Pierre Bilic

Toulouse kraakt in het zicht van de CL-meet.

Net als twee jaar geleden kan Toulouse uiteindelijk niet de vruchten plukken van een verdienstelijk seizoen. De ploeg kan blijkbaar moeilijk met de druk en de angst om een prijs te pakken, in dit geval een CL-ticket, omgaan. In 2005 gaf het team alles uit handen na acht opeenvolgende nederlagen. Dat ze nu gelijkspeelden in Nantes – de match werd echter in de 88ste minuut stopgezet omdat de ontevreden supporters van de thuisploeg massaal op het veld kwamen, zodat Toulouse mogelijk de drie punten krijgt – kon voorzitter Olivier Sadran niet bedaren. Vóór de match had hij in Dépêche du Midi al blijk gegeven van wat hem dwars zat. “In de sport moet je altijd tot op de eindstreep doorgaan. Al wie in de laatste rechte lijn verzwakt, komt dat duur te staan. Ik verwacht van iedereen een onberispelijk gedrag en veel solidariteit. Bij mijn weten is het nog nooit voorgekomen dat grote spelers de job niet kunnen afmaken.”

Volgens dezelfde krant zou coach Elie Baup mee verantwoordelijk zijn voor de forse terugval op het einde van het seizoen. Hij is bijna altijd met dezelfde elf basisspelers begonnen en roteerde slechts af en toe eens. Daardoor is de frisheid bij de meeste spelers weg. Bovendien geeft hij de spelers veel vrijheid. Daar kunnen ze niet allemaal even goed mee omgaan. Ook het gebrek aan ervaring speelde het team parten. “We waren te vergelijken met een renner die mee glipte in de beslissende ontsnapping maar dan op de laatste col moest lossen”, greep de geplaagde trainer terug naar een wielermetafoor. Hij wil daarom graag vier ervaren spelers halen. “Uit wat ons is overkomen, moeten we de nodige lessen trekken en beseffen dat de prijzen pas aan de meet worden uitgedeeld.” Zijn het groeipijnen of is er meer aan de hand ? Volgens Olivier Sadran moet Baup, die eind vorig seizoen overkwam van Saint-Etienne, zich alvast geen zorgen maken. “Hij heeft nog een contract voor twee jaar. En aangezien hij zich hier goed voelt, zal hij ook volgend seizoen nog trainer zijn.”

Marseille verzekerde zich vorige zaterdag van een plaatsje in de Champions League. Sterke man Robert Louis-Dreyfus was duidelijk opgelucht. “Na de zware ontgoocheling om de verloren bekerfinale kwam alles toch weer in orde. Maar we moeten hard werken om volgend seizoen een goed figuur te slaan, nu we weer met de grote ploegen mogen meedoen. Ik ben heel blij voor Pape Diouf, José Anigo, Albert Emon en de spelers. Op het einde van de match zat ik elke tien seconden naar mijn horloge te kijken.”

Door een 2-1-overwinning tegen Troyes, dankzij twee treffers van Pauleta, kon PSG het behoud in de hoogste klasse verzekeren. Troyes tuimelt wel naar tweede klasse.

Ook Valenciennes kon via een 1-1-gelijkspel op het veld van Sedan, zijn plaatsje in de hoogste afdeling veiligstellen.

Luigi Pieroni mocht bij Nantes na een halfuur invallen, maar kon geen kansen verzilveren. Zoals verwacht zakt de club van de Rode Duivel na 44 jaar bij de elite naar de tweede klasse.

Erick Mombaerts, de technisch directeur van Toulouse die niet meer door één deur kon met trainer Elie Baup, besloot om de club te verlaten. Hij wil graag opnieuw aan de slag als coach.

Sylvain Wiltord zette tijdens een afzondering op een onverantwoorde manier de bloemetjes buiten. Hij mag daarom bij Lyon gedurende tien dagen niet meetrainen met de A-kern.

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content