Voortschrijnend inzicht

© KOEN BAUTERS

7 maart 2020. In mijn agenda: Liverpool-Bournemouth en ook nog Wolverhampton-Brighton. Ik neem plaats in de studio naast Eddy Snelders en Geert De Vlieger. Als ingewijde verstaander ben ik behoedzaam voor de ironische grapjes van goede vriend Eddy en Geert kijkt gerustgesteld naar mijn voorbereiding. Liverpool wint met 2-1 en de tweede wedstrijd eindigt met een vervelende brilscore. In voetbal moet er namelijk gescoord worden. Er wordt gesproken over de reuzenkans van Fraser, het duw- en trekwerk van Gomez, het gebrei van Brighton en het koningskoppel JiménezJota. En uiteraard: de eerste maatregel die werd genomen inzake corona: een reisverbod voor schoolreizen naar Italië. En dat, dat was mijn laatste voetbalwedstrijd in een tijd vóór corona.

Wees de dodo van het Belgisch voetbal: niet hoe maar dat er terug wordt gevoetbald.

14 maart 2020. Een dag als een ander, met het enige verschil dat mijn moeder 32 jaar geleden de inspanning van haar leven deed en mij op de wereld zette. Twee vriendinnen komen aperitieven en nadien rep ik mij naar de frituur. De gedachte dat ook zij de deuren zouden sluiten overvalt me. De laatste speeldag van de reguliere competitie gaat dit weekend niet door, alsook de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot wordt uitgesteld. Mijn nationale trots stijgt en ik juich het voortschrijdend inzicht toe. Voetbal wijkt voor onze collectieve gezondheid.

2 april 2020. Het voortschrijdend inzicht heeft ons ondertussen geleerd dat het EK verplaatst zal worden naar 2021. Analisten en journalisten maken zich bijgevolg nog meer zorgen over de leeftijd van onze verdediging, terwijl bondscoach Martínez op zijn immer flegmatieke manier alles ombuigt naar ‘meer ervaring’ en ‘kansen voor opkomend talent’. Hij heeft een punt. Ondertussen heeft de raad van bestuur van de Pro League beslist om de Belgische voetbalcompetitie stil te leggen en een werkgroep buigt zich over de Europese tickets, promotie, degradatie en de bekerfinale. Het voorstel gaat naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Een mens heeft geen voortschrijdend inzicht nodig om te weten dat dit het startschot is voor een ellenlange soap. Ploegen vechten zich met talloze argumenten naar 1A en Waasland-Beveren lijkt niet van plan op te stappen. Met nog één wedstrijd te gaan en slechts twee punten minder dan KV Oostende, kon Waasland-Beveren zich sportief nog redden. OH Leuven en Beerschot, die schreven samen een brief en de nieuwe rechtenhouder Eleven Sports wil liever geen weken wachten met de opstart van de competitie. Negentig minuten. Slechts één speeldag om een hoop ellende te voorkomen. In het buitenland deed men wat hier onmogelijk leek.

Marc Coucke voorkomt zijn ellende dan weer met de aankoop van een Toy poedel, little Couckie, en het vertrouwen in het duo Van EetveltVandenhaute. Het wordt hen gegund.

Begin augustus, nog steeds 2020. Met voortschrijnend inzicht kijk ik naar al onze voetbalbazen. Moeten we ons nog voorbereiden op een plotwending of bewaart iedereen de rust? En vooral ook: hou vol, Peter Croonen. In de Caucusrace liepen ze allemaal in alle richtingen, was er geen duidelijkheid over de regels… en waren er enkel winnaars. Wees de dodo van het Belgisch voetbal: achttien ploegen én een coronadraaiboek. Alleen maar winnaars en collectieve vreugde. Op de agenda in 2021: boze plaats 5 en 6 en een teleurgestelde tweede degradant. Maar dat is voor later. Laat het Belgisch voetbal terug floreren en laat ons, analisten, terug zeuren over de VAR, het transferbeleid en de tactiek. Want in essentie is voetbal vooral plezier, toch?

De column van Imke Courtois verschijnt tweewekelijks.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content