Alles over rit 4 van de Vuelta: wordt Primoz Roglic de vierde leider van Jumbo-Visma?

© Getty
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke dag blikken we vooruit op de volgende Vueltarit. Vandaag: etappe 4, een eerste rit door het middengebergte. En waarschijnlijk weer een nieuwe leider, bij Jumbo-Visma of een andere ploeg.

Na een reisdag op maandag zet de Vueltakaravaan voet aan Spaanse wal, in dé wielerregio bij uitstek, het Baskenland. De start van deze vierde rit wordt gegeven in Vitoria-Gasteiz, na Bilbao de op één na grootste stad en tevens de hoofdstad van de autonome regio. Haar naam heeft ze te danken aan een samenvoeging van de Baskische en Spaanse naam voor de stad.

Belgen Vic Van Schil (1964), Rik Van Looy (1965) en Willy In’t Ven (1970) wonnen er ooit een Vuelta-etappe, de Italiaan Daniele Bennati voor het laatst, in 2011. In 2020 werd in Vitoria-Gasteiz wel nog het startschot gegeven van de zevende rit van de Vuelta, naar Villanueva de Valdegovia.

Het profiel van de vierde Vueltarit. © Getty Images/iStockphoto

Ook nu trekken de renners er zich op gang, over 153 km heuvelachtige wegen van de provincie Álava, met de Puerto de Opakua (tweede categorie) en de Puerto de Herrera (derde categorie, 16 km voor de finish) als belangrijkste obstakels, tot ruim duizend meter hoogte. Die laatste klim is 7 km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent, maar dat bedriegt een beetje, want in de eerste 3 km knikt de weg gemiddeld 9 procent omhoog.

Na de top, waar er ook bonusseconden te verdienen zijn, volgt een snelle afdaling van 10 km tot de laatste stijgende kilometer naar Laguardia. Die stijgt gemiddeld acht procent, en is dus geen spek voor de bek van de pure sprinters, na ook bijna 2500 hoogtemeters.

Vlucht controleren

De vraag is: zal Jumbo-Visma, met leider Edoardo Affini, de vluchtersgroep van de dag controleren? In de hoop dat kopman Primoz Roglic op deze punchersaankomst kan winnen, bonusseconden kan meepikken en zo de vierde leider van de ploeg wordt, na eerder ook al Robert Gesink en Mike Teunissen? Of juist niet, in de hoop om de leiderstrui af te staan aan een vluchter en de komende dagen zo veel controlewerk te besparen?

Indien niet, zal een andere ploeg aansturen op een groepssprint? Quick-Step heeft met Julian Alaphilippe een specialist ter zake voor deze aankomst, en ook Remco Evenepoel heeft zijn puncherskwaliteiten opgekrikt. Misschien valt die zelfs al aan op de voorlaatste klim. Maar willen Quick-Step en Evenepoel die energie wel verspillen met oog op later?

Ook andere klassementsploegen hebben een kandidaat-ritwinnaar in huis: BORA-hansgrohe met de explosieve klimmer Sergio Higuita, INEOS Grenadiers met Ethan Hayter, de beste klimmende ‘sprinter’ in deze Vuelta, en UAE Emirates, met João Almeida of de pas 19-jarige Juan Ayuso. En misschien voelt Alejandro Valverde zich op zijn oude dag geroepen om nog eens mee te strijden en Movistar kostbare UCI-punten te bezorgen.

Opvallend: in tegenstelling tot Vitoria-Gasteiz wordt Laguardia amper bezocht: de enige keer in de Vuelta van 1967, als begin van een tijdrit naar… Vitoria, gewonnen door Raymond Poulidor.

De kaart van de vierde Vueltarit. © belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content