Alexander Kristoff wint Ronde van Vlaanderen: ‘Een droom die uitkomt’

© Belga

De Noor Alexander Kristoff (27) heeft de 99e Ronde van Vlaanderen gewonnen. Hij wil nu ook zijn kans wagen in Parijs-Roubaix.

Alexander Kristoff klopte in een spurt de Nederlander Niki Terpstra. Onze landgenoot Greg Van Avermaet vervolledigt het podium, hij finishte voor de Slovaak Peter Sagan. De pas 21-jarige Tiesj Benoot werd knap vijfde.

25 kilometer

De snelle Noor van Katusha gold vooraf als een van de topfavorieten. Hij verbaasde eerder deze week iedereen en bovenal zichzelf door donderdag derde te worden in de afsluitende tijdrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde en door ook eindlaureaat te worden.

Samen met Terpstra trok Kristoff met nog een goeie 25 kilometer voor de boeg op avontuur. Ze fietsten een halve minuut voorsprong bij elkaar en zouden hun kloof met de achtervolgers behouden. Na 264,2 kilometer, 19 hellingen en enkele pittige kasseistroken sprintte de 27-jarige Kristoff sneller dan Terpstra, vorige zondag nog tweede in Gent-Wevelgem.

‘Droom die uitkomt’

Kristoff is de opvolger van Fabian Cancellara, de winnaar van de laatste twee edities. De Zwitser verscheen net als Tom Boonen niet aan de start, beiden zijn out na een valpartij.

‘Ik ben natuurlijk zeer gelukkig dat ik een monument als de Ronde van Vlaanderen kan winnen’, straalde Kristoff. ‘Bovendien is heel mijn familie hier, dat maakt het allemaal nog wat mooier. Dit is een droom die uitkomt. Bij aanvang van dit seizoen had ik winst in deze koers tot doel gesteld.’

‘De hele ploeg heeft enorm veel gewerkt. In volle finale slaagde ik erin om met Niki Terpstra in de aanval te trekken. Op het einde weigerde Terpstra nog om over te nemen. Dan bleef ik maar alleen het tempo bepalen. Er waren immers nog andere renners op komst. Uiteindelijk slaagde ik er nog in om het af te maken. Toen ik Niki zag aanvallen op de Kruisberg wist ik dat ik mee moest gaan, ook al was het nog ver van de finish. Vorig jaar vormden we hier trouwens ook al een koppeltje. Toen verliep de samenwerking ook goed, maar nu ging het uiteindelijk wel om de eindzege en niet om een ereplaats.’

Parijs-Roubaix

‘Of ik de dubbel kan pakken? Het is nog een week tot Parijs-Roubaix. Ik wil eerst herstellen van deze koers. Bovendien ligt de Ronde van Vlaanderen me een pak beter dan de helleklassieker. Natuurlijk wil ik ook daar mijn kans gaan. Dit pakken ze me toch al niet meer af’, besloot Kristoff.

Incidenten

De Ronde van Vlaanderen werd ontsierd door enkele incidenten. Zo moest Jesse Sergent opgeven nadat hij ten val was gebracht door de neutrale wagen. Enkele kilometers verder een tweede incident met een neutrale volgwagen: terwijl Marc Madiot aan de rechterkant van de weg een renner van zijn FDJ-team wilde depanneren, werd zijn wagen vol aangereden door de neutrale volgwagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content