Schalke 04 ontsloeg trainer Jupp Heynckes.

Vorige woensdag bevestigde manager Rudi Assauer het vertrek van Jupp Heynckes (59). Een dramatische competitiestart, de slechtste sinds elf jaar, werd Heynckes dus fataal. “De manager liet me weten dat er binnen de spelersgroep weerstand bestond tegen mijn werkwijze”, verklaarde Heynckes zijn ontslag. “Het is jammer dat het zo moet lopen”, wist Assauer. “Met Jupp plaatsten we ons voor de Uefacup. Daarnaast was hij als mens altijd zeer integer. Dat laatste aspect wordt in het moderne voetbal alsmaar zeldzamer. Uit sportief oogpunt moesten we deze beslissing wel nemen. De verhouding tussen de trainer en de spelers was niet langer van die aard dat er op korte termijn een verbetering in zat. We hadden ons deze competitie toch volledig anders voorgesteld”, mopperde hij in Kicker.

Assauer haalde Ailton, Mladen Krstajic (beiden Werder Bremen), Marcelo Bordon (VfB Stuttgart) en Lincoln (Kaiserslautern). Daarmee hoopte hij dat Schalke 04 minstens de vijfde plek zou opeisen, maar na de nederlagen tegen Hansa Rostock (2-0) en VfL Wolfsburg (0-3 in de eigen Auf Schalke Arena) was de maat vol. Met het ontslag van Heynckens vervulde Assauer de wens van een groot deel van de eigen aanhang. “Niet alleen de trainer is de schuldige voor onze slechte resultaten, maar onze ploeg boekte nog amper vooruitgang. Van een echte Teamgeist was er geen sprake meer en dan moet je wel ingrijpen.”

Heynckes was sinds de zomer van 2003 werkzaam bij de werkgever van Sven Vermant. Hij volgde toen Frank Neubarth op, die er evenmin in was geslaagd om Huub Stevens te doen vergeten. In zijn eerste seizoen kwam Heynckes niet verder dan een zevende plaats. Zijn enige succesje was plaatsing voor de Uefacup via de Intertoto. Na zijn vertrek eindigde de heenwedstrijd tegen het Letse Liepajas Metalurgs op 5-1, met drie treffers van Ebbe Sand. Dat moet voor Schalke een bevrijding zijn geweest. Kwalificatie is noodzakelijk om niet in financiële problemen te komen. (FV)

Bayern München maakte geen gebruik van Vahid Hashemian (28) voor de CL-verplaatsing tegen Maccabi Tel Aviv. De Iraanse spits mag volgens het wetboek van het islamitische land niet uitkomen tegen Israëlische sporters. Iran erkent immers Israël niet als staat. Kevin Kuranyi (22) van VfB Stuttgart blesseerde zich in het Uefacupduel tegen het Hongaarse Ujpest aan de rechterenkel. De Duitse international scheurde een ligament en zal meerdere weken niet inzetbaar zijn. Valérien Ismaël hield aan zijn debuut in de Champions League een record over. De Franse centrale verdediger van Werder Bremen werd tegen Inter immers al na vijf minuten uitgesloten. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ewerthon (Dortmund) 5 goals ; 2. Berbatov (Leverkusen), Cacau (Stuttgart) goals ; 4. Makaay (Bayern), Brdaric (Wolfsburg) 3 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content