Het gaat tegenwoordig hard voor Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi. Elk afzonderlijk knokten ze zich via een uitleenbeurt voorbij het etiket van eeuwige belofte. Intussen leveren ze samen de goals bij Racing Genk én bij de Rode Duivels. ‘De dag dat we kampioen spelen, mag je ons naast Sonck-Dagano en Strupar-Oulare zetten.’

Astana Arena, 8 oktober, 19.02 uur. Aan de rust van Kazachstan-België staat het nog 0-0. Bondscoach Georges Leekens voelt dat er wat moet veranderen en laat een weinig overtuigende Romelu Lukaku in de kleedkamer ten voordele van Marvin Ogunjimi. “Marvin, nu is het ons moment”, fluistert Jelle Vossen zijn maatje toe wanneer het Genkse spitsenduo samen het veld op stapt. Zes minuten later vuurt Vossen een pegel af op Andrey Sidelnikov. De Kazachse keeper lost en Ogunjimi werkt simpel af. “Ik was op de goede plaats op het goede moment. Eigenlijk stond ik waar Jelle normaal zou staan”, lacht Ogunjimi. Een kwartier later herhaalt het scenario zich: doelpoging Vossen, Ogunjimi scoort op de rebound. “De aanmoedigende woordjes van Jelle hebben me deugd gedaan”, besluit de Nigeriaanse Belg.

Koning Boudewijnstadion, 12 oktober, 20.56 uur. Tijdens de beginfase van België-Oostenrijk komt de bal in de omschakeling in de voeten van Vincent Kompany. “Ik weet nog dat ik ook op de eigen helft stond en de bal vroeg aan Kompany,” herbeleeft Jelle Vossen het moment, “maar hij koos voor een snelle diepe bal op Marvin. Meteen draai ik me om en begin te spurten, vijftig, zestig meter. Ik duik op aan de eerste paal en je merkt dat Marvin perfect weet waar ik die bal wil.” Vossen werkt knap af in één tijd en de Belgen staan 1-0 voor.

Koning Boudewijnstadion, 12 oktober, 22.06 uur: Na geharrewar in de kleine rechthoek neemt Oostenrijk opnieuw de leiding: 2-3. “Het werd even stil in de tribunes,” herinnert Ogunjimi zich, “maar toen ik drie minuten voor tijd gelijkmaakte, voelde ik het stadion ontploffen. Bij de 4-3 was het kot helemaal te klein. We zijn beginnen te zweven en bleven maar verder aanvallen. Tot minuut 92. ( stilte) Ik loop nog mee met die Oostenrijker, om hem desnoods onderuit te halen. Maar op het moment dat ik ernaast kom, zie ik de bal tegen het net vliegen. En toen was het voorbij.”

Vandaag spelen de Rode Duivels een oefeninterland tegen Rusland. Meteen ook de eerste samenkomst na het pijnlijke gelijkspel tegen Oostenrijk. Zal er nog veel nagekaart worden over die bewuste slotfase?

Jelle Vossen: “Van wat toen gebeurd is, ben ik nog steeds niet goed. Dat had nooit mogen gebeuren. En het argument dat de ploeg te weinig ervaring heeft, houdt geen steek. Zelfs iemand van zestien jaar weet dat hij op zulke momenten zijn tijd moet nemen.”

Marvin Ogunjimi: “Het zou kunnen dat de bondscoach er met sommige jongens nog eens op terugkomt. We moeten er in elk geval uit leren.”

Veel waarnemers wezen naar het cruciale balverlies van Eden Hazard.

Ogunjimi: “Eden besefte achteraf ook wel dat hij daar niet had moeten beginnen te dribbelen, maar je kunt de schuld voor de 4-4 niet volledig op hem afschuiven. We stonden als team niet goed.”

Belgische spits nummer één

Desondanks kunnen jullie na het tweeluik Kazachstan/Oostenrijk toch wel spreken van een meer dan geslaagd debuut bij de Rode Duivels?

Ogunjimi: “Ja, zeker. Ik houd in elk geval enorm van zulke wedstrijden op het hoogste niveau.”

Vossen: “Theoretisch maakte ik mijn debuut vorig jaar al, want in de zomer van 2009 ging ik mee naar de Kirin Cup. Iedereen was dat blijkbaar al vergeten, want sommige ploegmaats wilden me als nieuwkomer in de groep toch nog een liedje laten zingen. ( lacht) Het begin van de huidige campagne beschouw ik als mijn eerste ‘serieuze’ matchen voor de nationale ploeg. Veel mensen hadden waarschijnlijk hun twijfels of ik het niveau wel zou aankunnen, maar ik denk dat ik goed gepresteerd heb. In verschillende doelpunten had ik een voetje, dus ik ben mee beslissend geweest.”

In de nationale ploeg moeten niet altijd de besten spelen, maar wel de spelers die het best met elkaar kunnen samenspelen. Jullie gaan waarschijnlijk volmondig akkoord met die stelling?

Ogunjimi: “Voor ons is het in ieder geval makkelijk: we kennen elkaar door en door. Maar in de korte tijd dat je samen bent met de nationale ploeg lijkt het me bijna onmogelijk om met twee ‘vreemde’ spitsen op elkaar ingespeeld te raken.”

Vossen: “Begin oktober zaten we allebei in topvorm en daar hecht Leekens ook veel belang aan.”

Ogunjimi: “Ik scoorde zowel tegen Kazachstan als tegen Oostenrijk, maar dat betekent bijlange nog niet dat ik nu incontournable ben bij de nationale ploeg. Voor mij blijft Romelu Lukaku nog steeds spits nummer één in België. Samen met Jelle natuurlijk.” ( Vossen kucht bedenkelijk)

De bondscoach van Rusland, de tegenstander van vandaag, heet Dick Advocaat. Leeft zijn plotse vertrek nog in de groep?

Vossen: “Ik denk het niet. Het zal niet anders zijn dan andere wedstrijden. Je speelt tegen een ploeg, niet tegen een trainer.”

Ogunjimi: “Ik heb in de nationale ploeg geen woord meer gehoord over Advocaat. Met Georges Leekens en MarcWilmots hebben we nu een goed duo dat er iets van kent. Leekens kan streng zijn op het veld, maar hij houdt ook wel van grapjes ernaast. Veel jonge spelers zijn in hun hoofd soms nog kindjes en daar speelt de bondscoach perfect op in.”

De puntenoogst na de eerste vier kwalificatiewedstrijden is niet meteen hoopvol. De kans is reëel dat we nog maar eens naast het EK zullen grijpen. Richten we de blik, naar goede gewoonte, dan weer vlotjes twee jaar vooruit, naar het WK 2014?

Vossen: “Wat kun je anders doen? Als het nu niet zou lukken, kun je toch moeilijk de moed opgeven en zeggen dat we nooit meer een toernooi gaan halen? Maar deze campagne is nog lang niet voorbij. We hebben al getoond dat we voor niemand in onze groep echt moeten onderdoen. Het wordt tijd dat we resultaten neerzetten.

Ogunjimi: “Eigenlijk mogen we geen misstappen meer maken. De wedstrijd in maart tegen Oostenrijk wordt cruciaal.”

Twijfels en uitleenbeurt

Wat is er nodig om een goed spitsenduo te vormen?

Vossen: “Complementair zijn. En elkaar aanvoelen.”

Waarom zijn jullie complementair?

Vossen: “Marvin is meer een diepe spits, terwijl ik van iets verder kom. Ik zal ook vaker afhaken. Hij is dan weer heel sterk met de rug naar de goal, maar zorgt ook voor diepgang. We spelen goed samen, al hebben we deels dezelfde kwaliteiten.”

Ogunjimi: “Als ik in de bal kom, weet Jelle perfect waar hij moet lopen en omgekeerd. We kunnen allebei zowel aangeven als afwerken. Jelle is misschien de hardere werker van de twee en daardoor kom ik ook beter uit de verf.”

Jullie speelden jaren geleden al samen, bij de beloften van Racing Genk.

Ogunjimi: “Het klikte meteen. Ik herinner me nog het moment waarop Jelle vanuit de jeugd naar de beloften doorstroomde. Zijn reputatie ging hem vooraf, want ik geloof dat hij bij de U16 iets van 50 goals had gemaakt.”

Vossen: “Bij de beloften, waar we bijna twee jaar samen speelden, hebben we de basis gelegd voor onze goede samenwerking.”

Marvin, jij bent twee jaar ouder dan Jelle, maar jullie parcours bij Racing Genk is vrij gelijklopend: ondanks een paar kansen met de eerste ploeg bleven er twijfels bestaan. “Te goed voor de beloften, niet voldoende voor de eerste ploeg”, werd gezegd. Allebei werden jullie uitgeleend, Marvin in 2007 aan RKC Waalwijk, Jelle in 2009 aan Cercle Brugge.

Ogunjimi: “Ik ben sterker teruggekeerd. In Nederland leerde ik beter omgaan met kritiek. Ook voetbaltechnisch maakte ik progressie: looplijnen, balaanname …

Vossen: “Bij zo’n uitleenbeurt overheerst een dubbel gevoel. Je wilt in Genk doorbreken, maar je kunt blijkbaar niet anders dan je eerst elders te bewijzen. Intussen denk ik dat de twijfels over ons wel verdwenen zijn.”

Ondanks een beenbreuk toonde Jelle vorig seizoen al zijn neus voor goals bij Cercle. Marvin, wat dacht jij toen hij deze zomer terugkeerde naar Genk: weer een extra concurrent erbij?

Ogunjumi: “Totaal niet. Ik wist dat we een perfecte combinatie vormden, dus zijn terugkeer speelde zelfs in mijn voordeel.”

Bij Racing Genk waren er in het verleden een aantal befaamde spitsenduo’s, telkens een blanke en een donkere jongen: Strupar-Oulare, Sonck-Dagano. Mag ik Vossen-Ogunjimi in dat rijtje zetten?

Ogunjimi: “Die spelers die je noemt zijn kampioen geworden. De dag dat Jelle en ik dat ook presteren, mag je ons daar misschien naast zetten. Nu is het nog te vroeg. Trouwens, Elyaniv Barda loopt hier ook nog rond. Hij is ook nog steeds een belangrijke spits voor Genk.”

Barda is het slachtoffer van jullie succes en verwarmt nu ferm tegen zijn zin de bank.

Vossen: “In de bekermatch tegen Standard speelde hij op het middenveld, vanop de flank. Voor spelers met kwaliteiten maakt het niet uit waar je ze exact uitspeelt.”

Ogunjimi: “Een Elya in vorm kunnen we altijd gebruiken. Ik kan me wel inbeelden dat zijn situatie niet gemakkelijk is. Hij is bijna dertig en bankzitter. Barda heeft in Genk nochtans al voldoende bewezen wat hij waard is.”

De factor-De Bruyne

Genk kende een droomstart, maar de motor lijkt nu wat te sputteren …

Vossen: “Ons vertrouwen is nochtans niet aangetast. Tegen Kortrijk hadden we een totale offday, maar in de andere matchen waar we punten lieten liggen, verdienden we nooit om te verliezen.”

Ogunjimi: “Het geluk van het begin van de competitie laat ons nu wat in de steek. Maar dat kon ook niet blijven duren. Op een gegeven moment ging bijna iedere kans binnen. Maar we spelen nog steeds goed voetbal, dus voor mij is er geen vuiltje aan de lucht.”

Kevin De Bruyne is langdurig out met klierkoorts. In welk mate laat zijn afwezigheid zich voelen?

Ogunjimi: “De vier op twaalf in de competitie en de bekeruitschakeling zijn daar niet volledig op terug te brengen, maar Kevin is een klasse apart, dus je kunt hem niet zomaar vervangen.”

Vossen: “Ik mis Kevin wel op het veld. Hij kan je met één flits voor de keeper zetten. Daarvoor hoeft hij zelfs niet eens goed in de match te zitten. Zijn vervangers missen misschien ook nog wat matchritme.”

Genk verloor de voorbije weken cruciale punten, maar het blijft de stand aanvoeren. Kunnen jullie kampioen worden ‘uit armoede’?

Vossen: “Het is een feit dat de andere topclubs ook niet fantastisch draaien. Niemand steekt erboven uit, maar ik ga ons zeker nog niet als titelkandidaat naar voren schuiven. We moeten gewoon op ons elan doorgaan.”

Jelle, jij blijft de topschuttersstand aanvoeren, ook al scoorde je intussen een aantal weken niet meer.

Vossen: “En toch ben ik tevreden. Het is niet omdat ik niet scoor dat ik slecht speel. De media die zien daar dan meteen een vormcrisis of een dipje in, maar dat vind ik belachelijk. Dan kijken ze alleen naar de cijfertjes en niet naar mijn matchen. De laatste weken spreekt iedereen mij erover aan. Wanneer ga je nog eens scoren, Jelle? Ongelooflijk hoe snel er een verwachtingspatroon groeit bij de mensen. Ik heb altijd gewaarschuwd dat ik dat gemiddelde van de eerste weken nooit zou kunnen volhouden. Maar als ik blijf spelen zoals ik bezig ben, zullen de goals vanzelf wel weer volgen.”

Ploegmaats én vrienden

Marvin, in de zomer dacht je nog aan vertrekken, vanwege “een gebrek aan respect”. Uiteindelijk besloot je eind augustus toch bij te tekenen voor vijf jaar. Waarom?

Ogunjimi: “Ik heb intussen toch de waardering en het respect gevoeld waarnaar ik verlangde. Genk is een mooie club en ik voelde dat er hier iets nieuws aan het broeien was. Ik heb er veel met Jelle over gesproken. Hij tekende als eerste bij en dan ben ik gevolgd. Ook Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois liggen hier nog een tijdje onder contract. De club wil doorgroeien met jonge talenten en dat spreekt me aan. Als we hier allemaal nog een tijdje blijven, kunnen we nog veel verwezenlijken.”

Is jullie lot aan elkaar verbonden?

Ogunjimi: “Dat nu ook weer niet. Als Jelle morgen naar Real Madrid kan, dan blijf ik hier. Maar anderzijds zien andere ploegen dat we zowel bij Genk als bij de nationale ploeg goed samenspelen, dus wie weet …”

Omschrijf de ander eens in drie woorden.

Ogunjimi: “Jelle is rustig, houdt van grapjes en heeft zelfkennis. Dat zijn er drie hé?”

Vossen: “Geen drie woorden maar eerder een omschrijving: iedereen denkt dat Marvin arrogant is, maar ik vind hem gewoon een rustige jongen die heel goed weet wat hij wil en daar ook alles voor zal doen.”

Zijn jullie ook vrienden naast het veld?

Vossen: “Absoluut. ( kijkt schalks naar Ogunjimi) Ik denk dat we al genoeg hebben meegemaakt om dat te kunnen zeggen.”

Zoals?

Vossen: “We gaan ook niet alles vertellen, hé” ( lacht)

Ogunjimi: “Gewoon, leuke momenten samen. We zien elkaar niet alleen op het trainingsveld, ook wel eens als we uitgaan. We sturen elkaar ook geregeld sms’jes. We lijken op elkaar: Jelle is een kalme jongen, heel down-to-earth. Ik ben dat ook, al lijkt dat misschien niet zo. We hebben samen nog nooit een woordenwisseling gehad, iets wat ik over andere ploegmaats niet kan zeggen.”

Vossen: “De klik tussen ons is er zeker, maar we willen daarin ook niet overdrijven. Marvin en ik zien elkaar elke dag op de club, het is niet dat we daarna nog eens al onze avonden samen doorbrengen ook. Dan gaan we misschien wel ruzie krijgen.” ( lacht)

door bregt vermeulen – beelden: jelle vermeersch

“Ik scoor vier matchen niet en de media zien daar dan meteen een vormcrisis in. Belachelijk.” Jelle Vossen

“Veel jonge spelers zijn in hun hoofd soms nog kindjes en daar speelt de bondscoach perfect op in.” Marvin Ogunjimi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content