In de Liga zijn er dit seizoen twee revelaties : FC Sevilla en Zaragoza, dat daar vooral zijn Argentijnse kolonie dankbaar moet voor zijn : GabrielMilito, DiegoMilito, LeoPonzio, AndrésD’Alessandro en PabloAimar. Deze Zuid-Amerikanen groeiden uit tot hoekstenen van de ploeg en de fans bidden bij La Virgen del Pilar – de patroonheilige van de stad – dat het sprookje mag blijven duren. Hoewel de ploeg nog in volle opbouw is, beschikt de club over heel stevige financiële (Codesport) en sportieve fundamenten. Er wordt altijd vanuit een degelijk systeem gevoetbald. “We liggen voor op het schema dat we voor onszelf hadden vooropgezet”, erkent trainer VictorFernandez.

De vijf hoger genoemde Argentijnen zijn niet de eersten de besten. Ze zijn allemaal A-international of zijn dat vroeger geweest. Zaragoza heeft trouwens altijd een Argentijnse traditie gehad, met JorgeValdano als voorloper. Ook in de jaren negentig speelden er, eveneens met Victor Fernandez als coach, bekende namen als DarioFranco, FernandoCaceres, JuanEsnaider, KilyGonzalez en GustavoLopez. “Argentijnen zijn zeer competitief. Ze combineren een sterk karakter met een uitstekende techniek en ze passen zich sneller aan de Spaanse competitie aan dan aan andere kampioenschappen”, legt Fernandez uit. “Ze geven ook op jonge leeftijd blijk van een enorme maturiteit”, vult technisch directeur PedroHerrera aan. “Het zijn bovenal fiere mensen die altijd de mouwen willen opstropen om de vernedering van een nederlaag te vermijden. Een heel andere ingesteldheid dan die van de Brazilianen bijvoorbeeld.”

Ze krijgen van de andere kant ook heel wat erkenning in Spanje, zo vinden ze zelf. “Als een Argentijn hier neerstrijkt, wordt hij altijd met open armen ontvangen”, getuigt Leo Ponzio. “De aanpassing is absoluut niet moeilijk, want onze culturen vertonen heel wat gelijkenissen.”

Dat bevordert ook de verstandhouding op het veld. “Ik speel nog maar enkele maanden samen met D’Alessandro en Aimar maar we vinden elkaar al blindelings. Ik moet niet eens kijken om te weten waar ik de bal zal krijgen”, bevestigt Diego Milito.

Ondertussen blijven de Argentijnen ook van de nationale ploeg dromen. “Een Argentijn die in het buitenland speelt, zal altijd proberen om op te vallen bij de bondscoach”, zegt D’Alessandro daarover. “Maar er zijn zo veel sterke Argentijnse voetballers dat het erg moeilijk is om voor elke wedstrijd opgeroepen te worden”, tempert Aimar enigszins de verwachtingen. “Het zou ongelooflijk toeval zijn als we alle vijf tegelijk eens het befaamde wit-blauwe truitje van de nationale ploeg zouden mogen dragen”, besluit Diego Milito.

Gonzalo Higuain (19), het Frans-Argentijnse wonderkind van River Plate, tekende een contract voor 6,5 jaar – tot juni 2013 – bij Real Madrid. Hij komt vanaf 1 januari naar de Spaanse hoofdstad. Real betaalde voor hem een transferbedrag van 13 miljoen euro.

Fernando Gago, de grote vedette van Boca Juniors, maakt tijdens de mercato eveneens de overstap naar het Santiao Bernabeustadion. Maurico Macri, de voorzitter van de club uit Buenos Aires, kwam vorige week persoonlijk naar Madrid om de transfer, waarvoor Real 20 miljoen euro betaalt, af te ronden.

Jonatas Domingos, een Braziliaan van Espanyol, vernam vlak voor de wedstrijd tegen Austria Wien dat zijn vader, José Lourenço de Souza, bij hem thuis in Fortalez was ontvoerd. De ontvoerders deelden de speler enkel mee dat zijn vader in goede gezondheid verkeert.

Javi Martinez, een jong talent van Athletic Bilbao, scoorde voor zijn team de beide goals in de met 0-2 gewonnen wedstrijd bij La Coruña. De Baskische club, die het tot voor enkele weken hard te verduren had, lijkt onder leiding van coach Manéweer uit het dal te raken.

Miguel Angel Angulo schonk Valencia met een schitterende goal een gevleide zege op het veld van Zaragoza. Het team, dat de week voordien Deportivo met 4-0 naar huis stuurde, is er kennelijk weer bovenop aan het komen.

Barcelona speelde vorige zondag tegen het Braziliaanse International Porto Alegre de finale van de Intercontinentale beker in Tokio, die het verloor met 1-0. In de halve finale versloegen de Catalanen het Mexicaanse America met 4-0.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content