Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Hoe vangt Cercle Brugge de langdurige afwezigheid van Jelle Vossen op? De belofte-international brak op Lokeren (speeldag 11) een kuitbeen en wacht een inactiviteit van vermoedelijk vier maanden. Hij ligt bij Genk nog onder contract tot de zomer van 2011, maar op 31 augustus werd hij tot het einde van dit seizoen ter beschikking gesteld van Cercle. Samen met Hans Cornelis en Thomas Buffel maakte hij deel uit van de deal die beide clubs toen sloten. Glen De Boeck zette hem meteen vast in de ploeg, als hangende of als diepe spits. In zes wedstrijden scoorde Vossen vier keer. Daarmee is hij topschutter van Cercle.

Nu Vossen maandenlang out en de transfermarkt gesloten is, rijst bij Cercle de vraag of er kansen komen voor de eigen jonge spelers. In overleg met hoofdtrainer-technisch directeur De Boeck investeerde de vereniging meer dan ooit in talentrijke beloften om (1) de doorstroming naar de eerste ploeg te verbeteren en (2) de kans te verhogen op een latere riante verkoop zoals met Stijn De Smet en Tom De Sutter gebeurde. Met doelman Jo Coppens (18) staat er momenteel al een van hen in de basis. Een andere jongere over wie niks dan lof wordt verteld, is de Chinese jeugdinternational Yang Wang (20). Hij behoort altijd tot de wedstrijdkern, maar verder dan één invalbeurt na 83 minuten bracht hij het nog niet. In China was hij spits of offensieve middenvelder in 4-4-2, bij Cercle wordt hij op rechts uitgespeeld. “Wang is heel snel, technisch goed onderlegd en zijn trap is geweldig”, zegt teammanager Roland Rotty. “Op training laat hij schitterende dingen zien, maar hij spreekt alleen Chinees en dat maakt het niet makkelijk om het tactische systeem onder de knie te krijgen. Veel gebeurt nog met gebarentaal. Hij speelt met de beloften, maar daar wordt hij door al die jonge gastjes natuurlijk minder gestuurd dan op training. Het is een jongen met een formidabel karakter, iedereen in de groep houdt van hem. Drie keer per week volgt hij Nederlandse les. De spelers spreken uitsluitend Nederlands met hem en articuleren extra goed. Binnen zes maanden spreekt hij Nederlands.”

Zaterdag tegen KV Kortrijk (1-1) speelde De Boeck met Dominic Foley diep en Bojan Bozovic in steun. De verwachtingen waren dat dinsdagavond in de bekerwedstrijd tegen OHL jeugdinternational Lukas Van Eenoo (18) een kans zou krijgen op positie 10. S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Binnen zes maanden spreekt hij Nederlands.’

Roland Rotty

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content