WK voor Clubs helemaal veranderd, eerste editie in China

© Belga Image

Vrijdag stemt de FIFA waar de eerste editie van het hervormde WK voor Clubs wordt gehouden. China is zo goed als zeker de winnaar.

Vanaf 2021 zal de Wereldbeker voor Clubs drastisch veranderen. Waar het huidige format nog zeven kampioenen uit de zes verschillende continentale federaties kende, zal die vanaf 2021 gespeeld worden door 24 clubs. Bovendien zal het niet meer jaarlijks in december worden gespeeld, maar vierjaarlijks in juni en juli. Zo vervangt het de niet zo populaire Confederations Cup, dat een jaar voor het WK werd gespeeld met de verschillende continentale kampioenen plus de regerende wereldkampioen en het gastland van het WK.

Naast het opwaarderen van het wereldvoetbal, is het nieuwe toernooi natuurlijk ook kassa kassa voor de Wereldvoetbalbond (FIFA). Voorzitter Gianni Infantino had namelijk een contract van 25 miljoen euro ondertekend met het Japanse conglomeraat SoftBank en daar volgen nog vele andere deals bij.

Tot 2021 zal het format nog hetzelfde blijven zoals het nu is, met jaarlijks een toernooi in december. De laatste twee jaar zal die nog doorgaan in Qatar. Waar de Wereldbeker vanaf dan gespeeld zal worden, beslist de FIFA vrijdag op een vergadering in Sjanghai. Wie hoopt op een spannende loting, komt snel bedrogen uit, want blijkbaar is er maar één kandidaat, China.

De FIFA wou ook zelf dat China het toernooi zou organiseren, want het wil het land belonen voor de vele inspanningen dat het lan deed in voetbal. De regering investeerde sinds 2015 miljoenen euro’s in jeugdprogramma’s, sponsordeals en een verbeterde competitie. Bovendien kan de toewijzing ook een boost betekenen voor de bid van China om in 2030 het WK voor landen te mogen organiseren.

Maar dat zijn de praatjes om de commerciële drijfveren goed te praten. FIFA heeft namelijk al in 2016 een contract getekend met de Chinese groep Wanda en niet veel later ook met het Chinese handelsplatform Alibaba. Weer voor miljoenen euro’s. Zij zullen logischerwijs de hoofdsponsors worden van de nieuwe Clubwereldbeker.

24 teams dus, maar wie doet er dan mee? Dat staat helemaal nog niet vast. Sommige media denken dat Europa de helft van de teams mag aanbrengen, andere zeggen dan weer dat het maar 1/3 gaat worden. Zuid-Amerika staat op nummer twee. Azië, Noord-Amerika en Afrika mogen elk steeds evenveel teams afvaardigen. Oceanië zal maar recht hebben op 1 team.

Voor Europa zou het haast zeker gaan om de vier laatste winnaars van de Champions League en de Europa League met de vier best gerankte teams op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Er kunnen ook nog enkele beperkingen zijn zoals een maximum aantal clubs per competitie. Zo zou er geen competitiemonopolie komen.

En voor wie denkt dat dit een testeditie is, hebben we slecht nieuws. In 2025 verhuist het toernooi alweer en zal het ook nog eens uitgebreid worden.

De laatste winnaar van de Wereldbeker voor Clubs is Real Madrid. Dit jaar zal Liverpool Europa vertegenwoordigen in Qatar van 11 tot 22 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content