Hekkensluiter Atalanta ontsloeg als tweede eersteklasser zijn trainer.

Geen haar op zijn hoofd dat eraan dacht om de trainer te ontslaan, riep Ivan Ruggeri twee weken geleden nog. Uit de mond van de 60-jarige voorzitter van Atalanta Bergamo klonk dat geloofwaardig. Sinds hij in februari 1994 voorzitter werd, ontsloeg hij nog maar één keer een trainer : twee jaar geleden gebeurde dat. In een ultieme poging om de tiende degradatie uit de Serie A in de clubgeschiedenis te ontwijken, nam hij toen vijf speeldagen voor het einde met pijn in het hart afscheid van Giovanni Vavassori. Dat hielp niet : Atalanta zakte toch. Andrea Mandorlini kon het verblijf in tweede tot één seizoen beperken. Via de vijfde plaats in tweede klasse, de laagste die recht gaf op rechtstreekse promotie, keerde Atalanta terug voor zijn 46e seizoen in de Serie A, waar het nooit hoger eindigde dan vijfde (in 1947/48). Voor de 44-jarige coach was het zijn vuurdoop als eersteklassetrainer, nadat hij als speler veertien jaar in eerste voetbalde. Dit jaar liep het mis. Geen enkele wedstrijd won Atalanta, terwijl Mandorlini bleef vasthouden aan een 4-3-3. Bij de spelers was zijn krediet op, nadat hij zowel in tweede als in eerste klasse veel lof kreeg omwille van het aanvallende voetbal dat hij serveerde. Na Emiliano Mondonico (Fiorentina) is hij de tweede trainer in de Serie A die doorgestuurd werd. Eerder stapten bij AS Roma Cesare Prandelli en Rudi Völler zelf op.

Mandorlini’s vervanger is de 44-jarige Delio Rossi die aan zijn derde opdracht begint in de hoogste klasse. Voorheen bracht hij Salernitana naar de hoogste afdeling. Vorig jaar stapte hij op bij Lecce, waarmee hij na een moeizame start makkelijk het behoud verzekerde nadat hij ook die club van tweede naar eerste bracht. Van hem wordt verwacht dat hij Atalanta voor een elfde degradatie behoedt sinds de komst naar eerste in 1937. (GF)

In tweede klasse voert Genoa voor Empoli de rangschikking aan. De eerste Italiaanse kampioen ooit hoopt tien jaar na het laatste verblijf in eerste te promoveren met de nieuwe trainer Serse Cosmi (ex-Perugia). In het zog van Genoa en Empoli volgen Perugia en Torino, waar Gaby Mudingayi pas de laatste weken een basisplaats afdwong. Johan Walem zit op de bank bij middenmoter Catania, net als doelman Renard (ex-Udinese) bij Modena. Jean-François Gillet keept al sinds het seizoensbegin uitstekend bij staartploeg Bari. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Adriano (Inter) 14 goals ; 2. Montella (AS Roma), Shevchenko (AC Milan) 11 goals ; 4. Bojinov (Lecce), Lucarelli (Livorno) 9 goals

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content