ja, als de drie partijen – de twee teams en de renner – onderling een akkoord bereiken over een transfer, én als de Internationale Wielerunie (UCI) die goedkeurt. Maar dan moet er logischerwijs ook een afkoopsom worden betaald.
Vorig jaar zetten de sponsors druk om een transfer van Evenepoel naar Red Bull-BORA-hansgrohe niet door te laten gaan. Zijn ze deze keer makkelijker te overhalen?
Mochten Soudal, en vooral Zdenek Bakala, de Tsjechische hoofdaandeelhouder van Soudal Quick-Step, weer niet akkoord gaan met een transfer, kan Evenepoel altijd de Wet van 1978 hanteren. Die bepaalt dat een betaalde sportbeoefenaar uit België zijn contract kan beëindigen als hij zijn ex-werkgever een vergoeding betaalt die gelijkstaat met het salaris voor de resterende duur van zijn contract. In Evenepoels geval dus nog twee jaar.
Straffen UCI
Wanneer een renner op een onwettige manier eenzijdig zijn contract verbreekt, riskeren hij en zijn nieuwe ploeg wel fikse straffen, op basis van het reglement dat de Internationale Wielerunie in juni 2024 nog aanpaste.
De UCI kan de ploeg verbieden om twaalf maanden lang nieuwe renners aan te trekken en kan het team een boete opleggen die gelijkstaat met drie maanden salaris van de betrokken renner. Ze kan de ploeg ook verplichten om het andere team een vergoeding te betalen die overeenkomt met de resterende waarde van het contract van de renner.
Volgens professor sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) is het maar de vraag of de UCI die straffen juridisch kan hardmaken, aangezien ze de ontslagvoorwaarden zoals die in de Wet van 1978 zijn bepaald, zwaarder zouden maken.
Een vroegtijdig vertrek van Evenepoel zou de UCI volgens Hendrickx zeker niet kunnen blokkeren, omdat dat in strijd is met het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie.
Wat doet Remco Evenepoel: bij Soudal Quick-Step blijven of vertrekken naar Red Bull-BORA-hansgrohe?