PSG is al vijf jaar lang op de sukkel.

Crisissen zijn bij PSG stilaan een gewoonte. Meestal steekt de storm de kop op in november, nu maakten twee opeenvolgende competitienederlagen en de roemloze uitschakeling voor de Ligabeker tegen tweedeklasser EA Guingamp van januari een zwarte maand. Eén punt tegen de eerste tien ploegen uit de stand bewijst dat de Parijzenaars zich niet kunnen meten met de grote jongens.

In weerwil van de CL-ambities van voor het seizoen staat PSG op een povere elfde plaats geklasseerd. Eén jaar na het vertrek van voorzitter Charles Villeneuve blijft de club met het vierde grootste budget van Frankrijk ter plaatse trappelen. Dat heeft verschillende redenen: een oudere groep met volgevreten spelers, die ondanks of juist door hun hoge loon, niet meer voldoende gemotiveerd zijn. Daarnaast het moeilijk verteerbare feit dat de club vorig seizoen op de laatste speeldag nog naast Europees voetbal greep na lange tijd de Champions League in het vizier te hebben gehad. En het gegeven dat Antoine Kombouarémisschien wel de orde in de kleedkamer kon herstellen, maar zijn ploeg niet echt aan het voetballen kreeg. Bovendien is hoofdaandeelhouder Colony Capital als de dood voor financiële verliezen, zodat de firma besloot niet meer te investeren.

Met name Christophe Dugarry, een van de analisten die het best de interne keuken van het Franse voetbal kent, heeft daarop kritiek: “Natuurlijk is Colony Capital geen mecenas”, zegt de oud-international. “Maar als de spelers permanent horen dat er geen geld is voor nieuwkomers, dan moet je je toch vragen stellen bij dit project. Als ze alleen maar in vastgoed willen doen, zouden ze dat beter meteen duidelijk zeggen. Of PSG nu tweede of tiende staat, er lijkt niets te veranderen. Ook bestaan er precies geen plannen om iets in beweging te brengen. Dat vreet aan een club.” Bovendien heerst ook onderlinge onenigheid tussen de supporters: bij de wedstrijd in Lille gingen twee verschillende fracties van de Ultras elkaar te lijf.

Hatem Ben Arfa en Mathieu Valbuena konden na een sterke prestatie tegen Le Mans hun trainer overtuigen. Ze zullen dus Marseille niet verlaten tijdens de transferperiode.

Toulouse huurt de 23-jarige Turkse aanvaller Colin Kazim-Richards, een genaturaliseerde Brit, voor zes maanden van Fenerbahçe.

Eliaquim Mangala, de Franse jeugdinternational van Standard, mag rekenen op de belangstelling van verschillende Franse clubs. Die hadden de verdediger trouwens al graag deze winter binnengehaald. Vandaar dat Mangala in L’Equipe nog eens duidelijk stelde dat hij minstens tot het einde van het seizoen bij de Rouches zal blijven.

Saint-Etienne wil de loonmassa doen dalen, om zo nieuwe spelers te kunnen aantrekken. De eerste speler die vertrekt, is de 29-jarige Braziliaanse spits Ilan. Hij verbrak zijn contract.

Patrick Aussems (ex-Standard en AA Gent), de Belgische assistent-trainer van derdeklasser Evian waarbij ook doelman Bertrand Laquait (ex-Charleroi) aan de slag is, werd net als hoofdcoach Stéphane Paille aan de deur gezet. Eigenaardig, want ondanks een klein dipje voert deze club nog altijd de rangschikking aan.

Loïc Remy, de aanvaller van Nice die door de eigen fans werd uitgejouwd, zal mogelijk overstappen naar Rennes.

Montpellier en Lille zijn de eersteklassers die in de uitgestelde wedstrijden voor de 32e finale van de Coupe de France werden uitgeschakeld.

FC Sochaux haalde bij het Zwitserse Neuchâtel Xamax de Nigeriaanse spits Ideye Brown weg, in wie ook veel andere clubs geïnteresseerd waren. Middenvelder Marvin Martin, een Franse jeugdinternational, verlengde tot 2014.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content