Frankrijk slaagde er weliswaar in zich te kwalificeren voor de eindronde van het WK, maar er blijven nog steeds heel wat vragen. Na de vriendschappelijke wedstrijden tegen Costa Rica (3-2), Martinique en het doelpuntenloze gelijkspel tegen gastland Duitsland, gaat de aandacht in de eerste plaats uit naar de vraag wie op het WK titularis zal zijn tussen de palen : Gregory Coupet of Fabien Barthez. Ondanks zijn leeftijd (34) leek Barthez onaantastbaar, maar als gevolg van een zes maanden durende internationale schorsing wegens spuwen naar de scheidsrechter moest hij zijn plaats afstaan aan de portier van landskampioen Lyon. Coupet greep in de kapitale laatste kwalificatiewedstrijden voor het WK zijn kans met beide handen. Dat zorgt nu voor problemen, want Frankrijk beschikt over twee evenwaardige keepers.

Bondscoach Raymond Domenech is er nog niet uit. “Ik heb beslist om nog niets definitief te beslissen”, geeft hij zichzelf nog wat tijd. Er zijn nochtans voorbeelden genoeg – denken we maar aan Anderlecht vorig seizoen – die aantonen dat de druk die twee doelmannen op die manier ondervinden geen goede zaak is. Al dient gezegd dat Coupet, die tegen Duitsland in de basis stond, een foutloze partij speelde, terwijl Barthez, tegen Costa Rica titularis, bij de twee tegengoals niet helemaal vrijuit ging.

Momenteel lijkt de balans dan ook over te hellen in het voordeel van Coupet, maar daar staan dan weer tegenover dat Barthez op de steun kan rekenen van de oude garde – Zidane, Thuram, Makelele, Henry – met wie hij samen zoveel triomfen vierde. En natuurlijk heeft hij ook ervaring in grote toernooien. Hij was erbij op de WK’s van 1998 en 2002 en de EK’s van 2000 en 2004 en stelde daarin nooit teleur. Maar ook de 32-jarige Coupet is geen groentje meer en bewijst momenteel in de Champions League dat hij naar de absolute Europese top aan het doorstoten is. Om te weten wie het uiteindelijk zal worden, blijft het dus nog even afwachten. l

De Franse beloften kwalificeerden zich onder leiding van René Girard voor de eindronde van het Europees kampioenschap voor beloften. Ze namen daarvoor de maat van Engeland (1-1, 2-1). Alain Afflelou, de vroegere voorzitter van Bordaux en Créteil, is meerderheidsaandeelhouder en voorzitter geworden van Straatsburg nadat Egon Gindorfer zijn ontslag indiende.

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 8 goals ; 2. Cousin (Lens) 6 goals ; 3. o.a. Wiltord (Lyon) 5 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

26/11 Troyes – Metz, Toulouse – AC Ajaccio, Sochaux – Rennes, Saint-Etienne – Bordeaux, PSG – Lens, Nice – Lyon, Nantes – Strasbourg, Marseille – Monaco, Lille – Nancy, Le Mans – Auxerre

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content