E3 Harelbeke trekt omstreden affichecampagne in uit vrees voor rechtszaak

© /

De organisatoren van de E3 Harelbeke zetten hun omstreden affichecampagne stop. Ze doen dit uit vrees voor een rechtszaak.

‘Wij hebben gisterenavond nog een bestuursvergadering gehad. Daarop werd beslist de campagne van de banner stop te zetten’, stelt Jacques Coussens namens het organisatiecomité. ‘Wij hebben geen zin in een rechtszaak. We organiseren onze wielerwedstrijd nog steeds als vrijwilligers en niemand van ons wil in de geldbeugel tasten om een advocaat onder de arm te nemen. Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat dit ons wel veel publiciteit heeft opgeleverd.’

‘Billen knijpen’

De organisatoren van de E3 Harelbeke maken er sinds jaren een zaak van uit te pakken met een ludieke affiche. Dit jaar toont de affiche de achterkant van een hostess, haar rok omhoog, en de hand van een wielrenner die dichterbij komt. Daarbij wordt gesuggereerd dat deze laatste haar in de billen gaat knijpen, een verwijzing naar Peter Sagan na de Ronde van Vlaanderen 2013.

De affiche lokte een storm van reacties uit. Onder meer het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen eiste de onmiddellijke stopzetting van de campagne en van de verdere verspreiding van de reclameaffiche. Ook de Internationale Wielerunie, de UCI, toonde zich ‘not amused’ en eiste dat hun logo van de affiche zou verdwijnen.

De 58e editie van de E3 Harelbeke (WorldTour) vindt plaats op vrijdag 27 maart. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content