Hamburger SV looft aanpak van Labbadia.

Afgelopen weekend was er de kraker tegen medekoploper Bayer Leverkusen, komende zaterdag volgt er een nieuwe test tegen Schalke 04. Bij Hamburger SV zal coach Bruno Labbadia (43) snel weten hoe zwaar zijn team weegt in de Duitse titelstrijd. Ondanks het feit dat de club een moeilijke periode tegemoet gaat, zijn de Noord-Duitsers vrij trots op hun glorieuze competitiestart en hun ongeslagen status in de Bundesliga.

Maar er zijn ook zorgen, die tegen Leverkusen duidelijk aan de oppervlakte kwamen. Na het uitvallen van Paolo Guerrero (scheur in de kruisband van de linkerknie) en een zware enkelblessure van Mladen Petric (pas na de winterstop weer inzetbaar) werd de aanval volledig onthoofd. Een zwaar probleem, want HSV oogstte tot voor hun letsels vooral succes door zijn offensieve spel en maakte na negen speeldagen al twintig doelpunten. De succesvolle 4-4-2-veldbezetting bleef echter behouden. Maar de amper negentienjarige debutant Tolgay Arslan viel zaterdag uit met een verdraaide knie en werd vervangen door de even onervaren Turk Tunay Torun (19). Daardoor is de Noor Marcus Berg nog de enige fitte aanvaller met ervaring.

Binnen de club wordt enorm lovend gesproken over de aanpak van Labbadia, die snel respect afdwong. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat de Braziliaanse routinier Zé Roberto (35) een hoog niveau haalt. Bij de Rothosen beleeft de Zuid-Amerikaan een droomstart. Hij zorgt met aanvoerder David Jarolim op het middenveld voor de balans en krijgt bovendien de vrijheid om zich offensief uit te leven. Dat resulteerde al in vier treffers en twee assists.

“We zitten met een duidelijk plan in ons hoofd”, liet Labbadia vorige week optekenen in Kicker. “Ik verlang van mijn spelers dat ze zich permanent verder ontwikkelen. Ze moeten inzet en passie tonen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig: mijn speelstijl zal ik nooit verloochenen. Wij durven het spel te maken, maar zijn ons er ook van bewust dat vele tegenstanders willen profiteren van de foutjes die we nog begaan.”

In Hamburg (uitverkocht met 52.000 toeschouwers) speelde de Duitse nationale ploeg een slap laatste WK-kwalificatieduel tegen Finland. Het werd 1-1 met een treffer van Lukas Podol-ski, maar de fans (een normale plaats kostte 80 euro) trakteerden het experimentele elftal (in een ongewone 4-3-3) en bondscoach Joachim Löw op een fluitconcert. Nu volgen oefeninterlands tegen Chili in Keulen (op 14/11) en Egypte in Gelsenkirchen (op 18/11).

Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez, Thomas Hitzlsperger, Piotr Trochowski en Heiko Westermann speelden alle kwalificatieduels. Per nominering kregen ze daarvoor 20.000 euro, wat hen na tien wedstrijden in totaal 200.000 euro opleverde.

Mesut Özil (20) sloeg het aanbod van Werder Bremen, om zijn overeenkomst met vijf seizoenen te verlengen, af. De aanvallende middenvelder droomt van een aanbod van Barcelona.

De Braziliaan Dede (31, Borussia Dortmund), sinds 2007 ook in het bezit van een Duits paspoort, huwde met Johanna Syber (22), van wie hij vijf jaar geleden voor het eerst privétaallessen kreeg. De Hongaarse middenvelder Tamás Hajnal (ex-STVV) komt dit jaar niet meer in actie door een enkeloperatie in Antwerpen.

Franck Ribéry (Bayern München) is out voor onbepaalde tijd. De Franse international sukkelt met een chronische tendinitis aan de linkerknie. Ivica Olic (30) is vijf weken niet inzetbaar met een kuitblessure. De Braziliaanse centrale verdediger Breno (20), in januari 2008 voor twaalf miljoen euro overgenomen van FC São Paulo, beslist in de winterstop over zijn toekomst. De Zuid-Amerikaan raakte tot dusver slechts aan zes wedstrijden.

Oud-international Manfred Binz (44) werd als assistent-trainer van tweedeklasser FSV Frankfurt ontslagen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content