André Greipel wint zesde Tour-etappe: ‘Deze overwinning geeft veel vertrouwen’

© BELGA
Simon Demeulemeester

André Greipel (Lotto-Belisol) heeft de zesde etappe in de 101e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 194 kilometer van Arras naar Reims was de Duitse kampioen de snelste in een massasprint.

André Greipel (Lotto-Belisol) heeft de zesde etappe in de 101e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 194 kilometer van Arras naar Reims was de Duitse kampioen de snelste in een massasprint. De Noor Alexander Kristoff werd tweede, de Fransman Samuel Dumoulin derde. Sep Vanmarcke was met een negende plaats beste Belg.

“Deze overwinning geeft me opnieuw veel vertrouwen”, reageerde de renner van Lotto-Belisol. “Met nog zowat 250 meter voor de boeg ben ik voluit beginnen sprinten. Eindelijk is de zege binnen.” “Het Duitse wielrennen doet het niet slecht. Van de zes etappes in deze Tour de France waren er vier voor mijn land. En in het voetbal doen we ook nog mee. Natuurlijk lag er veel druk op mijn schouders. Ik ben immers de afwerker van de ploeg, ik moet voor succes zorgen in de massasprints. Mijn team controleerde perfect. Op het einde ging het er natuurlijk weer nerveus aan toe, maar iedereen van Lotto-Belisol behield zijn plaats en zo had ik een schitterende lead-out. Ik had op het einde nog voldoende kracht over.”

Gele Trui blijft voor Vincenzo Nibali

De 29-jarige Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) behield de gele leiderstrui. Hij heeft twee seconden voor op zijn Deense teamgenoot Jakob Fuglsang. De Slovaak Peter Sagan is op 44 seconden derde. Amper was de vod naar beneden of vier renners trokken in de aanval: Jérôme Pineau, Arnaud Gérard, Luis Angel Mate (Cofidis) en de Nederlander Tom Leezer.

Het peloton liet begaan, al liet het de voorsprong nooit hoger oplopen dan 4:30. Na de tussensprint om de vijfde plek, gewonnen door Mark Renshaw voor Sagan en Greipel, kwam de groene trui ten val, maar gelukkig voor de Slovaak zonder al te veel erg.

Omega Pharma-Quick.Step probeerde wat later gebruik te maken van de strakke wind om het peloton in waaiers te trekken, maar zonder succes. Op 13 kilometer van de finish werd met Angel Mate de laatste vluchter gegrepen. De ploeg van Patrick Lefevere trok het peloton op een lint. Heel wat renners moesten de rol lossen.

Geen duel met Kittel

Geen duel tussen de Duitsers Marcel Kittel en André Greipel in de straten van Reims. Kittel had geen materiaalpech, maar werd er in volle finale gewoon afgereden en kon zich derhalve niet meten met André Greipel. Hij moest genoegen nemen met de 84e plaats, op 0:54 van zijn landgenoot en stak zijn ontgoocheling niet onder stoel of banken.

“Er waren diverse ploegen die er ons probeerden uit te rijden door een waaier op te zetten. Dat is ze uiteindelijk spijtig genoeg ook gelukt”, gaf Marcel Kittel mee.

“Ik moet wel zeggen dat wij als ploeg niet goed gereageerd hebben. Toen ik op drie kilometer van de eindmeet helemaal achteraan het peloton zat wist ik wel genoeg. Dit zou niet meer goed komen en ik zou niet meer mee wedijveren voor de ritwinst. Deze fout mogen wij als team zeker niet meer maken. Daar zal het vanavond aan tafel zeker over gaan. Ik ben enorm teneergeslagen. Hoeveel ritten ik al achter mijn naam heb staan als winnaar, maakt mij niet uit. Ik wou hier winnen en dat was het doel. Mijn ploeggenoten zitten ook verslagen in de teambus. Dat wil zeggen dat ze het volgende keer ook wel beter willen doen. De ontgoocheling is groot bij iedereen van de ploeg.”

Kwiatkowski bijgehaald door peloton

Michael Kwiatkowski probeerde nog roet in het eten te gooien, maar 400 meter voor de finish werd hij bijgehaald door het peloton. De Gorilla van Lotto-Belisol had zijn sprinttrein niet nodig om naar de dagzege te sprinten. De Duitser kreeg de voorbije dagen heel wat kritiek over zich heen omdat hij zich telkens liet ringeloren in de sprint, maar haalde donderdag dan toch zijn gram. Voor de 31-jarige Greipel is het zijn dertiende zege van het seizoen. In de Tour de France zit hij aan zes ritzeges. In 2012 won hij drie etappes, in 2011 en 2013 telkens één.

Eparnay naar Nancy

Vrijdag trekken de renners van Epernay naar Nancy, met 234,5 kilometer de op één na langste etappe van deze Tour. In de laatste 20 kilometer liggen nog twee klimmetjes van vierde categorie en de laatste 500 meter is vals plat omhoog. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content