Catania leeft, na sterke competitiestart, weer op.

Toen Calcio Catania in mei 2006 na 22 jaar weer naar de Serie A promoveerde, was de sfeer in de Siciliaanse stad aan de voet van de Etna uitgelaten. Gedaan met de reputatie van schandaalclub: na de eerste promotie naar de Serie A in 1954 werd Catania immers meteen teruggezet wegens het omkopen van een scheidsrechter. Gedaan met het geknoei, waarbij de blauw-roden in 1993 in de derde klasse failliet gingen.

De eerste maanden van het seizoen 2006/07 presteerde Catania goed, maar de moord op een agent tijdens de derby tegen Palermo op 2 februari 2007 betekende de ommekeer. De club moest zijn thuiswedstrijden buitenshuis en zonder publiek afwerken. Ze konden zich pas op de slotdag met een ’thuiszege’ in Bologna redden. Ook vorig seizoen werd de degradatie pas op de laatste speeldag afgewend. Redder van dienst was trainer Walter Zenga (48), die pas op 1 april was ingehaald. Op dat moment was de vaste doelman van de nationale ploeg in de jaren 90 in eigen land helemaal uit beeld. Zijn trainerscarrière voerde hem vanaf 1998 van de New England Revolution (Boston, VS) naar Roemenië (Nacional Boekarest, Steaua Boekarest), Servië (Rode Ster Belgrado), Turkije (Gaziantepspor), de Emiraten (Al Ain) terug naar Roemenië (Dinamo Boekarest in 2007).

Geheimen of sterspelers heeft Zenga niet: afgelopen zomer verkocht Catania zijn ’topper’, de Peruaan Juan Vargas voor het recordbedrag van twaalf miljoen euro aan Fiorentina. Smaakmaker nu is nieuwkomer en draaischijf Pablo Ledesma, een van de zeven Argentijnen in de 27-koppige kern. Zenga kiest niet voor een basisteam, maar houdt met een maximaal rotatiesysteem al zijn spelers scherp. Verdedigend is Catania een bunker: het kreeg de minste goals tegen en incasseerde thuis nog geen doelpunt. Beter dan een achtste plaats deed Catania in de tien jaar dat het in de Serie A speelde nooit. De sterke competitiestart heeft het doel niet veranderd: Catania wil zich deze keer liefst voor de laatste speeldag redden. “Zo snel mogelijk 40 punten halen, dan zien we wel”, verwoordt Zenga het gevoel treffend.

David Beckham (33) gaat vanaf januari voor AC Milan voetballen. De Engelse middenvelder speelde afgelopen zondag zijn laatste sei-zoenswedstrijd voor de Los Angeles Galaxy, dat zich in de Amerikaanse Major League Soccer niet kon plaatsen voor de play-off. Omdat zijn club pas eind maart de nieuwe competitie hervat, moest Beckham op zoek naar een club om zijn conditie op peil te houden. Anders kwam hij niet meer in aanmerking voor het Engelse nationale elftal, waarvoor hij al 107 interlands speelde, waarschuwde bondscoach Fabio Capello. Eerst zou Beckham gewoon meetrainen met Milan. Maar nu willen de rossoneri de middenvelder, die bij Galaxy nog drie jaar contract heeft, voor een half jaar huren. Dit seizoen was Beckham bij Galaxy goed voor vijf goals en negen assists in 25 wedstrijden.

Filippo Inzaghi maakte voor Milan op Heerenveen zijn 64ste doelpunt in een Europese wedstrijd. De aanvaller is daarmee recordhouder voor Raúl (Real Madrid, 63 goals) en zijn ploegmaat Andriy Shevchenko (62 goals), met wie hij in Heerenveen (Milan won met 1-3) nog eens aan de aftrap verscheen.

Francesco Totti is weer helemaal terug. De 32-jarige aanvoerder van AS Roma had na zijn comeback vorige week tegen Inter geen last meer aan de knie. Bijna zes maanden geleden viel de oud-international uit met een blessure aan de kruisbanden. Na de operatie keerde hij te snel terug tijdens de supercup op 24 augustus, waarna hij weer met een ontsteking uitviel. AS Roma moet het wel een maand doen zonder middenvelder Alberto Aquilani die op Chelsea uitviel met een spierletsel.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content