Zidane ontmoet met Real in Spaanse bekerfinale rivaal Barcelona

De Franse assistent-trainer kijkt bij de Koninklijke momenteel nederig neer over de schouder van de Italiaanse mentor Carlo Ancelotti.

Bij Real Madrid vormt Zinédine Zidane (41) al enkele seizoenen in diverse gedaantes een brug tussen de bestuurskamer en de technische staf. De vredestichter zonder agenda. Nog geen week nadat de sluwe Florentino Pérez in juni 2009 was teruggekeerd als voorzitter – de bouwmagnaat was eerder preses tussen 2000 en 2006 – haalde hij de Fransman binnen als adviseur naast de Argentijnse algemeen directeur Jorge Valdano. Vorige zomer werd de ex-nummer tien als assistent dichter op de A-kern gezet, nadat hij daarvoor ook nog als adviseur én td op de loonlijst stond.

Zidane leert op een plek die hij beschouwt als de universiteit van het voetbal. Hij kijkt nederig mee over de schouder van coach Carlo Ancelotti (54), de boerenzoon die triomfen vierde bij AC Milan, Chelsea en PSG. De Italiaanse ex-international, die 26 caps verzamelde als middenvelder, kan zijn fraaie erelijst dit jaar uitbreiden met La Décima (de tiende CL-titel), het prestigieuze pronkstuk waar Real Madrid sinds 2002 op jaagt. Aan de negende EC I/CL-zege kleeft onmiskenbaar de naam Zidane. Hij kleurde twaalf jaar geleden de finale tegen Bayer Leverkusen met een legendarische volley. Op Hampden Park in Glasgow stond de tijd even stil toen zijn linkervoet de bal naar de kruising bracht. Het was pure kunst.

Het salaris dat Zidane krijgt, zegt iets over de wijze waarop hij zijn nieuwe leven gestalte tracht te geven. Gereserveerd en zonder arrogantie. Zijn nettoloon bedraagt ongeveer 300.000 euro. Een wereld van verschil met de miljoenen die de meeste Realspelers opstrijken. Een fooi ook vergeleken met de 7,5 miljoen euro van Ancelotti. Ook vreemd: als technisch directeur zou Zidane de baas zijn geweest, als assistent werkt hij nu ónder de Italiaan. Maar geld of macht interesseert hem nu niet. Hij loopt mee in de keuken van een topclub, leert, observeert en analyseert. Met Ancelotti had hij ook geen betere mentor kunnen treffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content