Geboren op 21 mei 1981.

Samenwonend met Veerle Geysen

Wat heb je gestudeerd ?

“In de humaniora de wetenschappelijke richting, nadien kandidatuur bio-ingenieur en licentiaat biochemie. Zonder voetbal was ik nu wellicht aan het doctoreren. Ik studeerde af met onderscheiding. Mijn thesis ging over het gebruik van computerprogramma’s bij opzoekwerk naar genen.”

Wat heb je nodig om topsporter te zijn ?

“Naast talent, uiteraard, een goeie mentaliteit. Zelfs als je een beperkte voetballer bent, kan mentaliteit je heel ver brengen. Goed kunnen inschatten wat je kwaliteiten zijn.”

Ben je gelovig ?

“Neen. Ik ben gedoopt, maar daar houdt het voor mij op.”

Heb je idolen ?

“Niet echt. Ik heb ooit gezegd dat Gandhi mijn idool was, maar dat was toen ik nog jong was. Vroeger was ik meer met politiek bezig. Op school word je er toch wat sneller toe aangezet om de politiek wat beter te volgen. De laatste tijd doe ik dat minder.”

De Fransen stemden neen tegen de Europese grondwet. Hoe sta jij tegenover Europa ?

“Als gewone burger merk je er weinig van, maar ik ben wel voor een sterk Europa. Als je moet opboksen tegen een sterk opzettende Aziatische markt, ben je beter af met een sterk Europa. Dat we er dan landen met een minder sterke economie moeten toelaten, is een risico dat we moeten nemen, denk ik. Bij de vorming van de VS zijn er ook op een bepaald moment armere staten toegetreden. Ik ben een optimist en zie het uiteindelijk allemaal wel goed aflopen.”

Voor wie stemde je laatst ?

“Ik ben links, groen-sociaal. Ik denk dat de beide kampen de vorige keer een stem van me kregen.”

Vind je het erg dat de groenen uit de federale regering verdwenen ?

“Eigenlijk niet, Groen ! is beter als zweeppartij in de oppositie.”

Stel dat je iemand mag ontmoeten, wie zou dat zijn ?

“Uit het voetbal ? Pelé. Hij mag me wat trucjes leren. Je zou ons op donderdag op training eens moeten zien, dan proberen we allemaal dingen uit die we de avond voordien op tv zagen. Op dat vlak werkt de Champions League soms inspirerend.”

Wat versta jij onder ‘dé Antwerpenaar’ ?

“Mensen hebben een clichébeeld van iemand met een grote mond, een dikke nek en een klein hartje. Dé Antwerpenaar bestaat niet en dat beeld klopt niet. Ik woon in de buurt, in Aartselaar, en ik kom graag in de stad. Elke dag valt er wel iets te beleven, het is heel moeilijk om te kiezen. De burgemeester doet ook heel veel om zijn stad te promoten.”

Ben je een modefreak ?

“Ik heb weinig designkledij, maar ik volg het wel. Ik ga nog steeds in de H&M om een jeans of een hemd te kopen. Alleen qua auto heb ik een folietje gedaan, ik kocht onlangs een BMW. Duitse grondigheid, zullen we maar zeggen, want het is een diesel. Ik mik niet op pure snelheid.”

Ga je straks aan de pomp biodiesel tanken ?

“Als die er komt en de auto die kan verdragen, wellicht wel.”

Is de auto het verlengstuk van het geslachtsorgaan van de man ?

“In mijn geval niet, ik zie het eerder als een comfortabel vervoersmiddel van A naar B waarin ik mijn eigen wereldje kan creëren, met wat muziek en zo. Maar er zijn voetballers voor wie de auto belangrijk is. Als je het geld hebt : waarom niet ? Je kan niet alles op de bank zetten.”

Wordt het een autovakantie ?

“Ja. Naar Frankrijk. We gaan via Normandië naar de Dordogne en keren terug via de Provence. Vorig jaar hebben we Sicilië verkend met de auto. Ik zie graag een en ander, ik kan ook op vakantie niet lang stilzitten. Halve dagen wil ik wel aan het zwembad liggen, maar veel langer kan ik dat niet.”

Lees je ?

“Als ik niet in slaap val na een paar bladzijden. Ik heb op dezelfde school gezeten als Tom Lanoye en zijn roman Kartonnen Dozen was best herkenbaar. Maar het heeft toch ongeveer een half jaar geduurd, denk ik, voor ik een keer stil ben blijven staan aan de Boerentoren om zijn gedicht te lezen. Ik vond het mooi, zowel qua inhoud als qua presentatie.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content