De Nederlandse eredivisie telt momenteel veertig Belgische spelers. Dat is twintig keer zo veel als vijftien jaar geleden, rekende de Volkskrant uit. In het seizoen 1991/92 waren immers alleen Erik Gerets en Tom Van Mol er actief. Nu is bijna een op de tien profs in Nederland een Belg : 63 in totaal, waarvan er 23 aantreden in de eerste divisie. MVV telt acht Belgen in zijn rangen.

Trainer Huub Stevens (Roda JC) kan zelfs zeven van onze landgenoten opstellen. Wie Belg is en aardig tegen een bal kan trappen, verlangt blijkbaar naar Nederland : daar zijn de mooie stadions, zit er meer geld en lonkt een fijne loopbaan. “Een Belg is graag dicht bij huis. Hij wil om acht uur ’s avonds nog even met de wagen naar huis rijden”, weet Nol Hendriks, het voormalig bestuurslid van Roda JC dat veel in ons land kwam scouten. Als suikeroom van de club uit Kerkrade had hij de hand in de komst van talloze Belgen naar zijn ploeg. Hij prijst de Belgen aan als goede voetballers en fijne mensen. Die visie wordt bijgetreden door spelersmakelaar Rob Jansen. “Ze zijn minder kritisch en argwanend dan Nederlanders.”

Maar het gaat onze landgenoten vooral om de uitstraling van de eredivisie, de topliga van de kleine landen. Nederland is het koopmansland dat collectief stadions bouwt, miljoenen vergaarde door de verkoop van topvoetballers en tv-rechten slim verhandelde. Bovendien slaat PSV de laatste jaren in de Champions League een beter figuur dan pakweg Anderlecht. Ook de komst van honderden vaak matige Afrikanen en Oost-Europeanen naar België, die de doorstroming van de eigen jongeren in de weg staat, wordt aangehaald als reden. Davy De Fauw werd opgeleid bij Club Brugge, maar kwam via Sparta bij Roda JC terecht. “Wij zagen dat maar eens in de vier jaar een talent de kans kreeg om door te breken.”

Stijn Vreven, aanvoerder van ADO Den Haag die de kunst van het overdrijven verstaat, geeft geen positief beeld weer van België. “Het klinkt oneerbiedig, maar buitenlanders worden aangevoerd met boten. Dan hopen ze dat er twee tot drie goede voetballers tussen zitten. De rest is opvulsel. Beveren heeft bij wijze van spreken 85 Ivorianen die voor een brutoloon van duizend euro spelen. Dat is belachelijk. Zo maak je een competitie zwak.”

Het zorgt er voor dat zelfs Belgische tieners ( Tom De Mul, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Moussa Dembele en Stein Huysegems) overeenkomsten tekenden in Nederland. Vijftien van de achttien eersteklassers hebben minimaal één Belg onder contract. Ze spinnen van tevredenheid over hun gastarbeiders.

Ryan Babel (Ajax) viel uit met een knieblessure. De aanvaller scheurde de binnenband van zijn rechterknie en is minstens drie weken niet inzetbaar.

Pierre van Hooijdonk (36) heeft besloten zijn spelersloopbaan na dit seizoen te be-eindigen. De spits van Feye-noord verklaarde in Sportweek dat hij de ‘klik’ met de nieuwe generatie mist.

RBC, de ploeg van onze landgenoot Sven Delanoy en Henk Vos, wint in de eerste divisie de tweede periodetitel.

Na vijf jaar komt er voor Glen Salmon (28) een einde aan zijn verblijf bij FC Groningen. De Zuid-Afrikaanse spits wil zijn horizon verbreden en denkt daarbij aan een avontuur in Engeland of Duitsland. Tijdens de winterstop komt met Marnix Kolder (25) een kandidaat-opvolger over van BV Veendam. Hij tekende voor drieënhalf jaar.

Foppe de Haan zit in zijn maag met de manier waarop Henk ten Cate zich bemoeit met zijn selectiebeleid. De bondscoach van Jong Oranje meent dat de trainer van Ajax hem “in een geweldige spagaat brengt”.

Barry Opdam en AZ zijn nog niet op elkaar uitgekeken. De dertigjarige verdediger, bezig aan zijn elfde seizoen, verlengde zijn na dit seizoen aflopende contract tot 2010.

Oud-international Lieuwe Steiger, doelman bij PSV in de jaren vijftig, overleed op 82-jarige leeftijd.

Michael Ball (27), een Engelse linksachter, wil tijdens de winterstop weg bij PSV.

Heracles wil de 23-jarige Braziliaanse spits Everton, eigendom van een privépersoon, graag definitief overnemen.

Heerenveen is zeer tevreden over de Finse aanvaller Niklas Tarvajärvi (23), want zijn verbintenis werd opengebroken tot 2011.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content