‘Een wedstrijd die thuishoort in de galerij van de Grote Wedstrijden in Schiervelde’, zo staat het te lezen op de website van Knack Roeselare. En terecht : de tweede overwinning op rij tegen de Europese volleybalmastodont Belgorod mag in gouden letters bijgeschreven worden op de lijst met Roeselaarse successen. In zijn 125ste Europese wedstrijd pakte de landskampioen uit met demonstratievolleybal. De West-Vlamingen plaatsten er zich mee voor de volgende ronde van de play-offs van de Champions League en behoren bij de beste zes teams van Europa.

“We bereiken ons topniveau wanneer het moet. Dit waren zonder twijfel onze beste twee wedstrijden van het seizoen”, aldus kapitein Iván Contreras. De 33-jarige Mexicaanse hoofdaanvaller was vorige week woensdag met 25 punten eens te meer de topscorer van zijn team. Maar bescheiden als hij is, zocht de Zuid-Amerikaan de sleutel tot de overwinning niet bij zichzelf. “Vooral onze receptie maakte het verschil. Tegen een ploeg als Belgorod, met zijn enorme opslagdruk, overeind blijven in receptie is sowieso geen sinecure. En we deden méér dan dat. Doordat de bal vaak perfect bij onze spelverdeler ( Nico Freriks, nvdr) terechtkwam, konden we heel snel de hoeken zoeken en een aanval opzetten waarop zelfs het hoge blok van de Russen geen antwoord wist.”

Nog één klip moet Roeselare omzeilen om de finaleronde te bereiken. “Nu we er zo dicht bij zijn, is het uiteraard een doel geworden”, vindt Contreras. “Macerata wordt een zware dobber. Oké, we wonnen twee keer van hen in de poulefase. Maar die wedstrijden vormden hoegenaamd geen waardemeter. Nu zullen de Italianen wel op en top gemotiveerd zijn én in hun beste opstelling spelen. Het zou dus al te gek zijn om ons de favorietenrol toe te bedelen. Hoe hoog ik onze kansen inschat ? Laat ons zeggen vijftig procent. Toch mooi tegen een Italiaanse ploeg, niet ? Vorig jaar hadden we zulke ambities niet durven uitspreken.”

Bedoelt Contreras hiermee dat Roeselare nog sterker is dan vorig seizoen, toen het in eigen land de tegenstand overklaste ? “Het was even wennen met een nieuwe spelverdeler – voor mij zeker aangezien Frank Depestele mij na al die jaren blindelings wist te vinden -, maar de aanpassing met Nico Freriks verliep bijzonder vlot. In receptie maakten we progressie. Het wil echter nog niet zeggen dat we in België over de tegenstand heen zullen lopen. Dat bewees de bekercompetitie al. De titelambities die we koesteren, zijn voor later. Nu focussen we ons volledig op Macerata.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content