Toulouse rekent komend seizoen op zijn jongeren.

Mei 2001 betekende voor FC Toulouse een dieptepunt in de clubgeschiedenis. Geteisterd door financiële problemen en povere sportieve resultaten zakte het naar de Franse derde klasse. Weinigen geloofden nog in de mogelijkheden van de club, maar degenen die dat nog wel deden, lijken nu gelijk te krijgen. Olivier Sadran, bijvoorbeeld, die een maand na het drama het voorzitterschap op zich nam.

Twee jaar na datum staat FC Toulouse weer waar het volgens Sadran thuishoort : in de hoogste klasse. Toulouse behaalde vorig seizoen de titel in tweede na een heel regelmatig seizoen : FCT mocht op het einde van de rit pronken met de beste verdediging en de tweede beste aanval. Die resultaten tekende het op met hoofdzakelijk jonge spelers nadat de doorgewinterde maar uitgebluste routiniers het zinkende schip hadden achtergelaten. Doelman Christophe Revault (31) overleefde als een van de enigen de storm en laat niet na de jonge spelers te loven voor hun inzet. “Die kerels blijven me verbazen. Ze geven zich voor honderd procent en laten nooit de armen zakken. Dankzij hen begin ik nu met volle goesting aan fysiek zware oefeningen waar ik vroeger zo’n grondige hekel aan had.”

Met een voor Franse normen eerder klein budget (20 miljoen euro) hoopt trainer Erick Monbaerts zijn ploeg te handhaven in de hoogste afdeling. “En ik zal dat proberen met de jonge jongens die de promotie bewerkstelligden. Sommige trainers werken graag met vedetten, ik vorm liever spelers.” Veel keuze heeft Monbaerts niet. Het clubbestuur hield de hand op de knip en trok slechts vier spelers aan, onder wie Eduardo van Charleroi. (NR)

BORDEAUX versterkte zich met het oog op volgend seizoen met de Braziliaanse aanvaller Deivid (24), vorig seizoen goed voor 15 doelpunten in 40 wedstrijden bij Cruzeiro. De Zuid-Fransen betaalden 4,5 miljoen voor Deivid. FLORENT MADOULA, de linkermiddenvelder van Guingamp, tekende bij Lyon voor vijf jaar. Hij zal 90.000 euro verdienen bij de landskampioen. SYLVAIN N’DIAYE en Phiippe Christanval spelen komend seizoen voor Olympique Marseille. Middenvelder N’Diayé (27), voetbalde de voorbije drie seizoenen voor Rijsel en tekende nu voor drie jaar bij l’OM. Hij is Senegalees international (zeven caps, waaronder de finale van de Afrikaanse landenbeker in 2002), maar hij speelde niet op het WK in Japan en Zuid-Korea wegens een blessure. Christanval (25), Frans international en verdediger, tekende voor vier jaar bij de club van Daniel Van Buyten en hoopt zijn carrière opnieuw te lanceren na een moeilijk seizoen bij FC Barcelona. ANTOINEKOMBOUARE, de nieuwe trainer van Straatsburg, werd door de beroepscommissie van de Franse voetbalbond voor drie maanden, waarvan een met uitstel, geschorst nadat hij vorig seizoen in de reservewedstrijd tussen PSG, waarvan hij trainer was, en Lyon de scheidsrechter had belaagd. EVERSON (28), de Braziliaanse middenvelder van Nice, verlengde zijn contract voor drie seizoenen, tot 2008. RICHARD DUTRUEL (30) keert na zeven seizoenen in de Spaanse Primera División terug naar Frankrijk. Hij zal de volgende drie seizoenen de kleuren en het doel van Straatsburg verdedigen. CEDRICBARBOSA, een 27-jarige middenvelder, verruilt Montpellier, waar hij sinds 1997 voetbalde, voor Rennes. Barbosa tekende voor drie seizoenen en wordt er onder meer ploegmaat van de Marokkaanse verdediger Abdeslam Ouaddou (24), die door de Bretoenen voor een jaar gehuurd werd van Fulham. Ook Nozomi Hiroyama (26) zal uitkomen voor Montpellier en zo de eerste Japanner worden die in de Franse hoogste klasse aan de slag gaat. Hiroyama, een aanvallende middenvelder, speelde afgelopen seizoen voor Braga in de Portugese eerste klasse. (NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content