Cercle Brugge slikte tot dusver amper 21 tegengoals in de competitie. Daarmee hebben de West-Vlamingen de op drie na minst gepasseerde verdediging van de Jupiler League. Uitstekende statistieken, maar toch ligt doelman Francky Vandendriessche dezer dagen aardig onder vuur. De Waregemnaar haalt bij Cercle Brugge voorlopig niet het niveau dat hem destijds bij Moeskroen een selectie voor de Rode Duivels opleverde. Zijn blunder tegen Sporting Lokeren was daarom koren op de molen van de criticasters.

Keeperstrainer en naamgenoot Franky Mestdagh erkent het probleem en zoekt de oorzaak bij een moeilijke integratie. “Het heeft een tijdje geduurd voor Francky zijn plaats heeft gevonden in de spelersgroep bij Cercle, een paar mindere prestaties zijn daar misschien het gevolg van. Bij Moeskroen was hij de koning en hier moest hij weer van nul af aan beginnen. Niet vanzelfsprekend voor iemand die in zijn carrière maar een paar keer van club is veranderd.” Aan de fysieke paraatheid van Vandendriessche twijfelt Mestdagh niet. “Hij leeft tweehonderd procent voor zijn vak. Aan lenigheid en atletisch vermogen heeft hij op zijn 35ste nauwelijks ingeboet. Hij evalueert zichzelf altijd heel goed en toont de juiste reactie na een mindere wedstrijd. Ik weet dat hij daar dan mee in zijn hoofd zit, maar dat zal hij nooit laten blijken. Een keeper mag die onzekerheid ook nooit uitstralen.”

Al bij al vindt Mestdagh de kritiek aan het adres van zijn doelman overdreven. “Ik heb de indruk dat men zijn prestaties met argusogen volgt sinds die bewuste tegengoal in de interland tegen Kroatië. Elke fout die hij nu maakt, wordt uitvergroot. Maar hoe vaak kan een doelman eigenlijk in de fout gaan als hij maar 21 doelpunten binnen krijgt ? Je moet dat allemaal een beetje relativeren.” De dag dat trainer Harm van Veldhoven dat relativeringsvermogen niet meer aan de dag kan leggen, is de 22-jarige Bruggeling Rubin Dantschotter het alternatief voor Vandendriessche. De jonge doelman begon dit seizoen al een paar wedstrijden in de basis en kweet zich daarin naar behoren van zijn taak. Geen verrassing voor keeperstrainer Mestdagh. “Rubins grote kwaliteit is dat hij ongelooflijk snel is. Op zijn lijn is het echt een hele goede keeper. Wat mij betreft is hij zeker klaar om een paar wedstrijden in de eerste ploeg te spelen. Of hij een heel seizoen aankan, dat is onmogelijk te zeggen. Daar komen zoveel andere aspecten bij kijken. Het is bijvoorbeeld zeer moeilijk in te schatten hoe hij omgaat met de stress van het eerste elftal. Maar ik denk wel dat hij de kwaliteiten heeft om het waar te maken in de eerste klasse.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content