Zinedine Zidane nadert houdbaarheidsdatum

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met de CL-wedstrijd tegen PSG in het vizier over een maand moet Zinédine Zidane dringend het tij keren bij Real Madrid.

‘Ik heb zin om te tonen dat ik ook in moeilijke tijden een goede trainer kan zijn’, zei Zinédine Zidane vorige week nog in France Football. Het Franse voetbalblad had hem uitgeroepen tot Frans trainer van het jaar. Sinds de 45-jarige coach het in januari 2016 overnam van Rafael Benítez, stralen de vedetten van Real Madrid voetbalplezier uit.

Tenminste, dat deden ze tot augustus vorig jaar, toen ze op acht dagen tijd Manchester United voetballes gaven in de Europese supercup (2-1) én FC Barcelona vernederden in de Spaanse supercup (1-3 en 2-0).

Maar toen de Spaanse competitie begon, sijpelde langzaam maar zeker de magie weg uit het team. Wat op de tweede speeldag – een 2-2-gelijkspel tegen Valencia – nog op een accident de parcours geleek, verwerd tot een steeds vaker weerkerend scenario: Real Madrid creëert tal van kansen – de meeste van alle ploegen in La Liga – maar heeft o zo veel moeite om te scoren.

Afgelopen zaterdag thuis tegen Villarreal (0-1) was het weer van dattum: de Koninklijke ondernam 28 doelpogingen, waarvan 7 binnen het doelkader, maar kon niet scoren. In de 86e minuut kreeg het dan het deksel op de neus. ‘We proberen het, we werken, we lopen, we voetballen… En normaal gezien win je daarmee een wedstrijd, maar wij niet’, vatte Toni Kroos het perfect samen.

De Duitser analyseerde verder: ‘We moeten nu niet meer aan de titel denken, maar aan de volgende wedstrijd winnen en punten pakken om tweede of derde te worden.’ Real heeft immers al 19 punten achterstand op leider FC Barcelona, maar ook al tien op Atlético en acht op Valencia.

Een goede trainer in slechte tijden? Voorlopig is daar niks van te zien. Wie dacht dat de Fransman een paar spelers op de bank zou zetten om hen scherp te stellen, kwam bedrogen uit. Het vertrouwen van Zidane in zijn typeploeg lijkt dit seizoen oneindig, alleen bij blessures grijpt hij noodgedwongen naar andere namen.

De match tegen Villarreal was typerend. Na 70 minuten verving Zizou Gareth Bale en Isco voor Lucas Vázquez en Marco Asensio, verrassend kan je dat niet noemen.

Feit is wel dat de bank van Real vorig seizoen sterker was: met ook nog James Rodríguez en Alvaro Morata. Toen slaagde Real er ook vaak in het slot van de wedstrijd in om het laken naar zich toe te trekken, maar dit seizoen scoorde het nog nooit ná de 85e minuut in de competitie.

Scoren überhaupt is al een hele opgave. Tekenend daarvoor is het aantal doelpunten van de vier topschutters – Cristiano Ronaldo, Bale, Isco en Asensio – van de Koninklijke: vier. Lionel Messi heeft in zijn eentje al méér gescoord: 17.

Zidane is Pep Guardiola niet. Het tactisch vernuft van de Fransman, en van zijn technische staf, lijkt beperkt. Dat heeft hij lang kunnen verdoezelen met uitstekend people management en geweldige resultaten, maar nu zit hij met zijn mond vol tanden.

Onder voorzitter Florentino Pérez is een trainer nooit langer dan drie seizoenen aangebleven. Het lijkt er niet op dat Zidane de uitzondering gaat worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content