Herinnert u het zich nog ? ” Henri Munyaneza kan potten breken dit seizoen”, luidde de klare boodschap van STVV-trainer Thomas Caers bij het seizoensbegin. Sterker, in de wandelgangen klonk het dat de potige Rwandees wel eens dé Truiense revelatie kon worden. Enigszins gedurfde veronderstellingen voor een 22-jarig talent, temeer omdat Munyaneza vorig seizoen nog op de loonlijst stond van Dender, toen actief in de derde klasse. Toch loste de aanvaller de verwachtingen complexloos in en ontpopte hij zich intussen, weliswaar zonder écht uit te blinken, tot een van de schaarse sterkhouders van STVV. Tegen Lokeren reageerde de Rwandees attent op een te korte terugspeelbal en tekende met zijn derde treffer voor broodnodige Truiense winst. Opvallend : het is vooral in eigen huis dat Munyaneza zijn ploeg iets bijbrengt. De spits maakte zijn eerste drie treffers op Staaien, terwijl hij buitenshuis minder op een verdediging weegt.

Welke conclusies trek je na de eerste competitiewedstrijden in de hoogste afdeling ?

Henri Munyaneza : “Ik vermoed dat ik tot nog toe heb kunnen brengen wat Sint-Truiden van me verwachtte. Nochtans zijn alle wedstrijden zwaar geweest. Fysiek vind ik het niveau in eerste een stevige stap hoger dan wat ik in derde gewend was. Tijdens de wedstrijd moet je anders doseren : heel wat energie wordt door duels opgeslorpt. Ik heb nog altijd angst voor dat dipje, hopelijk blijft het uit, maar door een terugval in te calculeren zal de eventuele teleurstelling minder zijn.”

Thomas Caers beschouwde je tot nog toe als onbetwiste titularis, verbaasde dat je aanvankelijk ?

“Dat was een geweldige verrassing voor me. Als je tegen kleppers van het niveau Stolica moet opboksen, vind ik het een hele eer om basisspeler te zijn. De trainer motiveert me, net zoals Jean-Pierre Vande Velde, mijn trainer bij Dender, dat kon. Wat als Désiré ( Mbonabucya, nvdr) opnieuw volledig fit is ? ( lacht) Geen idee, de trainer maakt de keuzes. We hebben elk onze kwaliteiten, al moet ik toegeven dat Désiré gemakkelijker scoort.”

Heb je progressie gemaakt sinds je transfer naar Sint-Truiden ?

“Ik evalueer mezelf pas op het eind van het seizoen, ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb. Alles kan beter, vooral op het tactische vlak wil ik nog vooruitgang maken : op het eind van het seizoen moet mijn positiespel juister. Beweren dat ik me nu al volledig zou hebben aangepast aan het hoogste niveau is onjuist en zinloos, wat bereik je met grootspraak ? Neen, ik werk hard op training, alleen zo bereik je iets.”

Voor de wedstrijd tegen Lokeren bestempelde Thomas Caers de sfeer in de Truiense kleedkamer als te vriendschappelijk en te weinig professioneel. Akkoord ?

“Ik vermoed dat de trainer de groep gewoon heeft willen prikkelen. Ik doe daar geen uitspraken over, ik ben te onervaren om zoiets te beoordelen. Als ik lees dat een eventuele nederlaag tegen Lokeren de club in crisis zou dompelen, dan heb ik er geen idee van of dat zo is. ( lacht) Ik maakte nog nooit een crisissituatie bij een eersteklasser mee. Wat de sfeer betreft, kan ik alleen maar beamen dat er een amicale sfeer hangt op de club, maar in mijn geval werkt dat net stimulerend. In een warme omgeving presteer ik beter.”

Het valt op dat je in eigen huis met meer vertrouwen speelt, iets wat ook je coach toegaf nadat hij je op Westerlo tijdens de rust wisselde.

“Ik weet niet waarom, maar tot nog toe speelde ik inderdaad mijn beste wedstrijden op Staaien. Misschien zijn het supporters die de doorslag geven. Of ik een van de publieksfavorieten ben, weet ik niet, ( lacht) maar na de wedstrijd tegen Lokeren wilden er enkele supporters niet naar huis voordat ik hen kwam groeten. Zoiets geeft je natuurlijk een goed gevoel.”

Je gaf voor het seizoen aan dat je overdreven belangstelling wilde mijden, lukt dat nog ?

“Dat bepaal je zelf, ik wil me focussen op het voetbal. Voor mij houdt dat in dat ik ofwel train, rust of me ontspan. Overdreven aandacht voor het extrasportieve kan dat in de war sturen, ik ben professioneel genoeg, ik weet hoe me te gedragen.”

BERT BOONEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content