Het titelfeest zal allicht nauwelijks zijn verteerd, maar daags na de laatste speeldag van de Jupiler League 2006/07 zijn de feestneuzen alweer aan zet in het Casino van Spa voor het Gala van de Profvoetballer van het Jaar.

Eén zendt de verkiezingsshow voor het eerst live uit, niet met Siegfried Bracke, wel met Catherine Van Eylen en Gilles De Bilde.

Dat de trofee hoog staat aangeschreven binnen de voetbalwereld mag duidelijk zijn. Mbark Boussoufa, de winnaar van vorig jaar, getuigt : “Voor mij heeft die onderscheiding meer waarde dan de Gouden Schoen. Bij de Profvoetballer van het Jaar telt de waardering van je collega-voetballers en trainers, niet de mening van buitenstaanders.” Naast de felbegeerde eretitel van Profvoetballer van het Jaar worden ook prijzen uitgereikt voor de Jonge Speler, de Keeper, de Trainer en de Scheidsrechter van het Jaar. Bovendien is er ook nog de Trofee van de Twaalfde Man, een publieksprijs. Net als in de titelstrijd lijken ook deze individuele onderscheidingen een tweestrijd te worden tussen Anderlecht en Genk.

Spelers die de uitslag naar hun hand willen zetten, blijken niet te bestaan. Bij Genk is er niemand die er de voorbije weken een verkiezingscampagne op na heeft gehouden, zo verzekert verdediger Hans Cornelis. “Er zijn geen spelers die actief stemmen gaan ronselen, nee. Dat zou ook belachelijk zijn. Vlak voor de stemming hoor je wel eens ‘als jij op mij stemt, dan stem ik op jou’, maar dat is dan niet meer dan een grapje. Uiteindelijk maakt iedereen wel in alle eerlijkheid zijn keuze, denk ik.

“Er is bij de stemming natuurlijk wel wat collegialiteit. Iedereen weet dat het voor de doelmannen gaat tussen Logan Bailly en Daniel Zitka. Het is niet meer dan logisch dat wij als Genkenaars op onze eigen goalie stemmen. Mbark Boussoufa nuanceert die stelling. “Je ploegmaats kunnen je wel een duwtje in de rug geven, maar uiteindelijk maken de stemmen van de spelers van de overige zeventien eersteklassers altijd het verschil.”

Meer eensgezindheid is er over de grote favoriet voor de onderscheiding. Zowel Cornelis als Boussoufa geven hun stem aan Mémé Tchité. Cornelis : “Ik denk dat Tchité heel belangrijk is geweest voor Anderlecht, hij speelde ook het ganse seizoen op hetzelfde niveau.” Boussoufa beaamt : “Ik heb tegen Mémé gezegd dat hij de prijs verdient. Net als ik vorig seizoen presteerde hij een seizoen lang heel constant.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content