Wegens de gele schorsing van Olivier De Cock voor de kwalificatie-interland van volgende week tegen Kroatië, riep bondscoach Aimé Anthuenis voor de rechtsachter Olivier Doll op. Dat is opvallend, want Dolls palmares als Rode Duivel is mager, en bovendien is hij geen rasechte flankverdediger. Anthuenis verkoos de Anderlechter als wisseloplossing voor Eric Deflandre boven Onder Turaci (Standard). “Een andere rechtsachter zag ik niet”, aldus de bondscoach. “Ik koos voor Doll wegens zijn ervaring. Ik weet dat hij centraal op zijn best is, maar bij Anderlecht komt hij op rechts ook goed uit de verf. Hij is al een tijd sterk bezig.”

Doll (30 geworden in juni) kwam nog maar aan vijf selecties als Rode Duivel. Eén keer kwam hij ook daadwerkelijk in actie, op 30 april 1997 onder Georges Leekens tegen Turkije. In die WK-kwalificatiematch (1-3 winst) verving Doll iets voor het uur Rudi Smidts. “Ook mijn voorganger, Robert Waseige, riep hem een keer op,” weet Anthuenis, “maar toen moest hij geblesseerd afhaken.”

“Klopt,” bevestigt Olivier Doll, “dat was voor een vriendschappelijke interland tegen Griekenland ter voorbereiding van het WK 2002. In extremis moest ik toen afhaken wegens een probleem aan de hamstrings opgelopen in een wedstrijd tegen Standard. Die wedstrijd destijds tegen Turkije was een gedroomd debuut, maar wegens trainerskeuzes en blessures heb ik mijn totaal nadien jammer genoeg nooit kunnen opvoeren.”

Doll kwam tien jaar geleden als jonge belofte van Seraing naar Anderlecht. Sinds het vertrek van Bertrand Crasson is hij er de onbetwiste rechtsachter. Bij de Rode Duivels vindt hij met Anthuenis de trainer terug die hem in Brussel hield. “Er heeft steeds een groot wederzijds respect tussen ons bestaan”, vertelt Doll. “Het was op zijn voorspraak dat Anderlecht mij indertijd een nieuw contract heeft aangeboden toen dat ten einde liep. Nu moet ik hem opnieuw dankbaar zijn dat hij aan mij heeft gedacht, zeker omdat mijn rol op het veld sindsdien toch wat geëvolueerd is. Het bewijst dat ik op een goed niveau ben teruggekeerd, op een nieuwe positie, na maanden van grote beproevingen. Ik ben mij er terdege van bewust dat ik deze selectie dank aan een samenloop van omstandigheden. Maar of het nu bij deze eenmalige depannage blijft of niet, dit pakken ze me niet meer af. Na alle blessures en tegenslagen die ik heb gekend, is dat het belangrijkste.”

Anthuenis had in zijn selectie geen andere verrassingen in petto. Joos Valgaeren is geblesseerd, maar zou op het einde van deze week fit zijn, terwijl Emile Mpenza op eigen verzoek niet werd geselecteerd. Anthuenis : “Ik had hem tijdens de stage goed kunnen bekijken, maar hij geeft er de voorkeur aan rustig te herstellen.” De selectie : De Vlieger en Herpoel ; Doll, Deflandre, Simons, Valgaeren, Van Buyten, Van der Heyden, Van Damme en Deschacht ; Mbo Mpenza, Walasiak, Clement, Baseggio, Goor en Soetaers ; Buffel, Martens en Sonck.

door Bruno Govers en Peter T’Kint

‘Dankzij Anthuenis heeft Anderlecht mij destijds een nieuw contract aangeboden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content