Levante, Getafe en Numancia zijn de clubs die ietwat verrassend de promotie naar de hoogste afdeling afdwongen.

Rijkelijk laat is ook in de Spaanse tweede klasse de competitie afgelopen. De namen van de clubs die de promotie naar de Liga afdwongen, zijn enigszins verrassend. Van Levante, een club uit de regio Valencia die tussen 1963 en 1965 al eens op het hoogste niveau speelde, stond de stijging al drie weken vast. De andere twee gelukkigen heten Getafe en Numancia.

Getafe is een klein clubje uit de Madrileense regio dat nog nooit in eerste klasse speelde. De vereniging werd trouwens pas in 1983 opgericht. De voorzitter, AngelTorres, is een industrieel die het roer in handen nam na de algemene vergadering van 2002 en die bijzonder ambitieus is. Zo maakt hij zich sterk dat hij de Argentijnse verdedigende middenvelder FernandoRedondo, vroeger een van de sterkhouders van Real Madrid, naar Spanje kan terughalen. “Na de komst van de Roemeense spits GheorgheCraioveanu vorig seizoen zou dat opnieuw een mooi cadeau zijn voor de supporters”, verklaarde hij.

Numancia, een kleine club uit het stadje Soria die zijn thuiswedstrijden speelt in het stadion van de Pajaritos (de kleine vogeltjes), speelde al eerder op het hoogste niveau. In het seizoen 1999-2000 eindigde de club met het kleinste budget van de eerste klasse 17e, een jaar later 20e. Ook voor volgend seizoen wijkt het clubje niet van de beproefde strategie af : het wil roeien met de riemen die het heeft, ook al zijn die vrij beperkt.

De drie promoverende clubs vatten het seizoen straks allemaal aan met een nieuwe trainer. Bij Levante is met BerndSchuster de bekendste aan de slag. Hij kreeg echter al te horen dat hij niet alleen over de transfers zal mogen beslissen. Bij Getafe had de voorzitter graag met Michel gewerkt, maar die wees het aanbod beleefd af. Naar verluidt zou het nu BenitoFloro zijn die het roer in handen moet nemen. De voorzitter hoopt ook een samenwerking te kunnen opzetten met Real Madrid en Atlético Madrid om zo spelers op overschot te kunnen lenen. Het aangekondigde soberheidsbeleid bij Numancia zorgt voor de nodige terughoudendheid bij de kandidaat-trainers. Zo wimpelde JuandeRamos een aanbod van de club af met de melding dat hij op zoek wil gaan naar een club die meer ambities heeft. De belangrijkste kandidaat voor de trainersfunctie is nu de Bask JulenLopetegui. (DDV)MAURICIO POCHETTINO (32) keert terug naar Espanyol. De Argentijnse verdediger, die er al aan de slag was van 1994 tot 2000 vooraleer te verkassen naar PSG en Bordeaux, tekende er een contract voor drie jaar. STEFANOFIORE (29) stapt voor een bedrag dat geraamd wordt op 7 miljoen euro over van Lazio Roma naar Valencia. CARLOSGURPEGUI, de middenvelder van Bilbao, verlengde zijn contract tot in 2008. BARCELONA gaat op zoek naar een alternatief voor MichaelBallack. Naast LudovicGiuly, de Franse spelmaker van Monaco die normaal deze week zal tekenen, heeft voorzitter Laporta wellicht zijn zinnen gezet op de Zweed HenrikLarsson, die einde contract is en gratis weg kan bij Celtic Glasgow. IGNACIOUGARTEXTE, de voorzitter van Bilbao, diende zijn ontslag in. Op 9 september worden nieuwe voorzittersverkiezingen georganiseerd. MALAGA zou 22 miljoen euro schulden hebben. REALMADRID ontvangt voor het spelen van twee vriendschappelijke wedstrijden in Japan tussen 27 juli en 1 augustus, het ronde sommetje van 18 miljoen euro. (DDV)

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content