De sportmomenten van het jaar: waardig afscheid van Tom Boonen

© Belga Image

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke dag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: het afscheid van wielerkampioen Tom Boonen in zijn Parijs-Roubaix.

9 april 2017. Tom Boonen rijdt als dertiende over de finishlijn in zijn veertiende Parijs-Roubaix. Op twaalf seconden van de winnaar Greg Van Avermaet.

De 257 voorgaande kilometers werden afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 45 km/u en waren de laatste in een professionele carrière die meerdere honderdduizenden kilometers omspanden. Dat de cirkel rondgemaakt werd op de Vélodrome van Roubaix was uiteraard geen toeval: van alle koersen was dat diegene die hem het meest op het lijf geschreven leek.

In 2002, amper 22 jaar jong, liet hij er zich een eerste keer opmerken bij het grote publiek. Hij mocht het podium op aan de zijde van Johan Museeuw en Steffen Wesemann.

Drie jaar later triomfeert hij voor het eerst in de Hel van het Noorden. We spreken 2005, een campagne waarin hij ook de Ronde van Vlaanderen en het WK (in Madrid) binnen rijft.

In 2008, 2009 en 2012 reed hij nogmaals als eerste over de meet in de Vélodrome, wat zijn totaal op vier bracht, netjes naast Monsieur Paris-Roubaix Roger De Vlaeminck. Zonder een onwaarschijnlijke eindsprint van Mathew Hayman in de editie van 2016 was hij De Vlaeminck zelfs voorbij gestoken op de erelijst.

Maar ook zonder die magische vijfde zege blijven zijn statistieken in Parijs-Roubaix fenomenaal: veertien deelnames, vier zeges, zeven keer op het podium, elf keer in de top 10!

Het publiek erkende zoveel klasse en grootsheid door Tommeke overal waar hij startte genereus toe te juichen tijdens zijn vaarweltournee. Tot aan het criterium dat speciaal ter zijne ere werd georganiseerd in Mol en waar 15.000 kijklustigen op afkwamen. Een waardig afscheid van een wielerkampioen met 119 profzeges op zijn palmares.

Partner Content