De voorbije weken zag Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck naast goeie resultaten ook champagnevoetbal. ‘We gaan vooruit. Niet altijd met de snelheid die ik wil, maar wél vooruit.’

Aan het ticketing office van Sporting Anderlecht hangt een brief : Zulte Waregem : uitverkocht Standard : uitverkocht AA Gent : uitverkocht

Waarom zit u eigenlijk niet op een terras, mijnheer Van Holsbeeck ?

Herman Van Holsbeeck : “Hoe bedoelt u ?”

Uw stadion zit vol, de meeste transfers zijn geslaagd, het contract met de trainer is vernieuwd, Anderlecht haalt niet alleen resultaten maar brengt bij momenten champagnevoetbal. Wat doet u tegenwoordig eigenlijk nog ?

“Nog veel dingen in de club zijn voor verbetering vatbaar. Maar die pijnpunten houd ik voor mezelf.

“Toen ik hier vier jaar geleden kwam, vond ik dat er te weinig over voetbal werd gepraat. Dat is nu anders. Dat is niet in de eerste plaats mijn verdienste, maar die van Roger Vanden Stock en Philippe Collin, die me de kans gaven mijn visie in de praktijk te brengen. Je bent maar zo sterk als de mensen boven jou willen dat je bent. Nog heel wat dingen kunnen hier beter, maar we gaan wél vooruit. Niet altijd met de snelheid die ik graag wil, maar wel vooruit.”

Waar wil u nog meer aandacht aan besteden ?

“Heel belangrijk wordt het begeleiden van spelers die vanuit de hele wereld naar hier zijn gekomen. Die begeleiding naast het veld is een onvoorstelbare taak, waar we in het verleden veel te weinig aandacht aan besteed hebben. Ik was te laat op onze afspraak : u hebt de begeleider van Hassan zien buitenkomen. Ahmed is een onvoorstelbare klasbak, maar de begeleiding van zo’n voetballer is niet simpel. Wat een talent, maar vanaf de eerste dag zag ik hem wegkwijnen. Ik besefte : willen we eruit halen wat erin zit, moeten we die 24 uur op 24 begeleiden. Voor mij is het de eerste keer dat ik werk met iemand uit een andere cultuur en een andere godsdienst. Dan moet je als club bereid zijn daar respect voor te hebben en je in de leefwereld van zo iemand te verplaatsen.”

Hoe bedoelt u ?

“In Egypte heeft Hassan tien man rond zich die alles voor hem doen, van chauffeur tot loopjongen. Zijn gezin is hier niet : hij vertrekt voor een interland met Egypte, wordt een dag later terug verwacht en vraagt of hij een dag later mag komen. Dat is voor de trainer, die iedereen gelijk wil behandelen, een dilemma. Het is geven en nemen.”

PSV

Anderlecht blijft talent zoeken in verre landen.

“Wat is het succes van PSV in Zuid-Amerika ? Dat is één man : Piet de Visser ziet daar gedurende een aantal maanden voor PSV tientallen wedstrijden. Die weet perfect wie in het truitje van PSV past. Als je andere werelddelen wil verkennen, moet je zorgen dat je ter plaatse mensen heb die voor jou werken. Werner Deraeve is bereid om voor Anderlecht een maand rond te reizen in Paraguay, Venezuela en Brazilië. Wij waren zo goed als rond met een achttienjarige uit Ecuador, Pino, tot Monaco veel geld voor hem neerdokte. Dat PSV Romario en Ronaldo in het begin van hun carrière haalde, was geen toeval. Je moet als club bereid zijn daarin te investeren.”

Waarom zoeken jullie nu plots in Venezuela en Paraguay ?

“We zijn op een bepaald moment in Mexico geweest. Daar zagen we goeie, maar zeer dure voetballers. Mexico is daarom een minder interessante markt voor ons.”

Waarom is PSV uw voorbeeld ?

“PSV heeft net als Lyon een structuur die niet staat of valt met het vertrek van een trainer. Met zo’n structuur val je nooit op korte tijd van heel hoog naar heel diep. Wat PSV doet, moet Anderlecht op termijn ook kunnen, op voorwaarde dat we met een nieuw stadion ons budget kunnen verdubbelen naar hun niveau, van dertig naar zestig miljoen euro.”

Rugdekking geven

Na de belabberde prestatie op Club Brugge verrassen jullie iedereen met een contractvernieuwing voor de trainer. Gezien het spelniveau van de voorbije weken een goeie beslissing. Waren jullie op dat moment intern allemaal overtuigd of was het een gok ?

“Van trainer verander je alleen als je voelt dat een spelersgroep een trainer uitspuwt. Pas als de belangrijke spelers in je groep niet meer bereid zijn voor de trainer door het vuur te gaan, moet je als bestuur ingrijpen. Is dat niet het geval, moet je hem rugdekking geven tot het niet meer kan.”

Wat is dat, ’tot het niet meer kan’ ?

“Bijvoorbeeld als Anderlecht vijf keer na elkaar verliest. Gebeurt dat niet, mag je niet toelaten dat de media of de publieke opinie bepalen wanneer een trainer moet vertrekken. Het moet ook meezitten. Vorig jaar vernieuwen we het contract van de trainer na de 2-0-nederlaag op Germinal Beerschot. Drie dagen later kloppen we Genk met 4-1 en we zijn weer vertrokken. Verliezen we die match met 1-4, kom ik onder vuur. Net zoals een trainer moet een manager weten dat het bestuur achter hem staat. Vorig jaar zei Roger Vanden Stock me in volle crisis : ‘Ik weet dat de gazetten vol staan, maar trek het je niet aan.'”

Veel supporters van Anderlecht snapten niet dat het contract van de trainer dit jaar verlengd werd terwijl het voetbal niet goed was.

“In het begin van het seizoen namen wij als bestuur het risico om de competitie en de Champions League aan te vatten zonder een rechtsachter en zonder overschot aan centrale verdedigers, omdat we niet de juiste invulling van het gezochte profiel vonden. In de Champions League kwam het gebrek aan een rechtsback en een tekort aan centrale verdedigers naar boven. Als je dat vooraf weet, mag je daar je trainer niet op afrekenen. Ik zeg niet dat Wasilewski een wereldvoetballer is, maar hij bracht wel evenwicht in het elftal. Nu mogen we iets meer eisen, omdat er geen hiaten meer in de kern zitten, op een stand-in voor Frutos na.”

Welke spelers heeft Frank Vercauteren dit jaar beter gemaakt ?

Frank Vercauteren heeft het team beter gemaakt. Als je ons ziet spelen, zie je een ploeg. Een ploeg met een aantal spelers dat erop vooruit is gegaan. Een jongen die ik enorm ben gaan appreciëren, is Olivier Deschacht. In het begin had ik twijfels bij hem, maar die maakte elk jaar zo veel vooruitgang dat ik nu besef dat ik me toen vergiste.

“Frank werkt hard, is heel professioneel met zijn vak bezig en legt de lat voor zichzelf en voor anderen heel hoog. Onlangs las ik dat Georges Leekens in Vercauteren veel van zichzelf als jonge trainer herkent. Dat hij in het begin verwachtte dat al zijn spelers alles konden. Ik heb hem leren kennen als een verstandige vent, die luistert. Het rotatiesysteem is haalbaar als je Champions League speelt, maar als je maar één match per week hebt, ga je beter uit van een vast team. Frank is in anderhalf jaar hoofdtrainerschap erg veranderd.”

In welk opzicht ?

“Eerst was Frank de man die jeugd pushte. Als je niet de verantwoordelijkheid draagt, kan je uitleggen hoe het allemaal moet. Als eindverantwoordelijke verwacht men resultaten. Genk geeft de jeugd een kans, maar hoe vaak voetbalden ze de laatste jaren Europees ? Anderlecht doet dat al 42 jaar non-stop. Slechts twee andere clubs kunnen dat voorleggen : Benfica en Real Madrid. Daarom stoort het me als ik Hugo Broos hoor zeggen dat er op Anderlecht geen visie is.”

Academisch voetbal

Hugo Broos zal wel geschrokken zijn van de rugdekking die Frank Vercauteren krijgt en die hij niet had.

“Voor mij is Broos een toptrainer die bij alle clubs succes haalde. Broos had hier één groot probleem : Roger Vanden Stock had beslist om Pär Zetterberg terug te halen, terwijl de trainer dat profiel niet te combineren vond met dat van Walter Baseggio. Vanaf toen is de relatie tussen Hugo en de voorzitter slecht geworden. Ik kan begrijpen dat Hugo verbitterd is door wat er in de laatste maanden van zijn verblijf hier gebeurd is. Dat het op Anderlecht niet altijd gemakkelijk werken is, kan ik beamen. Dat hier nog veel dingen moeten verbeteren, daar zijn we allemaal van overtuigd. Dat het in de Champions League onvoldoende is, klopt ook.”

Hoe los je dat op ?

“Door in de nationale competitie veel meer wedstrijden van hoog niveau te krijgen. Wij zijn in België niet gewend veel matchen te spelen tegen tegenstanders van het niveau van Rijsel of AEK Athene. Positief was dat we de matchen waarin we een punt haalden ook hadden kunnen winnen. De twee vorige jaren werden we gewoon weggeblazen.”

Waarom verliezen jullie in competitie dan punten tegen kleine tegenstanders als Lokeren en Beveren ?

“Onlangs kon ik mijn ogen niet geloven toen ik in Nederland Ajax-Willem II zag. Willem II speelde daar met drie spitsen, ging voluit voor winst en kreeg 6-0 om de oren. Bij ons stelt iedereen zich op de kwaliteiten van de sterkste ploeg in en probeert zo lang mogelijk de 0-0 vast te houden. Dat heeft invloed op de kwaliteit van de wedstrijd. Een trainer die in Nederland durft spelen met één spits, wordt door de media afgemaakt.”

Het lijkt me net goed als je een beetje kan bikkelen.

“Een pluim die Vercauteren zeker op zijn hoed mag steken, is dat hij de ingesteldheid van de spelersgroep op twee jaar tijd grotendeels veranderde. Als het niet voetballend gaat, maken we oorlog, maar het uitgangspunt van Anderlecht moet altijd attractief voetbal zijn. Toen ik een kleine jongen was, stond Anderlecht voor academisch voetbal, met driehoekjes. Een club mag zijn eigenheid niet verliezen.”

Is dat naïeve romantiek ?

“Vercauteren hééft een ploeg met Frutos, Tchité, Mbo, Boussoufa, Hassan en Biglia op het veld gezet, maar daar zat geen evenwicht in. We creëerden weinig kansen omdat de tegenstander het middenveld lam legde. Het is erg dat een talent als Tchité op dit moment op de bank moet zitten, maar het verschil tussen de laatste weken en daarvoor is het evenwicht in het elftal.”

Karel Geraerts

Welk profiel zoek je nog, behalve een stand-in voor Frutos ?

“We missen een middenvelder die van box to box kan gaan. Een type Gerrard, een Lampard. In de Belgische competitie vind je er zo één : Karel Geraerts. Dus is de discussie binnen de club nu : is Geraerts het type dat we nodig hebben, de man die ons een meerwaarde kan schenken in de Champions League ?”

Was Anthony Vanden Borre niet het type dat van ‘box to box’ kon spelen ?

“Wij waren overtuigd dat Anthony dat profiel heeft. Alleen maakte hij de progressie niet die hij de laatste twee jaar had moeten maken. Vorig jaar wist ik al dat we dit jaar moesten werken aan een transfer voor Vanden Borre of dat we een probleem zouden krijgen.”

Wat hadden jullie als club anders kunnen doen ?

“In zijn geval denk ik dat het gebrek aan begeleiding in zijn jongere jaren beter had gekund. Yvon Verhoeven is voor hem te laat gekomen. Zelfs met de begeleiding die we Anthony konden geven, konden we de omgeving waarin hij in dit land leeft niet controleren.”

Hoe bedoelt u ?

“Hier zit hij in een leefwereld waar altijd mensen rond hem hangen waar hij verantwoordelijk voor is. Anthony wil maar één ding : dat men hem van a tot z begeleidt. Met de middelen die wij hebben, konden we dat niet opvangen. Yvon Verhoeven kan dit niet alleen.

“Bij de jeugd vraagt men ook betere begeleiding voor Afrikaanse en allochtone spelers. Bij Lierse zag ik in Afrika in welke omstandigheden Arouna Koné en Adolphe Tohoua leefden en voetbalden. Bij mijn terugkeer overtuigde ik de voorzitter dat we iemand moesten hebben om die twee gasten te begeleiden. Herman Vandenbrouck heeft zich daar specifiek mee beziggehouden, bijna 24 uur op 24 uur. Koné pikte alles op wat Herman hem zei en bloeide na een paar weken helemaal open. Toen besefte ik : als je veel geld geeft voor een buitenlander uit een heel andere cultuur, mag je niet op tienduizend euro kijken om er een begeleider bij te pakken.”

Is spelersbegeleiding niet de taak van hun managers ?

“Die doen dat niet, zitten vaak met te veel spelers in hun portefeuille. Eens een speler getekend heeft, moet de club zich met de opvang bezighouden. Een speler die ziet dat zijn vrouw ongelukkig is, presteert op termijn ook minder. Het kost véél geld, maar als Biglia en Hassan zich goed voelen, brengen ze een meerwaarde voor de club.”

De meeste transfers zijn geslaagd.

“Ik geef ons zeven op tien. In Leiva hebben we ons vergist.”

Multifunctioneel stadion

Een nieuw stadion moet de inkomsten verhogen. Hoe dat eruit moet zien ?

“Wij moeten een multifunctioneel stadion bouwen met 50.000 plaatsen. Wij vragen alleen grond, liefst in de gemeente Anderlecht, bijvoorbeeld naast de skipiste in Neerpede. De rest doen we zelf ( wijst op een stapel documenten). We hebben dat allemaal al laten onderzoeken, hoor.”

Hoeveel kost zo’n voetbaltempel ?

“Met alles erop en eraan 150 tot 200 miljoen euro.”

Krijgt Anderlecht die 50.000 plaatsen vol ?

“Een studie leert dat 500.000 Belgen supporteren voor Anderlecht. Die komen niet allemaal naar het stadion. Door parkingproblemen, door gebrek aan comfort. Nu hebben we 20.000 abonnees. In een groter stadion verkopen we zeker 30.000 abonnementen, spelen we de meeste competitiematchen voor 35.000 kijkers. Voor de Champions League krijgen we dat stadion helemaal vol. Met de extra commerciële mogelijkheden verdubbelen we ons budget tot 60 miljoen euro.”

Wanneer moet Anderlecht in dat nieuwe stadion voetballen ?

“In 2011, uiterlijk 2012.”

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content