Geen spektakel zo onvoorspelbaar als voetbal : vrijdagmiddag nog leken de degradatie en het vertrek van Kjetil Rekdal bij Lierse vast te staan, maar winst op Germinal Beerschot veranderde alles. Op het extrasportieve vlak gaf Lyravoorzitter Sam Wijckmans een paar dagen eerder aan dat Lyra en Lierse toenadering zochten tot elkaar. Goed nieuws vond burgemeester Marleen Vanderpoorten dat : “De fusie slaagde niet, samen gebruikmaken van één stadion zou al beter zijn.” Dat stadion zou aan het kruispunt van de Liersering met de Aarschotsebaan kunnen komen : “Maar eerst moeten ze overeenkomen, een gezamenlijk schrijven is waar ik op wacht.”

Mijnheer Theyskens, de burgemeester heeft een plek voor een nieuw stadion voor Lierse en Lyra.

Leo Theyskens : “Dat is nieuws voor mij. Dat maakt mijn dag goed. Maar we moeten eerst zien of het economisch en emotioneel haalbaar is voor beide clubs.”

Zat u niet samen met voorzitter Wijckmans van Lyra om daarover te praten ?

“We deden dat al een paar keer. Dit is een heel pril, embryonaal idee dat misschien tot iets zou kunnen leiden. Het is een van de pistes die wij onderzoeken, naast op onszelf doorgaan of samenwerken met een andere club.”

Is een samenwerking tussen Lierse en Lyra volgens u haalbaar ?

“Ik durf niet te zeggen of dat kan. Er zijn veel moeilijkheden die moeten overwonnen worden, van praktische én emotionele aard, zowel bij hun als bij onze aanhang.”

Hebt u een plan of een projectontwikkelaar achter de hand ?

“Ik weet niet eens of zoiets hier haalbaar is. Als je daar iets over aankondigt, springen er meteen zes of zeven kandidaten op. Ik ga er vanuit dat wij voorlopig zelf een oplossing zoeken. Maar dat wij niet op het Lisp kunnen blijven, staat vast. Binnen drie tot vijf jaar moeten we verhuizen.”

Gelooft u na vrijdag weer in het behoud ?

“Ja, vrijdag ben ik van mening veranderd : omdat we drie punten pakten waar ik niet op rekende en omdat ik een strijdbaar team zag terwijl ik opnieuw een lusteloos Lierse had verwacht.”

Doen jullie het seizoen uit met Rekdal als hoofdtrainer ?

“Ja, wij doen het seizoen uit met hem. Hij gelooft er ook nog heel sterk in.”

Had u de samenwerking beëindigd na een nederlaag op Germinal Beerschot ?

“Het was niet zijn bedoeling om de handdoek te gooien. En het was evenmin mijn bedoeling. Ondanks de opborrelende frustraties, de kritiek en de interne tegenkanting, die te verklaren vallen door de moeilijke werksituatie en de aanhoudende tegenslagen.”

Was u eerst niet van plan hem al voor de wedstrijd te ontslaan ?

“Dat is absoluut onwaar.”

Bent u geschrokken van de interne kritiek van de spelers op de trainer ?

“Ik schrok dat het in de pers zo hevig omschreven werd. Er waren wat wrijvingen, maar dat vond ik gezien onze situatie normaal.”

Zegt u nu dat het niet klopt wat vrijdag in de ‘Gazet van Antwerpen’ verscheen ?

“Ik zeg dat het zwaar overdreven is. De spelers zijn niet naar me toe gekomen om zijn ontslag te eisen, ik heb donderdag om negen uur zelf de spelersraad bijeengeroepen. De spelers waren een super joviaal iemand gewoon ( René Trost, nvdr) en hebben nu te maken met een norse Noor die koud en zakelijk optreedt. Kjetil is niet iemand die met een big smile op training rondloopt. Hij is een speciale vent, maar wel super professioneel. De reacties van de spelers vrijdag na de wedstrijd maakten me duidelijk dat er nog respect voor hem is. De indruk die hij soms wekt als hij al eens zit te kaarten, dat Lierse niet meer zo belangrijk voor hem is, klopt niet.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content