Donderdag debuteert Dick Advocaat als Belgisch bondscoach met de bekendmaking van zijn selectie voor de interlands tegen Turkije (zaterdag 10 oktober) en Estland (woensdag 14 oktober). Of dat met Marc Wilmots als Franssprekende T3 aan zijn zijde zal zijn, was bij het ter perse gaan nog niet bekend. Wilmots formuleerde volgens de KBVB nogal pittige financiële eisen, waarna hij een tegenvoorstel overhandigd kreeg dat “te nemen of te laten” was. Dat is terminologie waar de 70-voudige Rode Duivel normaal niet van houdt.

Aangezien hij was gevraagd voor de functie, bevond Wilmots zich in een comfortabele onderhandelingspositie. Advocaat bracht hem zelf aan en sprak zijn uitdrukkelijke voorkeur voor hem uit. De namen op het lijstje van Philippe Collin, de voorzitter van de technische commissie, schoof hij opzij. Daarop stonden Jean-François de Sart, Benoît Thans, Philippe Saint-Jean, José Riga en naar verluidt ook Enzo Scifo. Dat Advocaat en Wilmots zij aan zij Standard-Cercle Brugge bijwoonden vorige week woensdag, was geen toeval en zo afgesproken.

Dat Wilmots die uitnodiging meteen aanvaardde, is verwonderlijk. Eerder noemde hij het een blamage voor het Belgische trainerskorps dat de KBVB een buitenlander als bondscoach had aangesteld. Zelf behaalde hij zijn trainersdiploma in Duitsland. Even merkwaardig was het dat hij vorige week, toen hij al in gesprek was met de KBVB, in zijn wekelijkse column voor Het NieuwsbladKoen Daerden, Jonathan Blondel en Karel Geraerts al meteen spelers noemde “die interessant zijn voor de Rode Duivels”. Daarmee leek hij al zijn eigen ruiten in te gooien.

Behalve geld en ondanks zijn voortvarende uitspraken stond van bondszijde niets de aanstelling van Wilmots in de weg. Ook niet zijn activiteiten als spelersmakelaar, al noemt hij het zelf niet zo. “Ik ben de raadgever van spelers die mij om advies vragen bij het maken van carrièrekeuzes”, zei hij in de zomer van 2008, toen hij met RAEC Bergen onderhandelde over de job van hoofdcoach. Naar eigen zeggen werkt hij als raadgever voor Michael Becker, een Duitse advocaat die een aantal spelers van de Duitse nationale ploeg vertegenwoordigt, onder wie Michael Ballack. Wilmots echtgenote Katrien Lambeets, een advocate, werkt samen met Becker. Officieel komt Wilmots niet tussenbeide in de spelerszaken van zijn vrouw. Toen Peter Delorge vorig seizoen zijn contract bij STVV verlengde, zat hij “alleen maar aan de tafel om te luisteren”.

Ten tijde van het WK 94 in de Verenigde Staten leefde er een gelijkaardige controverse rond bondscoach Paul Van Himst. Die had toen een firma die onder haar activiteiten ook het begeleiden van spelers vermeldde. Onder druk van de KBVB deed Van Himst daar toen afstand van. Tegen Wilmots hebben ze geen verhaal, al is duidelijk dat hij de facto verder gaat dan alleen maar luisteren. Eind augustus belde hij persoonlijk naar Anderlecht met de vraag of het geïnteresseerd was in Landry Mulemo. Mulemo is een van spelers die hij in het verleden als trainer naar Sint-Truiden haalde. Vandaag bevindt Mulemo zich op een zijspoor bij Standard.

Het was bondsvoorzitter FrançoisDe Keersmaecker die in dit dossier aan de touwtjes trok. Dat kwam hem intern op scherpe kritiek te staan, vooral omdat hij snel over Wilmots’ engagementen in de media en zijn makelaarschap heen stapte, en de spons haalde over zijn recente kritiek aan het adres van de KBVB. De Keersmaecker zou aanvankelijk ook (te snel) met Wilmots’ voorwaarden akkoord zijn gegaan.

Inmiddels staat ook de medische omkadering van de Rode Duivels bijna weer op punt. Vanuit de beloften schuiven dokter Kris Van Crombrugge en kinesist Bernard Vandevelde door. Een tweede kinesist wordt deze week aangesteld. Kee- perstrainer Francky Vandendriessche heeft een contract van één jaar en blijft aan.

JAN HAUSPIE EN PETER T’KINT

‘Wilmots belde persoonlijk naar Anderlecht met de vraag of het geïnteresseerd was in Landry Mulemo.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content