Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Vorige week donderdag vaardigde de Brusselse onderzoeksrechter twee internationale aanhoudingsmandaten uit : tegen maffiabaas Zheyun Ye en tegen spelersmakelaar Pietro Allatta, bij het ter perse gaan allebei nog onvindbaar in het buitenland. Zeven personen werden ondervraagd over hun mogelijke betrokkenheid bij het schandaal. Onder hen de leiding van La Louvière : voorzitter Filippo Gaone, advocaat Laurent Denis en sportief manager Chris Benoît. Verder Chris De Nijn (ex-voorzitter en advocaat van Lierse), Olivier Suray (ex-manager van het Finse AC Allianssi), David Magri (stroman van Pietro Allatta) en Mario Espartero (ex-speler La Louvière). Albert Cartier (ex-trainer La Louvière) werd door het bondsparket aan de tand gevoeld.

Grote sier met nieuwe vriendin

Filippo Gaone en Laurent Denis werden na afloop in verdenking gesteld van financieel gesjoemel. Voor Denis betekent dit wellicht het einde als gerespecteerd sportadvocaat. Hij begon zijn carrière als stagiair bij de KBVB en werkte op het Luikse kantoor van Luc Misson, bekend van het arrest-Bosman. Toen Silvio Proto in 2003 – met Misson als advocaat – zijn contract met La Louvière opzegde op basis van de beruchte wet van 78, bood Denis de club zijn diensten aan. Proto verbleef een maand in Italië met zijn makelaar Allatta, maar die kreeg hem nergens onder dak en de doelman keerde met hangende pootjes op het oude nest terug. Denis had zijn intrede op Tivoli niet gemist.

De laatste tijd doken steeds vaker verhalen over privéproblemen op. Denis scheidde en hield grote sier in het uitgaansleven met zijn nieuwe vriendin, een jonge vrouw uit de kennissenkring van Allatta. Zo lieten ze in Athene na vijf waanzinnige dagen een hotelrekening van 7000 euro openstaan voor Trond Sollied. Clubs als AA Gent en Anderlecht, die vaak een beroep op hem deden, verbraken de samenwerking. Zijn vroegere leermeester Misson had het zien aankomen : hij heeft Denis altijd veel minder briljant gevonden dan die andere vroegere stagiair van hem, Jean-Louis Dupont, de échte grondlegger van het arrest-Bosman. “Vroeg of laat verbrandt hij zijn vleugels”, voorspelde Misson een tijd geleden tegenover intimi het lot van Denis.

Denis laat zich nu verdedigen door Marc Uyttendaele, de echtgenoot van Laurette Onkelinckx, minister van Justitie. Onkelinckx is lid van de PS, de partij van voorzitter Elio di Rupo.

Ervandoor met de boekhouder

Toen zijn vrouw hem in de zomer van 2004 liet zitten voor zijn boekhouder, bleef Pietro Allatta berooid achter. Wegens diverse veroordelingen stond het bedrijf waarmee hij zijn voetbalwerk factureerde, Kit Car Management, immers op haar naam. En dus ook al het geld. Het koppel woonde in een eenvoudig huis in Chapelle-les-Herlaimont, op een straatlengte van Jean-Claude Verbist. Verbist keerde vorig jaar terug op La Louvière, na er eerder als manager door Gaone te zijn ontslagen. Hij week uit naar Bergen, waar hij Allatta en ook Stéphane Pauwels terugvond. Ook de broer van PS-voorzitter Elio di Rupo, een aannemer, is een buur van Allatta. Hij was zelfs een tijd voorzitter van de plaatselijke voetbalclub.

Na zijn scheiding verhuisde Allatta begin 2005 naar de chique villa die hij en zijn ex-vrouw tijdens hun huwelijk in het dorp lieten bouwen, maar die ze nooit samen bewoonden. Daar gaf hij vorige donderdag niet thuis toen het parket voor een huiszoeking afstapte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content