VVV pakte in de eerste divisie met aanvallend voetbal de eerste periodetitel.

De tijd dat er in Venlo reputaties sneuvelden, behoort al een tijdje tot het verleden. Zelfs tot een incidenteel succesje kwam het niet meer. Sinds vorige week leven voetbal en VVV weer. Tijdens het inhaalduel tegen Cambuur behaalde de ploeg van trainer Adrie Koster (49) de eerste periodetitel. Koster is sinds februari aan de slag in Venlo, waar hij onze landgenoten Ken Leemans, Kevin Begois en Luwamo Garcia onder zijn hoede heeft. Na zes jaar Excelsior, waar hij de ontbolstering van Thomas Buffel meemaakte, koos Koster ervoor om niet meteen weer aan de slag te gaan. “Bang om uit beeld raken was ik niet”, verklaarde hij in De Telegraaf. “Ik had de overtuiging om ergens weer iets te realiseren. VVV is ambitieus. Het stadion werd heel mooi gerenoveerd. Dat liep mooi parallel met het versterken van de selectie, waardoor we ons dit seizoen meteen tot doel konden stellen bij de eerste vijf te eindigen.”

Koster predikt aanvallend voetbal. “Dat wil het publiek zien”, verdedigt hij zijn voetbalvisie. “Spelers voelen zichzelf daar ook het best bij. Maar je moet natuurlijk wel het materiaal en de kwaliteit voorhanden hebben om dat te doen.” Omdat hij al vroeg werd vastgelegd, kon Koster goed inventariseren en de sfeer proeven. “Vorig seizoen zaten er in de nacompetitie toch meer dan vijfduizend mensen per wedstrijd. Het moet ook mogelijk zijn om in deze regio een stabiele eredivisieclub te creëren. Dat is een groot verschil met Excelsior, waar we konden voetballen wat we wilden, maar er kwam nauwelijks publiek omdat je de derde club van Rotterdam bent. Dat stak me wel.”

Koster kwam blijkbaar op het juiste moment. “VVV is toch een begrip. De club is gemoedelijk, maar heeft ook de drang om te presteren. Hier kan iets moois ontstaan. Ik weet dat het in de voetballerij zo weer anders kan zijn, maar dit is geen turbulente club”, spreekt Koster hoopvol. (FV)

Ton Lokhoff verlengde zijn overeenkomst bij NAC tot 2007. Hij werd vorig seizoen negende en haalde de halve finales van Amstel Cup. Vitesse heeft belangstelling voor Daniel de Ridder (20) en Kiran Bechan, die beiden bij Ajax weinig speelkansen krijgen. Barry van Galen (34), Joris Mathijsen (24) en Denny Landzaat werden opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra op 17 november. Michael Mols (33) tekende voor anderhalf jaar bij zijn ex-club FC Utrecht. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kalou (Feyenoord), Kuijt (Feyenoord) 9 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen), Perez (AZ) 8 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content