Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Negatief bekeken: Standard staat maar net in de top zes met slechts 10 gewonnen wedstrijden op 21 en een pover doelsaldo van plus twee. En als Racing Genk zijn inhaalmatch tegen KV Oostende wint, dan springt het over de Rouches. Positief bekeken: Standard staat maar op één punt van de derde plaats en Club Brugge mag dan wel elf punten voorsprong hebben, bij het begin van de play-offs wordt dat gehalveerd en kunnen de Rouches de achterstand ophalen met twee simpele overwinningen. Anderlecht staat nog minder ver.

Wat mogen we nog van de Luikenaars verwachten dit seizoen? Kunnen we nog in deze ploeg geloven? Enkele anciens wikken en wegen.

Edmilson

“Als de mentaliteit er niet drastisch verandert, stevent Standard af op een catastrofe. Ik ga niet vaak naar Sclessin dit seizoen, ik ben te ontgoocheld in spelers die er niet meer voor vechten en die elkaar constant in de haren zitten. Toen ik er voetbalde, voelden we een verschrikkelijke druk bij elke thuismatch, we voelden ons verplicht om alles te geven. Dat is nu verdwenen. En dat is onvergeeflijk, zeker als je ziet dat deze ploeg in belangrijke matchen wél bewijst dat ze volume heeft. Dat niveauverschil tussen de wedstrijden op Sclessin en buitenshuis is voor mij de grote paradox dit seizoen. Nu, je kunt ook niet van deze ploeg verwachten dat ze meedoet voor de titel. Jelle Van Damme zegt dat ze niet competitief genoeg is en hij heeft gelijk. Met uitzondering van Adrien Trebel zijn alle transfers mislukt. Met de huidige groep zal het moeilijk worden om hoog in het klassement te eindigen. Er zal deze maand versterking moeten komen, maar het is dan ook weer vrij zeldzaam dat een speler die in het midden van het seizoen arriveert direct het verschil maakt.”

Didier Ernst

“De thuismatchen zullen bepalend zijn voor de rest van het seizoen. Het is mooi om te gaan winnen in Anderlecht, Genk en Gent, maar op Sclessin moet je ploegen als Mouscron-Péruwelz, Waasland-Beveren en Cercle Brugge kunnen kloppen. De tegenstanders moeten opnieuw bang zijn om naar Luik te komen. Ik zie dit seizoen spelers panikeren wanneer ze thuis moeten spelen. Het publiek fluit zodra het niet draait en dan verliezen een paar jongens de pedalen. En als ze in play-off 2 belanden, zal er zeker gefloten worden! Standard moet in staat zijn om zijn tegenstander de eerste twintig minuten direct bij de keel te grijpen. Ze moeten zich erin vastbijten, in plaats van zich weg te steken. Er zijn dit seizoen maar vier spelers die op niveau voetballen: Adrien Trebel, Laurent Ciman, Igor de Camargo en Paul-José Mpoku. Zelfs als ze niet echt goed zijn, geven ze alles. Al de anderen verstoppen zich.

“Ander probleem: door het gebrek aan concurrentie zijn te veel spelers zeker van hun plaats. Het is niet door een aantal jongeren in de kern te droppen dat de vaste waarden wakker geschud worden. Het volstaat dat de anciens elkaar steunen en de nieuwelingen boycotten, zowel op training als in de match. Geef hen gewoon de bal niet en ’t is in orde… Toch zit er kwaliteit in de ploeg. Niet genoeg om met Club en Anderlecht te rivaliseren, maar dit Standard mag de derde plaats ambiëren. Op voorwaarde dat het zich collectief herpakt.”

Benoît Thans

“Ik heb dit seizoen nog geen dominant Standard gezien. Het is een ploeg die het spel het liefst ondergaat om er vervolgens uit te komen. De overwinning op Anderlecht is er bijvoorbeeld zo gekomen. Ik stel een gebrek aan kwaliteit vast, waardoor de Rouches niet in staat zijn om het spel te maken, en dat breekt hen zuur op tegen zwakkere tegenstanders. Er zit ook te weinig evenwicht in de kern. Adrien Trebel, Ricardo Faty en Eyong Enoh zijn erbij gekomen terwijl Julien de Sart en François Marquet er al waren. Voorin is Igor de Camargo bezig aan een goed seizoen, maar hij is geen twintig jaar meer en vooral: hij staat op een eiland. Standard kan alleen op hem terugvallen, terwijl ze bijvoorbeeld bij Club Brugge nog een goeie spits zoeken terwijl ze al Tom De Sutter en Nicolás Castillo hebben. In het doel beschikt Standard over twee normale keepers maar geen puntenpakkers. Vorig seizoen deed Eiji Kawashima dat wél.

“Mijn conclusie is dat Standard dringend transfers moet doen. Eén speler per linie. Daarvoor moet Roland Duchâtelet reële macht geven aan Axel Lawarée. Dit is het moment om in te grijpen, want Standard heeft nog een onverwachte kans: na een voorlopig erg chaotisch seizoen kan het nog altijd de titel pakken.”

Thierry Pister

“Het grote probleem is het niet kunnen omgaan met de druk. Wanneer Standard naar Anderlecht of Gent gaat, komen de spelers het veld op in de wetenschap dat ze niks te verliezen hebben. Wanneer ze tegen Oostende spelen op Sclessin, zijn ze zich ervan bewust dat ze moeten winnen. En als het dan niet draait vanaf de eerste minuten, blokkeren ze en loopt het slecht af. Dat hebben we in verschillende matchen gezien. Ik heb de indruk dat deze ploeg te jong is om met de druk en de kritiek om te gaan. Als ze niet minstens zes of zeven punten pakt in de volgende drie wedstrijden, zal die druk alleen maar toenemen. En dan vrees ik het ergste voor kwalificatie voor play-off 1.

“Het is misschien een geruststelling dat de derde plaats binnen handbereik ligt, maar zo eenvoudig is het toch niet. Club Brugge en Anderlecht gaan strijden voor de titel, Genk en Gent gaan zich plaatsen voor play-off 1 en Lokeren is een vaste klant in de top zes, maar je moet ook rekening houden met KV Kortrijk en Charleroi, en zelfs Oostende staat niet zo ver. Dat zijn negen kandidaten voor zes plaatsen en Standard heeft zeker niet de beste kaarten.”

Michel Renquin

“Als deze ploeg puur op talent blijft spelen, zoals ze het gedaan heeft in heel wat wedstrijden, dan moet ze niks meer verwachten. Ze is, wat mij betreft, zelfs niet zeker van een plaatsje in play-off 1. Vorig seizoen was Standard de beste ploeg van België en moest het kampioen worden. Kanu, William Vainqueur, Michy Batshuayi en Imoh Ezekiel zaten er toen nog. Vandaag zie ik er transfers rondlopen die het niveau hebben van gelijk welke Belgische club, maar niet van Anderlecht, Club of Standard. Het zijn goede voetballers, die iets zouden kunnen betekenen bij KV Kortrijk, AA Gent of RC Genk, maar voor de top zijn ze te beperkt. Ofwel vergis ik me in hen, hebben ze meer in hun mars en hebben ze dat nog niet kunnen laten zien.

“De hele ploeg moet qua mentaliteit wel uit een ander vaatje gaan tappen in de volgende negen matchen van de reguliere competitie, dat hebben Van Damme en Ciman zelf ook al aangegeven. Als dat niet gebeurt en Standard blijft voetballen met spelers die zichzelf belangrijker voelen dan ze werkelijk zijn, dan loopt het mis.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content