Over mogelijke inkomende transfers wil JeanPaulColonval niets loslaten, want discretie is de enige manier om ergens van een buitenkansje gebruik te kunnen maken. Wel al zeker is dat Aliyu Datti (Zulte Waregem), Ilija Stolica (STVV) en Benjamin Niçoise (Amiens) komen en de middenvelders LaurentGomez en MounirSoufiani en de spitsen EmmanuelCoquelet en GauthierDiafutua de training niet hebben hervat met de A-kern maar met de beloften. Ook spits DanielWansi, die nochtans sterk aan het seizoen was begonnen, mag weg, al blijft hij voorlopig wel bij de A-kern.

Volgens Jean-Paul Colonval is de benadering van de transfers tijdens de mercato in de winter anders dan in de zomer. “In de zomer kan je er nog op speculeren dat bijvoorbeeld een Franse derdeklasser het hier helemaal zal maken, maar in de winter zijn vergissingen, zeker voor een club als Bergen, uit den boze. Dan is de neiging groot om eerder voor vaste waarden te opteren.”

Colonval is nog altijd in hart en nieren een voetbaldier. Hij was eerder actief als speler, trainer, manager, directeur van een voetbalschool en als journalist bij de schrijvende en audiovisuele pers. Sinds anderhalf jaar zit het visitekaartje van ’technisch directeur’ in zijn portefeuille. “Ik heb in deze functie vooral geleerd dat spelers geen clubliefde meer hebben en bestuurders des te meer. Zonder de inspanningen van voorzitter Dominique Leone zou Bergen bijvoorbeeld helemaal niet meer bestaan, want in deze regio is het moeilijk om sponsors te vinden en volk naar het stadion lokken blijkt bijzonder moeilijk, volgens mij vooral door een gebrek aan comfort.” Om dat te verhelpen is de club al gestart met de bouw van een nieuwe tribune, die bestemd is voor de spionkop. “Het lijkt me logisch dat we onze trouwste klanten het meest verwennen.”

Colonval is heel tevreden met zijn keuze voor coach José Riga. “Er lagen nochtans veel kandidaturen van bekende namen op mijn bureau, maar ik koos voor vernieuwing. Riga heeft geen grote naam als speler, maar hij is echt een grootmeester in de manier waarop hij met mensen omgaat. In het moderne voetbal is dat van primordiaal belang geworden. Vorig jaar slaagde hij erin om de club na slechts één seizoen in tweede opnieuw te doen stijgen. Over deze club wordt, mede als gevolg van fouten uit het verleden, nog vaak negatief bericht, maar alles wordt hier op tijd betaald en we werken met een professionele structuur en met mensen die in alle stilte hun job zeer ter harte nemen.”

Colonval nam in november ook het opgemerkte initiatief om een persconferentie te organiseren waarin hij zich beklaagde over de arbitrage. “Ik wil de club geen Calimerogehalte aanmeten en de scheidsrechters niet beschuldigen, maar wel klagen over het feit dat veel refs te veel fluiten naar de letter en te weinig naar de geest. Iemand als Jérôme Efong Nzolo toont nochtans dat het ook anders kan.” Colonval laat ook over de jeugdopleiding nog eens zijn licht schijnen. “Ik zou liever meer eigen jeugd zien doorstromen, maar die jongens zijn gewoon niet klaar. Zolang ons onderwijssysteem niet verandert, zitten we op dat vlak in een impasse.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content