Amauri won met Juventus tegen zijn ex-ploeg.

Als hij tegen Palermo zou scoren, zou Amauri niet juichen, kondigde de 28-jarige Braziliaan vorige week aan. Dat was niet nodig. Juventus koos zaterdagavond voor een aanvalsduo Iaquinta-Trezeguet en won met 0-2. Daardoor bleef Amauri, die twintig minuten voor tijd inviel, steken op twaalf goals (waarvan de helft met het hoofd). Daarmee is hij bij Juventus wel topschutter, voor Del Piero die zaterdag, met het oog op de CL, op de bank bleef.

Bij zijn aantreden werd Amauri door de thuisaanhang met veel respect onthaald. Afgelopen zomer verhuisde Amauri Carvalho de Oliveira voor 23 miljoen euro van de Siciliaanse hoofdstad naar Turijn, waar hij de twaalfde Braziliaan werd.

In zijn eerste seizoen al is Amauri het vele geld waard gebleken. In die mate dat Italië nog steeds hoopt dat Marcello Lippi hem straks selecteert. In principe kan dat, maar onlangs scheelde het niet veel. Aanvankelijk stond zijn naam niet op de selectielijst die de Braziliaanse bondscoach Carlos Dunga op 26 januari had ingediend voor de oefeninterland in Londen tegen Italië. Toen Luis Fabiano geblesseerd uitviel, riep Dunga Amauri in extremis toch op. Die selectie werd door Juventus aangevochten, omdat ze te laat gebeurde. Amauri zelf onthield zich van elk commentaar, waardoor voor hem alle mogelijkheden open blijven. Eerder had hij al aangegeven dat hij meer selectiekansen ziet bij Italië dan bij zijn vaderland. Voorlopig kan Amauri niet door Lippi geselecteerd worden. Eerst moet de naturalisatie van zijn vrouw goedgekeurd worden. Dat zou de komende maanden gebeuren. Cynthia Amauri, zelf Braziliaanse, diende die aanvraag een jaar geleden in. Omdat ze tien jaar in Italië woont, komt ze in aanmerking. Zo gauw zij haar Italiaanse paspoort krijgt, kan ook haar man de naturalisatie aanvragen en bekomen. Amauri zelf belandde negen jaar geleden in Italië. In het seizoen 2000/01 debuteerde hij er met Napoli, vervolgens voetbalde hij een jaar voor Piacenza, een seizoen bij Messina, drie jaar bij Chievo en twee seizoenen bij Palermo.

Cesare Prandelli (51) is sinds vorige week donderdag Fiorentina’s trainer met de meeste Europese matchen. Zijn 23ste wedstrijd, in de UEFA Cup, was niet de meest gelukkige: Fiorentina verloor immers thuis met 0-1 van Ajax.

Geen van de vier Italiaanse ploegen kon zijn heenmatch in de zestiende finales van de UEFA Cup winnen. Naast Fiorentina verloor ook Sampdoria. Udinese en Milan speelden buitenshuis gelijk. Bij Milan zat David Beckham voor het eerst sinds hij speelgerechtigd was op de bank. De Engelse middenvelder, nog altijd in het ongewisse over zijn toekomst bij Milan of LA Galaxy, had in de derby tegen Inter een lichte blessure opgelopen. Filippo Inzaghi maakte dan weer zijn 66ste Europese doelpunt.

Juventus blijft geïnteresseerd in de 24-jarige Braziliaanse aanvallende middenvelder Diego van Werder Bremen, dat een bod uit Turijn als te laag zou hebben afgewezen. De Zuid-Amerikaan moet minstens 20 miljoen euro opbrengen, vinden de Duitsers. De Franse spits David Trezeguet kwam, na zijn veelvuldig blessureleed, voor het eerst dit seizoen aan de aftrap van een competitiewedstrijd en scoorde meteen. Zijn eerste competitiegoal sinds de laatste speeldag van vorig seizoen.

Vorige week maandag werd Alessandro Nesta geopereerd aan de rug. De 32-jarige centrale verdediger van Milan is meteen uit voor de rest van het seizoen. De international sukkelde al sinds de voorbereiding met de rug. In juli kwam hij nog even in actie, daarna bleef hij aan de kant. Even zag het ernaar uit dat hij op miraculeuze manier klaargestoomd zou worden voor de derby van vorige week, maar een paar dagen voordien haakte hij toch af.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content